Vindecați-vă cu acizi grași Omega-3! Iată ce boli puteți preveni

0
156

Nu sunteți siguri dacă aveți nevoie de acizi grași Omega-3 în dietă? Acești nutrienți au fost utilizați în numeroase studii clinice, pentru tratamentul multor probleme de sănătate și ameliorarea simptomelor, precum: tulburări mintale, boli de inimă, cancer, diabet, depresie, artrită, efecte secundare ale chimioterapiei, boli inflamatorii și autoimune.

În acest articol puteți afla beneficiile oferite de acizii grași Omega-3 pentru sănătatea organismului, precizate de cercetători.

Navigare rapidă în articol:

  1. Acizi grași Omega-3, beneficii pentru sănătate
  2. Omega-3 este cel mai important nutrient din dietă

1. Acizi grași Omega-3, beneficii pentru sănătate

Numeroase studii ale cercetătorilor arată că acizii eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA) mențin sănătatea organismului. Acești acizi grași Omega-3 previn multe probleme de sănătate: bolile cardiovasculare, bolile autoimune, bolile inflamatorii, cancerul, etc.

EPA menține sănătatea cardiovasculară, iar DHA ajută la dezvoltarea și funcționarea normală a creierului, a ochilor și a imunității organismului.

Iată care sunt principalele beneficii ale acizilor grași Omega-3:

Promovează longevitatea

Longevitatea este rezultatul administrării de acizi grași Omega-3. Experții spun că oamenii au nevoie de acizi grași Omega-3 deoarece aceștia ajută în prevenirea bolilor degenerative. De pildă introducerea uleiului de in în dietă – care are acizi grași Omega-3 esențiali – are un impact foarte bun asupra sănătății și longevității oamenilor.

De asemenea, se recomandă consumul de fructe de mare, pești de mare și ocean și ulei de pește. În acest fel se oferă organismului necesarul de acizi grași Omega-3, care au un impact benefic asupra sănătății, promovează longevitatea.

Previn bolile cardiovasculare și atacul de cord

Acizii grași Omega-3 mențin flexibilitatea și elasticitatea arterelor, astfel pereții acestora nu mai devin rigizi și nu mai formează zone în care se poate acumula colesterolul.

Acizii grași Omega-3 au fost asociați cu un risc redus de a suferi de atac de cord și infarct miocardic.

Potrivit unor studii ale cercetătorilor, dieta bogată în acizi grași Omega-3 ajută în prevenirea aglomerării trombocitelor din sânge și deci reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Epidemiologii recomandă introducerea de acizi grași Omega-3 în dieta oamenilor, deoarece acești nutrienți au efect benefic asupra membranelor celulare și pot preveni moartea subită cardiacă.

Studiile cercetătorilor arată că printr-o dietă bogată în acizi grași Omega-3 se reduce riscul de atac de cord, care ar putea duce la deces.

Ameliorează simptomele de artrită

Acizii grași Omega-3 mențin flexibilitatea celulelor, ajută în reducerea sensibilității și durerii în caz de boli inflamatorii, cum este artrita. Utilizarea acestor nutrienți poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor la pacienții care suferă de artrită reumatoidă.

Conform statisticilor realizate în 2013-2015, aproximativ 23% din populația SUA suferea de o formă de artrită. Asta înseamnă foarte mult, mai ales că boala este dureroasă. Prin schimbarea dietei, respectiv prin administrarea de acizi grași Omega-3, cercetătorii au spus că se pot ameliora simptomele de artrită, se reduc inflamațiile din organism, rigiditatea și sensibilitatea articulațiilor.

Cresc capacitatea intelectuală

Acizii grași Omega-3 ajută la dezvoltarea și buna funcționare a creierului. Prin consumul de acizi grași Omega-3 se previn tulburările de sănătate mintală, se reduce riscul de tulburări psihiatrice.

Acizii grași Omega-3 îmbunătățesc sănătatea creierului și la copii și la adulți, mențin sănătatea sistemului nervos.

