În prezent, foarte mulți oameni au un deficit de nutrienți în organism și asta îi face să se simtă obosiți și parcă lipsiți de energie. Aportul zilnic de alimente bogate în vitamine și minerale esențiale ajută la revitalizarea organismului. Acestea includ mai ales: acid folic, vitamine B, C și D, fier, calciu, fosfor, zinc, magneziu.
Administrarea de suplimente de multi-vitamine aduce beneficii sistemului imunitar al organismului și crește rezistența corpului la infecții și boli cu peste 50%.
Navigare rapidă în articol:
1. Beneficiile oferite de vitamina D
O problemă comună de sănătate, pe care o au mulți oameni, este aceea că s-ar putea să nu aibă suficientă vitamina D în organism. Acest lucru se întâmplă în sezonul rece, îndeosebi iarna, când stau prea mult în casă și razele soarelui nu sunt așa de puternice.
Vitamina D este importantă pentru vitalitate, pentru sistemul muscular. Această vitamină îți va face mușchii să lucreze mai eficient.
Oamenii care un deficit de vitamina D se simt obosiți
Dacă nu ai suficientă vitamina D în corp, vei simți că ești letargic și lipsit de energie. Funcția principală a vitaminei D în organism este participarea ei la schimbul de fosfor și calciu. Această vitamină ajută la creșterea normală a țesutului osos, prevenirea osteoporozei, menținerea rezistenței unghiilor și a dinților.
Conform studiilor cercetătorilor, vitamina D are un efect bun asupra sistemului imunitar al organismului, ea îmbunătățește proprietățile protectoare ale corpului, funcțiile cognitive. Despre această vitamină s-a arătat prin studii că ajută în ameliorarea tulburărilor nervoase, psihologice, în reducerea simptomelor de psoriazis și în prevenirea dezvoltării cancerului.
Vitamina D se găsește în cantități mai mari în alimente precum: cereale, pește roșu (somon, lipan, somn), ouă provenite de la găini crescute în aer liber, brânză, smântână, ficat de cod, macrou, ulei de pește, hering, ciuperci de pădure sălbatice, soia, nucă de cocos, lapte de orez, migdale, fructe de mare cum sunt stridiile.
Vitamina D reduce cancerul de prostată la bărbați, arată un studiu realizat de cercetători. Metaboliții activi din această vitamină ajută bărbații să suprime celulele cancerului de prostată. Vitamina D activează celulele adipoase să producă grăsime și să trateze tulburările. Studiul arată că celulele canceroase pot fi inhibate efectiv prin vitamina D și nu apar reacții secundare semnificative.
De asemenea și o dietă generală bazată pe o cantitate mai mare de legume a fost asociată de cercetători cu un risc cu 19% mai mic de cancer de prostată. Consumul mai mare de alimente sănătoase din plante, legume a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată agresiv.
2. Detoxifierea organismului
Pentru ca celulele să funcționeze mai eficient, este nevoie de o detoxifiere a organismului. Încearcă să bei dimineața un pahar cu apă de izvor cu zeama de la o lămâie și vei vedea că te simți mai bine. Acest tratament oferă multe beneficii deoarece:
- Ajută la alcalinizarea orgnismului și face celulele acestuia să lucreze mai eficient
- Previne formarea pietrelor la rinichi, ajută la pierderea în greutate
- Este o modalitate eficientă de hidratare și de stimulare a digestiei
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism și reglează tensiunea arterială
- Lâmâia are vitamina C care poate activa celulele, are proprietăți antioxidante care previn deteriorarea celulelor și creșterea rezistenței organismului
- Lâmâia are peste 20 de proprietăți de combatere a cancerului.
3. Bea multe ceaiuri
Ceaiurile de plante medicinale sunt benefice pentru organism, au minerale, vitamine și proprietăți anti-îmbătrânire. De exemplu, ceaiul verde realizat din planta Camellia sinensis este o băutură bogată în antioxidanți pentru că are catechine, la fel ca ceaiul negru. Catechinele au și proprietăți antimicrobiene și antitumorale.
Ceaiul verde este foarte bun pentru sănătate deoarece:
- Are efect benefic asupra bolilor cardiovasculare, obezității, cancerului și diabetului
- Reduce riscul de gripă cu 30% dacă este consumat în mod regulat
- Are polifenoli care pot preveni formarea plăcii dentare, iar asta ajută la scăderea prevalenței bacteriilor și la prevenirea deteriorării danturii
- Ajută la creșterea vitalității organismului, la îmbunătățirea performanței fizice și la recuperarea corpului după antrenament
- Este un bun medicament natural pentru prevenirea mai multor tipuri de cancer (vezi studiul din 2002)
- Reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă și a bolilor coronariene cu 20% dacă se bea acest ceai în mod frecvent (conform unui studiu realizat de cercetători și prezentat în The American Jurnal of Clinical Nutrition)
- Scade tensiunea arterială și este un bun profilactic al hipertrofiei ventriculului stâng al inimii (arată un studiu de pe NCBI)
- Este un supliment nutritiv excelent cu efect revitalizant pentru organism, pentru că are flavonoide, catechine, vitamine și alte substanțe utile pentru sănătate.
Dacă vrei să elimini kg în plus, o băutură foarte bună pentru slăbit este ceaiul de ghimbir. Acesta se realizează dintr-o linguriță de rădăcină de ghimbir, o lingură de miere, 2-3 felii de lămâie și 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute și se bea. Acest ceai normalizează metabolismul și ajută la detoxifierea organismului. Se recomandă un litru de ceai de ghimbir pe zi pentru a scăpa mai rapid de grăsime și de kg în plus.