Grasita (Portulaca oleracea) ajuta la vindecarea bolilor digestive si ale cailor urinare

0
1527
Grasita (Portulaca oleracea) ajuta la vindecarea bolilor digestive si ale cailor urinare

Grasita este o planta care infloreste in perioada lunilor iunie-august. Are tulpina ramificata si inalta de 50 cm, frunzele carnoase, rotunjite, fara petiol, iar florile mici si galbene, apar solitar in partea superioara a ramurelelor tulpinei. Fructele sunt de forma unor capsule sferice cu diametrul de 5-8 mm, se coc in luna septembrie si octombrie.

Grasita este o planta originara din India, apare si in Europa, Asia Centrala si regiunile cu sol negru din Caucaz. Este cunoscuta si sub numele de iarba-grasa, urechelnita, porcina, dragoste sau portulaca. Are denumirea stiintifica de Portulaca oleracea si face parte din familia Portulacaceae sau Portulacacee. Aceasta planta creste mai mult in apropierea raurilor sau la marginea drumurilor, in zonele cu nisip si pietris pe malurile apelor.

Ca planta medicinala, grasita este cunoscuta din vremuri de demult, inca de pe timpul lui Hipocrate. Se credea in puterile vindecatoare ale acestei plante inca din antichitate, cand semintele se foloseau pentru purificarea organsimului. In medicina proprietatile plantei au fost analizate in sec al XI-lea.

De la planta se folosesc partile sale aeriene, care contin substante carotenoide, vitamina C, vitamina B1, carbohidrati (ca de ex. zaharoza, glucoza, fructoza), acizi grasi linolenici, substante flavonoide, acizi grasi oxalici, steroizi, fenol, substante terpenoide, compusi de azot, substante saponine, alcaloizi si apa. In compozitia semintelor apar acizi grasi superiori de tipul acidului palmitic, linoleic si oleic.

Citește și:  Descopera 25 de reguli importante pentru a pierde rapid in greutate!

Grasita

Arabii folosesc aceasta planta pentru indepartarea negilor de pe piele sau pentru vindecarea acneei. In medicina populara grasita ajuta in vindecarea starilor de voma ce se datoreaza bilei sau inflamatiilor ficatului cauzate de diferite afectiuni ale acestuia. In Rusia planta era utilizata in vindecarea intepaturilor de insecte si muscaturilor de sarpe, in tratarea psioriazisului, a dizenteriei, bolilor de rinichi, afectiunilor de ficat.

Planta contine mucus vegetal ce are efect diuretic, de aceea este recomandata in bolile cailor urinare si afectiunile tractului digestiv. Semintele si frunzele proaspete au in compozitie o substanta numita noradrenalina – care indeplineste rolul unui hormon ce este sintetizat de cortexul suprarenal. Acest ,,hormon” are efect bun in stimularea sistemului nervos, in cresterea fluxului de sange in corp, astfel marind energia in oragnism. Gingivita se trateaza cu extractul de grasita.

Exista un tratament cu grasita recomandat in cazurile usoare de diabet: se pune o lingura de frunze proaspete de grasita sa stea timp de 2 ore intr-o cana de apa fiarta, se filtreaza si se ia 1-2 lungurite din acest lichid de 4 ori pe zi.

In gastronomie frunzele plantei sunt utilizate crude sau fierte, in salate, la supe si sosuri, la maioneza si preparate culinare pe baza de carne. Iarna se poate pastra murata sau pusa la sare.

Planta nu trebuie folosita deloc de femeile insarcinate sau care alapteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.