8 ceaiuri din plante medicinale pentru a îmbunătăți digestia

0
3

Indigestia este o problemă ocazională care poate produce dureri de stomac după o masă copioasă. Uneori însă, ea este mai complicată și poate indica un reflux acid sau boala ulcerului peptic. Când indigestia devine o problemă serioasă și apare în mod frecvent, ea poate fi cauzată de o boală gastrointestinală care necesită un tratament medical.

În caz de indigestie, când stomacul nu este bine, bea o cană de ceai din plante medicinale pentru ameliorarea simptomelor. Alegerea tipului de ceai contează enorm. În medicina populară se folosesc unele ceaiuri din plante medicinale care reduc indigestia, deranjul la burtă, greața, vărsăturile, precum:

1. Ceai negru

Acest ceai este potrivit pentru multe probleme de sănătate, ajută în ameliorarea simptomelor în caz de:

  • Boli ale tractului gastrointestinal
  • Boli ale sistemului nervos
  • Tulburări ale ficatului și rinichilor
  • Boli cardiovasculare
  • Ulcer gastric, ulcer duodenal, reflux gastroesofagian.

Conform studiilor cercetătorilor, consumul de ceai negru este benefic pentru sănătatea organismului, pentru reglarea microbiotei intestinale. Acest ceai este bogat în flavanoli, cunoscuți și sub denumirea de catechine, care au efect antioxidant bun și ajută în protejarea organismului împotriva dezvoltării unor boli: diabet, inflamație, obezitate, hipertensiune, cancer.

Ceaiul negru ajută în reglarea microbiotei intestinale și în combaterea obezității. De asemenea, are acțiune antihipertensivă, antidiabetică, antiinflamatorie și anticancerigenă.

Acest ceai nu este indicat la copii pentru că are cofeină.

2. Ceai din rădăcină de păpădie

Rădăcina de păpădie are proprietăți benefice, conține calciu, fier, potasiu, zinc, magneziu, vitamine B și C. Păpădia are vitamine din grupul B: tiamină, niacină, riboflavină, B5, B6 și B9.

Ceaiul din rădăcină de păpădie are efect bun asupra sănătății glandei tirodie, ajută în caz de boli gastrointestinale, indigestie, boli hepatice, boli de vezică biliară, boli de rinichi. Ceaiul îmbunătățește digestia, susține scăderea în greutate, detoxifică organismul și ajută în lupta împotriva infecțiilor sistemului urinar.

3. Ceai din rădăcină de lemn-dulce

În medicina populară se folosește acest ceai pentru a trata afecțiunile la stomac, precum indigestia, arsurile, fluxul acid, infecțiile bacteriene, bufeurile, hepatita și alte boli hepatice. Ceaiul are efect calmant și proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene.

Rădăcina de lemn-dulce poate ameliora simptomele tulburărilor de stomac, tulburările intestinale, arsurile la stomac, refluxul acid. Extractul de rădăcină de lemn-dulce ajută și în tratamentul ulcerului peptic, calmează durerea de stomac și inflamația produsă de bacteria H. pylori. Extractul de lemn-dulce are compuși care inhibă dezvoltarea celulelor anormale în cancer colerectal, cancer de sân și cancer de piele.

Citește și:  Care sunt alimentele cele mai bogate în vitamina A și câtă vitamina A trebuie să consumi zilnic?

4. Ceai din semințe de chimen

În medicina populară sunt folosite semințele de chimen în caz de indigestie, balonare, stres, dureri de mușchi, dureri de articulații, crampe menstruale, diaree. Chimenul este sedativ, antiseptic, antibacterian, analgezic, antispastic.

Ceaiul de chimen poate fi utilizat și pentru reducerea inflamației din organism, detoxifierea corpului, oprirea creșterii celulelor canceroase. Chimentul are fibre, proteine, vitamine (C, E, K, tiamină, riboflavină, acid folic), minerale (fier, potasiu, fosfor, magneziu).

5. Ceai din frunze de mentă

Ceaiul de mentă are proprietăți eficiente în lupta pentru sănătatea tractului gastrointestinal:

  • Combate indigestia
  • Reduce flatulența, colicile și spasmele
  • Relaxează mușchii netezi din tractul digestiv
  • Reduce arsurile la stomac, balonarea, spasmele intestinale
  • Îmbunătățește funcțiile vezicii biliare
  • Calmează simptomele de sindrom de intestin iritabil.

6. Ceai din lemongrass

Această plantă are vitamine B și C, betacaroten, acid folic, geraniol, minerale (magneziu, calciu, fosfor, fier). Ceaiul din plantă are proprietăți antispastice, antimicrobiene, antifungice, previne dezvoltarea infecțiilor patogene la nivelul sistemului gastrointestinal. Acest ceai ajută în caz de indigestie, tulburări gastrointestinale, răceală, oboseală, obezitate, durere de mușchi și articulații.

7. Ceai din măceșe

Ceaiul din măceșe întărește sistemul imunitar și crește rezistența organismului. Are efect antiinflamator, elimină toxinele, normalizează nivelul de zahăr din sânge, stimulează urinarea, are efect laxativ. Alte beneficii ale ceaiului de măceșe:

  • Stimulează digestia
  • Îmbunătățește activitatea intestinală
  • Reduce constipația
  • Are efect coleretic pentru colecistită și hepatocolecistită
  • Combate paraziții intestinali.

8. Ceai din semințe de coriandru

Acest ceai ajută la normalizarea sistemului digestiv, la reducerea indigestiei și stimularea apetitului. Coriandrul are fibre, polifenoli, fitosteroli, calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor, potasiu, vitamine (B1, B2, B3, C). Ceaiul din coriandru are beneficii cardiovasculare, proprietăți antiinflamatorii, analgezice, antidiabetice, anticancerigene.

Semințele de coriandru calmează durerea, inflamația, ameliorează tulburările gastrointestinale, scad nivelul de glucoză din sânge, ajută în tratamentul insomniei, flatulenței, indigestiei, diabetului, tulburărilor renale (arată un studiu din 2022).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.