Îmbunătățesc vederea

Multe studii ale cercetătorilor demonstrează că prin aportul de acizi grași Omega-3 se reduce presiunea intraoculară și se previne dezvoltarea glaucomului. Această afecțiune oculară este gravă, ea afectează nervul optic și poate duce la orbire la persoanele în vârstă. Prevenirea și reducerea presiunii intraoculare este foarte importantă și se poate face prin creșterea aportului de acizi grași Omega-3.

Citește și:  10 motive pentru care ar trebui să consumi ulei de pește

Reduc nivelul de colesterol din sânge

Studiile cercetătorilor arată că acizii grași Omega-3 reduc colesterolul din sânge. Acest lucru este foarte important, având în vedere că mulți oameni suferă de hipertensiune arterială și de colesterol ridicat. Colesterolul contribuie la formarea plăcilor în artere, iar acestea pot duce la formarea de cheaguri de sânge și la creșterea riscului de atac de cord.

Prin administrarea de acizi grași Omega-3 se poate preveni ateroscleroza și reducerea riscului de atac de cord.

Aportul de acizi grași Omega-3 este cu siguranță un bun remediu împotriva hipertensiunii arteriale, spun cercetătorii. Ei recomandă aportul de 2g/zi ulei de pește, această cantitate poate scădea presiunea sistolică cu 6,5 mmHg și cea diastolică cu 4,4 mmHg. Prin acest tratament se poate menține sub control tensiunea arterială.

Prevenirea bolilor psihice

Deficitul de acizi grași DHA în corp a fost asociat cu scăderea memoriei, depresia, demența și afecțiunile vizuale. De asemenea, nivelul scăzut de DHA duce la reducerea nivelului de serotonină, ceea ce are legătură cu stările de depresie, tristețe, agresivitate.

Aportul de DHA este important și pentru femeile însărcinate sau care alăptează, pentru făt și bebeluș.

Scad riscul de cancer

Rezultatele unor studii ale cercetătorilor arată că prin consumul de acizi grași Omega-3 se poate preveni anumite forme de cancer, cum ar fi: cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul de colon.

2. Omega-3, cel mai important nutrient din dietă

Având în vedere toate aceste beneficii, oferite de acești nutrienți, este clar că acizii grași Omega-3 nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Din păcate, oamenii uită de aceste substanțe nutritive, care se găsesc în alimente precum sunt peștii marini și oceanici: somon, hamsii, ficat de cod, hering, macrou, ton alb și cod negru.

Există diferite tipuri de acizi grași Omega-3, importanți pentru sănătatea organismului și anume:

  • Semințele de in conțin acizi grași alfa-linolenici esențiali ai acizilor grași Omega-3 (ALA); aceștia se găsesc și în ulei de rapiță, nuci, semințe de cânepă, nuci de Brazilia
  • Uleiul de pește și fructele de mare au acizi grași EPA și DHA.

Acizii grași Omega-3 sunt asimilați imediat în organism, iar efectele lor sunt rapide. Prin administrarea lor se reduce rapid starea inflamatorie și deci simptomele produse de aceasta încep să se amelioreze. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere faptul că inflamațiile prelungite pot produce daune mari asupra țesuturilor și organelor corpului. Simptomele inflamațiilor preced chiar și declanșarea unor boli grave, cum sunt cancerul și bolile circulatorii.

Acizii grași Omega-3 sunt foarte importanți pentru celulele organismului, pentru respirația și integritatea celulară.

Experții recomandă oamenilor să înlocuiască acizii grași trans cu acizii grași Omega-3. Ei precizează că uleiurile încărcate cu grăsimi râncede sau oxidate (din mâncărurile de tip fast-food, hamburgheri, cartofi prăjiți, chipsuri, carne prăjită) pot genera radicali liberi și molecule toxice, care atacă celulele și pot produce boli de inimă, cancer, boli de ochi, îmbătrânirea prematură a organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.