Trifoistea sau trifoiul-de-balta este o planta taratoare ce poate avea ramificatiile foarte lungi de aproximativ 1 m. Aceasta planta perena creste in regiunile umede cu mlastini si lacuri, santuri si pajisti inundate din Europa, America de Nord si Asia, are denumirea stiintifica de Menyanthes trifoliata si apartine de familia Menyanthaceae.
Aceasta planta creste mai ales pe malurile cursurilor de ape line, a lacurilor sau apelor putini adanci, prefera locurile in plin soare si solul putin acid care permite dezvoltarea buna a radacinii sale. Este rezistenta la temperaturi scazute si este sensibila la temperaturi mai mari de 28-30ºC.
Planta are radacina spongioasa, lungimea tulpinii de pana la 1 m si frunzele trilobate, tubulare, verzi-maslinii la fel ca la trifoi insa mult mai mari. Inflorescentele sunt formate din multe flori cu petele franjurate albe si roz cu stamine rosii, care au perioada de inflorire in lunile de primavara. Nectarul florilor este savurat de albine si alte insecte polenizatoare.
Trifoistea este apreciata ca planta medicinala inca din cele mai vechi timpuri atat in medicina traditionala iar azi mai ales in preparate homeopatice. Are proprietati tonice, de stimulare a functiei gastrice si digestiei prin substantele amare din compozitia ei, de crestere a poftei de mancare si de purificare a sangelui.
Astazi este folosita in calmarea cefaleei, ca remediu analgezic. Tulpina si frunzele de trifoistea au un continut de substante amare de aceea gustul lor este puternic amar.
De asemenea ele contin substante glicozide, flavonoide, acizi fenolici, alcaloizi, tanin, iod, rasina, acizi organici, vitamina C, fier si alte elemente ce explica proprietatile tonice, carminative, de stimulare a apetitului, digestive, nutritive si de scadere in greutate.
Principalele sale aplicatii sunt in cazuri de guta, dispepsie, reumatism, artrita reumatoida, lipsa de energie, slabiciune musculara, obezitate, scorbut, febra, constipatie, anorexie, insuficienta hepatica, eczeme, pierderea poftei de mancare.
In homeopatie frunzele se folosesc sub forma de macerat in tratamentul diferitelor afectiuni, sau sub forma de infuzie realizata din 0,5 g de frunze uscate la 1 l apa fierbinte. Infuzia din trifoistea ajuta in tratamentul constipatiei si scaderea febrei, dar nu trebuie consumata in doze mari. Planta se foloseste la recomandarea unui medic specialist, homeopat.