7 condimente care dau un plus de sanatate vietii tale

0
276

Interesul oamenilor de stiinta a devenit tot mai mare pentru puterea vindecatoare a condimentelor, care de altfel au fost utilizate din cele mai vechi timpuri, atat in gastronomie cat si pentru combaterea unor afectiuni si boli. Astfel de ingrediente sunt un ajutor real pentru organism, ele pot preveni si trata multe probleme de sanatate. In prezent sunt apreciate o varietate de condimente, iar dintre acestea unele sunt adevarate ,,remedii naturale” si nu au doar un gust deosebit ci dau un plus de sanatate vietii tale.

1. Ghimbirul este un condiment foarte eficient in prevenirea cancerului ovarian. Acest lucru a fost demonstrat prin cercetari medicale facute de oamenii de stiinta americani. De asemenea ghimbirul sub forma de decoct din radacina folosita in apa de baie, ajuta in ameliorarea durerilor articulare si reumatismale.

Conform cercetatorilor de la Universitatea din Sydney, ghimbirul ajuta in mentinerea nivelului normal de zahar in sange, el contine substante (gingerol, polifenoli) care contacareaza debutul diabetului zaharat. De asemenea are proprietati digestive foarte bune, analgezice, anticancerigene si antiinflamatorii deloc de neglijat.

2. Cuisoarele sunt bine tolerate de organism, chiar si de ulcerele gastrice. Pot fi utilizate in diferite preparate culinare, drept condiment pentru carnea de vanat, peste, in tocane, preparate vegetale, retete pe baza de oua, sucuri, bauturi mixte, vin fiert si prajituri (ca de exemplu turta dulce).

Acest condiment este o minunatie a naturii si a medicinei naturiste, iar cand spunem aceasta avem in vedere principalele sale calitati de a reduce nivelul de glucoza din sange si de a scadea colesterolul. Cuisoarele sunt bune pentru creier, imbunatatesc functionarea acestuia, ajuta in combaterea parazitilor intestinali, in normalizarea activitatii gastro-intestinale. Prin continutul de eugenol, cuisoarele au efect antiseptic, antiiflamator si dezinfectant, pot fi utilizate in ameliorarea inflamatiilor de la nivelul rinichilor si a vezicii urinare, dar si in combaterea infectiilor provocate de bacteriile si microbii care au invadat organismul.

De asemenea, cuisoarele ajuta la indepartarea respiratiei urat mirositoare, in ameliorarea durerilor de dinti, deoarece au proprietati aromatice si analgezice locale. Cercetatorii au descoperit in cuisoare anumite ingrediente care indeplinesc aproape acelasi rol ca si insulina, deci ar putea fi utilizate in tratamentul diabetului zaharat.

piper

3. Piperul este un ingredient excelent care indiferent de culoare (alb, negru sau rosu) este apreciat ca remediu natural eficient. El a fost primul condiment adus in Europa din indepartata Asie. Are proprietati remarcabile, imbunatateste digestia, distruge bacteriile daunatoare si microbii, poate fi utilizat in aproape orice. Daca este pus un pic de piper in ceai de plante poate fi folosit cu succes in tratamentul asteniei, balonarii, indigestiei, reumatismului, tusei si guturaiului.

Citește și:  Tratează cu mare atenție alergiile alimentare și vei scăpa de diabet!

La fel ca ardeiul iute, ajuta la incalzirea organismului, de aceea este recomandat sa fie servit mai ales in anotimpul rece, de persoanele sensibile la frig si care sunt predispuse la boli respiratorii. In gastronomie devine un condiment foarte bun pentru fripurile cu sos, varza acra, supele de legume, tocanele de carne si legume, dar si in alte preparate culinare.

4. Ardeiul iute este foarte util sanatatii, deoarece potrivit cercetatorilor ajuta in distrugerea celulelor canceroase. De asemenea este eficient in reglarea circulatiei sangelui, dilatarea vaselor sanguine, inducerea in organism a unei senzatii de caldura, stimularea activitatii inimii si prevenirea atacului de cord. Daca se aplica sub forma de crema sau unguent poate ajuta in ameliorarea durerilor reumatice si calmarea crampelor musculare. Mai mult decat atat, ardeiul iute combate celulita si obezitatea.

5. Turmericul este apreciat ca medicament deoarece are un ingredient care ajuta in tratamentul artritei, actionand ca un antiinflamator. In urma unor studii realizate de cercetatorii americani s-a ajuns la concluzia ca turmericul previne cancerul de colon. Are proprietati digestive foarte bune, stimuleaza activitatea bilei si protejeaza intestinul si stomacul de inflamatii si alte afectiuni care pot sa apara din cauza alimentatiei necorespunzatoare.

6. Chimenul negru este un condiment foarte bun pentru digestie, calmeaza colicile abdominale, normalizeaza apetitul alimentar, previne raceala si indigestia, impiedica formarea gazelor in intestin si consolideaza sistemul imunitar. Este folosit mai ales in gastronomia indiana pentru aroma sa deosebita, asemanatoare pinului.

7. Oregano este un excelent antibiotic natural si un agent antifungic puternic, dar mai presus de aceste proprietati este interesant ca are un efect foarte bun in subtierea sangelui. In Italia, oregano este un condiment utilizat in mod frecvent, mai ales la paste si la pizza, dar si in tot felul de sosuri, salate si preparate din carne si peste la gratar.

In medicina traditionala chineza oregano este apreciat ca planta medicinala, el fiind utilizat pentru proprietatile sale deosebite ce il fac sa devina eficient in tratamentul bolilor respiratorii, varsaturilor, febrei, diareei, tusei, afectiunilor pielii si parazitilor intestinali. Prin continutul sau de substante antioxidante (mai ales acizi fenolici si elemente flavonoide) inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si deci are efect anticancerigen.

Puterea sa antioxidanta este foarte mare, deoarece contine multe substante de acest gen care au capacitatea de a elimina radicalii liberi din organism. Daca se foloseste ulei de oregano se poate preveni tromboza, pentru ca ajuta la imbunatatirea calitatii sangelui, la subtierea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.