Arborele copaiba (Copaifera langsdorfii)

0
673
Arborele copaiba (Copaifera langsdorfii)

Copaiba este un arborele mereu verde care creste inalt de 20 m in padurile ecuatoriale umede din America de Sud, mai ales in Brazilia, Venezuela, Paraguay si Argentina, unde temperaturile sunt de 20-27ºC. Face parte din familia Fabaceae, este cunoscut si sub numele de copaiva sau copaie si are denumirea stiintifica Copaifera langsdorfii.

Arborele are frunzele verzi, penat-compuse, florile de culoare galbena sau alba, iar fructele ovoide cu o samanata mare partial acoperita de o coaja groasa.

Prin perforarea arborelui se obtine balsamul de copaiba care este o substanta ce contine ulei eteric si o rasina. Rasina arborelui este foarte importanta deoarece se foloseste la obtinerea unui combustibil diesel. Astfel in America de Sud arborele este cultivat de fermieri pentru a-si satisface nevoile de combustibil oferite de rasina plantei.

Lemnul acestui arbore se utilizeaza si la obtinerea de cherestea care este foarte rezistenta la factorii de mediu, putrezeste foarte greu. Din rasina se prepara lacuri si vopsele, are proprietati emoliente de aceea este folosita de localnici in diferite scopuri.

Citește și:  Coada-zmeului (Calla palustris), planta otravitoare

Din punct de vedere medicinal rasina are efect bun in vindecarea ranilor si este folosita in acest sens din cele mai vechi timpuri. Balsamul de copaiba ajuta in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii cat si pentru ameliorarea inflamatiilor cronice ale vezicii biliare.

De asemenea are efect diuretic, laxativ, antiseptic, expectorant si carminativ, ajuta in tratamentul bronsitei cronice, a guturaiului, leucoreei, hemoroizilor si diareei. In momentul in care dozele sunt foarte mari pot sa apara efecte secundare de greata, stari febrile si de voma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.