Dacă te întrebi ce să mănânci iarna pentru a avea mai multă energie, răspunsul este simplu: nuci. Acestea sunt o sursă de proteine, fibre, vitamine, acizi grași Omega-3, Omega-6 și minerale. Ele sunt bogate în calorii și oferă un plus de energie corpului. S-a constatat faptul că o porție de 28 g nuci are 186 calorii.
Deși unii cred că nucile îngrașă, totuși nu este chiar așa. Ele au găsimi care sunt esențiale pentru organism, ajută la funcționarea corectă a unor procese, mai ales atunci când este frig. În plus, grăsimile ajută corpul să absoarbă vitaminele A, D și E.
Nucile au un gust plăcut, o aromă intensă și foarte multe beneficii pentru imunitatea și sănătatea organismului.
Care sunt principalele 5 motive să mănânci nuci iarna?
1. Nucile sunt bune iarna pentru că încălzesc corpul
Există o serie de alimente care sunt recomandate iarna, deoarece protejează organismul de temperaturile scăzute. Nucile de exemplu au acest efect asupra pielii și asupra organismului, ele sunt bogate în vitamine, săruri minerale, zinc și întăresc imunitatea.
Alte alimente recomandate în sezonul rece sunt și următoarele:
- Alunele, migdalele pentru că oferă un aport semnificativ de nutrienți corpului
- Ghimbirul deoarece îmbunătățește circulația sângelui, previne răceala, oferă o stare de bine atunci când temperaturile sunt mai scăzute
- Morcovii, spanacul, broccoli pentru că previn dezechilibrele legate de frig prin aportul de vitamine și minerale.
2. Nucile îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
Nucile sunt o sursă de acizi grași Omega-3, Omega-6 și oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Ele conțin acid alfa linolenic cu efect antioxidant, despre care cercetătorii spun că:
- Ajută la creșterea și dezvoltarea organismului
- Menține ritmul cardiac, reduce tensiunea arterială, previne atacul de cord și accidentul vascular cerebral
- Reduce inflamația în organism, scade colesterolul și nivelul trigliceridelor din sânge
- Ajută în prevenirea bolilor cronice, precum artrita și bolile de inimă.
Conform studiilor realizate de cercetători, nucile bogate în acid alfa linolenic reduc riscul la oameni de a suferi un atac de cord, pot reduce inflamația și pot îmbunătăți funcția pulmonară la pacienții cu astm. S-a constatat și faptul că femeile care au avut un nivel ridicat de acid alfa linolenic – prin aportul de 1,5 g pe zi – au avut un risc cu 46% mai mic de moarte subită cardiacă.
Nucile îmbunătățesc profilul lipidic din sânge, au grăsimi esențiale pentru sistemul circulator și sănătatea corpului. Prin aportul de acizi grași, nucile previn formarea cheagurilor de sânge și ajută la normalizarea circulației sângelui în ansamblu.
În plus, nucile conțin arginină – despre care se spune că întărește inima. Arginina este un aminoacid care oferă și alte beneficii sănătății: reduce hipertensiunea arterială, ameliorează durerea în piept și îmbunătățește funcția erectilă. Și copiii au nevoie de arginină pentru creșterea și dezvoltarea organismului. Cercetătorii sugerează că problemele cu vasele de sânge și cu sistemul imunitar pot duce la un deficit de arginină în organism. Pentru a preveni asta, se recomandă suplimente de arginină. O soluție pentru menținerea sănătății poate fi însă și consumul de nuci.
Medicii spun că nucile scad și hipertensiunea arterială și ajută în reglarea ei.
3. Nucile reglează metabolismul
Prin consumul de nuci se reduce insulina din sânge, se reglează metabolismul și deci ele sunt bune și în caz de diabet. Acestea sunt indicate în dietă pentru că au fibre, acid folic, vitamine și antioxidanți. Prin consumul lor se reduce atacul nociv al radicalilor liberi și se combate stresul fizic, mintal, se scade chiar și riscul de boală Alzheimer.
4. Nucile au vitamine B
Nucile au o doză bună de biotină care reduce căderea părului, întărește rădăcina și stimulează creșterea acestuia. Biotina sau vitamina B7 oferă și alte beneficii organismului:
- Are capacitatea de a elimina colesterolul rău din sânge
- Stimulează producția de lecitină
- Reduce efectele anxietății, ameliorează depresia și elimină stresul mintal puternic
- Previne acumularea de lipide în ficat, are o funcție hepato-protectoare, scade riscul de steatoză hepatică grasă
- Ajută la producerea de energie, respectiv susține organismul să transforme alimentele consumate în energie.
Nucile au acid folic, deci sunt bune și pentru gravide, au efect bun asupra sistemului nervos al mamei și bebelușului.
5. Nucile combat insomnia
Nucile pot favoriza un somn mai bun pentru că ele conțin melatonină, arată un studiu de pe webmd. Prin consumul lor se crește concentrația acestui hormon în sânge și astfel se îmbunătățește calitatea somnului.
Melatonina este eficientă în tratamentul insomniei cronice. Acest hormon ar putea ajuta și copiii să doarmă mai bine, mai ales dacă aceștia au anumite probleme de sănătate care le afectează somnul. Acestea pot include: astm bronșic, răceală, tulburare de spectru autism, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție. Prin urmare, consumul de nuci este recomandat seara.