Maslinul si fructele sale miraculoase

0
584
Maslinul si fructele sale miraculoase

Maslinul (Olea europaea) este un arbore fructifer mediteranean, originar din Asia Mica, care face parte din familia Oleaceae. Este cunoscut si sub denumirea de arborele de olive, iar astazi a ajuns sa fie cultivat pe toate continentele, dar mai ales in regiunile din sudul Europei.

Arborele poate ajunge la inaltimea de 12-15 m, are tulpina lemnoasa, frunzele mici si lanceolate, verzi deasupra si albicioase dedesubt si flori mici de culoare alba-verzuie, dispuse in inflorescente axilare. Fructele sunt carnoase, la inceput verzui, apoi la maturitate negre, cu cate un sambure in mijloc.

Ce contin maslinele si uleiul de masline?

  • Au un continut bogat de vitamine: A, B1, B2, C, E, PP.
  • Numeroase saruri minerale: fosfor, potasiu, sulf, calciu, magneziu, clor, cupru, fier, mangan.
  • Apa, protide, ulei, glucide, acizi organici.
  • Valoarea calorica a maslinelor: 100 g de masline are 224 calorii.
  • Uleiurile pure realizate din fructe proaspete sunt cele mai bogate in vitamine, mai ales vitamina A, E.
  • Uleiul de masline contine: oleina, fitisterina, palmitina, clorofila.

Modul de preparare si utilizarea maslinelor in tratarea unor afectiuni

maslin

De la maslin se foloseste in scop medicinal frunzele si fructele – din care prin presarea la rece se obtine uleiul de masline.

Infuzia de frunze de maslin – Se prepara din 15-30 g frunze la un litru de apa fierbinte, se infuzeaza timp de 15 minute si se bea.

Hipertensiunea arteriala – Frunzele de maslin sunt un excelent remediu impotriva hipertensiunii arteriale, deoarece produc dilatarea si mentinerea elasticitatii arterelor, scade ureea din sange si reduce edemele la cardio-renali si hipertensivi. Se recomanda doua cani de infuzie calda, indulcita, dimineata si seara.

Febra, diabet – Frunzele de maslin au proprietati antifebrile, tonice si antidiabetice. Se bea dimineata si seara cate o cana de infuzie de frunze de maslin, se poate si indulci cu miere de albine. Maslinele se recomanda in hrana diabeticilor, deoarece au aceeasi valoare nutritiva ca si carnea.

Eliminarea calculilor renali, colita, hepatita, constipatia – Se recomanda 1-2 lungurite de ulei de masline, dimineata, inainte de a manca. Se poate adauga si putin suc de lamaie.

Abcese, furuncule – Se pot utiliza cataplasme cu ulei de masline sau cu masline coapte si apoi pisate. De asemenea, se aplica pulpa de masline bine maruntita direct pe zona pentru a grabi vindecarea.

Anemie, rahitism – Mai ales la copii se fac frectii pe corp cu ulei de masline.

Citește și:  Plante medicinale - Calomfirul (Tanacetum balsamita)

Problemele gingiilor – Se rezolva prin masajul gingiilor cu ulei de masline, care vindeca supuratiile.

Entorse, nevrite, alergii reumatismale – Se foloseste uleiul combinat cu usturoi dat prin razatoare, sub forma de masaje sau frectii locale. Se adauga o capatana de usturoi la 200 ml ulei si se lasa la macerat trei zile. Pentru entorse se face o baie cu apa sarata si apoi frectii locale cu ulei de masline.

Constipatia – Se trateaza prin spalaturi cu o solutie obtinuta din 300 ml ulei de masline la 1 l apa. De asemenea, infuzia de frunze de maslin are un bun efect diuretic.

Guta – Se pregateste un preparat din: o parte flori de musetel uscate si 8 parti ulei de masline. Se fierbe in bain-marie, se strecoara si se foloseste sub forma de frectii locale.

Calculi biliari – Uleiul de masline stimuleaza secretia fierii, ajuta scurgerea ei in intestin, astfel antreneaza si eventualii calculi biliari.

Arteroscleroza, boli intestinale – Cu ajutorul uleiul de masline, care activeaza functiile intestinului si combate iritatiile ce sunt produse de intoxicatii asupra mucoasei intestinale se previne arteroscleroza si bolile intestinale. Se administreaza dimineata, cate o lingurita de ulei de masline pe stomacul gol.

Afectiuni cardiovasculare – Maslinele si uleiul de masline contin vitamina E care este un antioxidant puternic ce combate afectiunile cardiovasculare si reduce procesul de imbatranire a organismului.

Astm, artrita – Maslinele au un bun efect antiinflamator si ameliorator al simptomelor de astm.

Arsuri – Uleiul de masline amestecat cu albus de ou proaspat calmeaza durerile provocate de arsuri si ajuta la vindecare.

Senzatia de ureche astupata – Se pune in ureche o bucatica de vata imbibata in ulei de masline caldut.

Caderea parului – Un bun remediu este frectionarea pielii capului cu ulei de masline, in fiecare seara, la culcare, acoperind parul pe timpul noptii si repetand tratamentul timp de 10 zile.

Ingrijirea pielii – Uleiul de masline catifeleaza si hraneste pielea. Se aplica in strat subtire pe fata si pe corp.

Crapaturile de piele sau unghii – Se aplica local ulei de masline amestecat cu putin suc de lamaie.

Bronzarea pielii – Vara este indicat sa se unga pielea cu ulei de masline daca se doreste o bronzare mai rapida.

Tenul uscat – Se trateaza cu ulei de masline combinat cu ulei de migdale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.