Menta-coreeana (Agastache rugosa), planta medicinala cu aroma de menta

0
860
Menta-coreeana (Agastache rugosa), planta medicinala cu aroma de menta

In tarile asiatice estice, mai ales in Coreea, Japonia, China si Siberia, in regiunile de munte si vaile raurilor creste menta-coreeana – o planta cu frunzele foarte aromate de menta si anason. Are denumirea stiintifica Agastache rugosa si face parte din familia Lamiaceae sau Lamiacee.

Menta-coreeana este o planta perena de ornament care impresioneaza prin inflorescentele sale violacee sau roz-violet de aceea este frecvent cultivata in parcuri sau gradini, sau in ghivece si jardiniere pe balcoane si terase.

Poate creste inalta de 0,8-1,5 m, are frunzele de un verde-deschis iar unele de un verde-inchis, in forma de inima, cu marginile dintate si petiol lung de 1-5 cm. Perioada de inflorire este din luna iulie pana in septembrie, perioada cand trebuie sa fie plantata este in martie si aprilie. Florile sunt polenizate de albine, fluturi si alte insecte polenizatoare.

menta coreeana

Frunzele si florile plantei sunt comestibile, se folosesc in gastronomie si homeopatie, ca planta aromatica si medicinala. Uleiul esential realizat din aceasta planta are proprietati de combatere a viermilor intestinali. Contine estragol care in combinatie cu antibioticul ketoconazol este un bun remediu impotriva infectiilor.

Citește și:  Arborele de camfor si rolul sau in sanatate

Frunzele si florile se culeg in perioada lunilor de vara cand planta infloreste. Partile aeriene ale plantei sunt folosite in preparate culinare pe baza de peste, carne de pui, in diferite salate pentru aromarea acestora.

In medicina chineza menta-coreeana este o planta medicinala frecvent folosita, ceaiul din frunzele si florile plantei este folosit in cazuri de greata, varsaturi, stare de oboseala si slabiciune, indigestie si balonare. Planta are proprietati antifungice, diaforetice si antibacteriene.

Ceaiul are gust placut se aseamana cu cel de menta datorita aromei frunzelor foarte aromate. Se pune o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita, se fierbe timp de 5 minute, se strecoara si se bea cald, indulcit cu miere de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.