5 motive să mănânci semințe de floarea-soarelui

0
68

Prin consumul frecvent de semințe de floarea-soarelui îți poți reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli de inimă, boli circulatorii, cardiovasculare și boli oncologice. Aceste semințe au fitosteroli și acid linoleic, care reduc riscul de metastaze și cancere.

Navigare rapidă în articol:

  1. Principalele motive să mănânci semințe de floarea-soarelui
  2. Introducerea semințelor de floarea-soarelui în dietă

1. Principalele motive să mănânci semințe de floarea-soarelui

Sunt bogate în nutrienți

Semințele de floarea-soarelui oferă organismului o serie de nutrienți importanți pentru sănătatea organismului, cum ar fi:

  • Vitamine A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E
  • Zinc, fier, cupru, seleniu, mangan, calciu, iod, siliciu, fosfor, sodiu, cobalt, crom
  • Antioxidanți precum arginină, metionină.

Studiile cercetătorilor arată că semințele de floarea-soarelui:

  • Au mai mult potasiu decât bananele și portocalele
  • Au mai multă vitamina D decât ficatul de cod
  • Au mai multe proteine decât nucile și nucile pecan
  • Au de 6 ori mai multă vitamina E decât alunele
  • Au mai multă metionină decât boabele de soia.

Conțin grăsimi sănătoase

Aceste semințe au proteine vegetale, grăsimi sănătoase, acizi grași nesaturați necesari pentru sănătatea inimii și buna funcționare a sistemului circulator și cardiovascular. Aproximativ 20-30 de grame de semințe oferă o cantitate esențială de proteine. De asemenea, aceste semințe au și carbohidrați de calitate înaltă.

Semințele de floarea-soarelui au multe beneficii:

  • Normalizează funcțiile creierului
  • Cresc puterea de concentrare și memoria
  • Scad nivelul de colesterol din sânge
  • Normalizează microflora membranelor tractului intestinal
  • Reduc riscul de atac de cord și boli de inimă
  • Scad hipertensiunea arterială
  • Normalizează coagularea sângelui
  • Îmbunătățesc funcția sistemului cardiovascular
  • Previn formarea cheagurilor de sânge și dezvoltarea aterosclerozei
  • Restabilesc elasticitatea vaselor de sânge.

Sunt bogate în antioxidanți

Prin consumul de semințe de floarea-soarelui se oferă organismului vitamina E – care are proprietăți antioxidante excelente pentru organism. Vitamina E ajută în combaterea stresului oxidativ și prevenirea unor afecțiuni cronice de sănătate. De asemenea, această vitamină oferă și alte beneficii:

  • Îmbunătățește sănătatea pielii
  • Ajută la eliminarea metalelor grele
  • Reduce riscul de deteriorare a arterelor
  • Ameliorează tulburările menstruale
  • Previne formarea vaselor de sânge
  • Ajută în combaterea efectului nociv al radicalilor liberi
  • Previne îmbătrânirea prematură a organismului
  • Reduce riscul de boli degenerative
  • Previne cancerul și bolile de inimă
  • Este esențială pentru sistemul imunitar al organismului.

Alți antioxidanți

Semințele de floarea-soarelui conțin și alți antioxidanți importanți și anume:

  • Triptofan care are proprietăți calmante asupra sistemului nervos, menține sănătatea oaselor, ajută la producerea de serotonină în creier, combate depresia, stresul, insomnia, stimulează pofta de mâncare, stimulează eliberarea hormonului de creștere și induce o stare de bine
  • Arginină care este esențială pentru metabolismul muscular, funcționarea hipofizei, pentru imunitatea organismului
  • Metionină care este un antioxidant ce nu poate fi produs de organism, deci poate fi luat din alimente; metionina are efect bun asupra pielii, părului și unghiilor.

Semințele de floarea-soarelui au și seleniu care este un mineral bun pentru sănătatea oamenilor, datorită proprietăților sale antioxidante. Seleniul oferă multe avantaje:

  • Îmbunătățește activitatea glandei tiroide, combate cancerul și bolile de inimă
  • Reduce simptomele de astm, îmbunătățește circulația sanguină
  • Combate atacul nociv al radicalilor liberi
  • Previne dezvoltarea unor boli grave ale creierului
  • Crește imunitatea organismului.
Citește și:  Matcha, ceaiul verde japonez pentru slăbit – Secretele acestui elixir antic au fost dezvăluite!

Deficitul de seleniu în organism poate fi observat prin apariția unor simptome, cum ar fi: oboseala, pete pe piele, căderea părului, unghii slabe, disfuncții cognitive și altele.

Cresc imunitatea organismului

Prin aportul de vitamine, oligoelemente, antioxidanți și alte elemente active, semințele de floarea-soarelui cresc imunitatea organismului.

Acestea au și magneziu, astfel ajută în calmarea stărilor de nervi, eliminarea stresului,  eliminarea toxinelor din organism, reducerea durerii, a crampelor și migrenelor. Magneziul ajută și la echilibrarea pH-ului în corp, reducerea balonării, constipației și prevenirea acumulării gazelor intestinale. Magneziul este important pentru sistemul nervos și muscular, pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Previn dezvoltarea cancerului

Conform studiilor cercetătorilor, semințele de floarea-soarelui au proprietăți antiinflamatorii, protejează organismul împotriva cancerului de sân, de colon și de prostată.

Semințele de floarea-soarelui sunt considerate un supraaliment pentru că inhibă creșterea celulelor canceroase.

2. Introducerea semințelor de floarea-soarelui în dietă

Dacă semințele de floarea-soarelui se numără printre produsele voastre preferate, ar trebui să nu exagerați pentru că acestea au multe calorii.

Semințele de floarea-soarelui pot fi măcinate sau amestecate cu fulgi de ovâz, în smoothie, salate, presărate pe pâinea făcută acasă, etc.

Datorită faptul că aceste semințe au vitamine din grupul B (B1, B2, B5, B6, B9), ele pot ajuta în combaterea stărilor depresive ce apar iarna. Prin urmare sunt recomante în dieta de iarnă, când organismul are nevoie de multe vitamine. Pentru a menține echilibrul termic al organismului, este nevoie de mai multă energie și de alimente bogate în calorii cum sunt și semințele de floarea-soarelui.

Prin aportul de seleniu, semințele de floarea-soarelui ajută la detoxifierea organismului și scăderea riscului de cancer.

Aceste semințe se pot folosi în orice dietă pentru că sunt bogate în vitamine:

  • Au vitamina A care este un antioxidant puternic, bun pentru claritatea vederii și pentru sănătatea pielii
  • Au vitamine din grupul B care mențin sănătatea pielii, a sistemului nervos și a părului
  • Au vitamina D care este utilă pentru sănătatea oaselor, prevenirea osteoporozei, depresiei, a cancerului (de sân, de prostată) și a îmbătrânirii pielii
  • Au vitamina E care este un antioxidant foarte puternic, ce ajută și la buna funcționare a mușchiului inimii.

Semințele de floarea-soarelui au și fibre ce ajută la funcționarea normală a intestinului. Aceste semințe sunt recomandate și în cazuri de convalescență pentru că ajută la creșterea și întărirea imunității.

Recomandat este să se consume semințe crude, care nu au fost prăjite. Prin procesul de prăjire, majoritatea elementelor active, utile, din semințe sunt distruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.