Veziculele apoase sau basicile cu apa care apar destul de frecvent la picioare nu sunt un motiv mare de ingrijorare insa senzatia de disconfort pe care o creeaza este suficient de neplacuta pentru a dori imediat tratarea lor. La aceste simptome se adauga si aspectul inestetic al pielii afectata de vezicule.
Cauzele aparitiei veziculelor apoase la maini si picioare
Astfel de bule sau besici cu apa apar pe maini si pe picioare datorita unei presiunii continui sau frecari intense pe o anumita zona a pielii. In combinatie cu transpiratia zona pe care are loc aceasta presare, strivire sau solicitare devine si mai sensibila. Sosetele realizate dintr-un material sintetic, neporivite pentru piele, pot fi si ele o cauza deoarece nu absorb transpiratia ca cele din bumbac. In mod normal sosetele ar trebui schimbate de doua pri pe zi pentru a pastra igiena picioarelor.
Mersul pe jos o perioada foarte mare de timp poate provoca vezicule la picioare. Umiditatea prea mare poate fi de asemenea un factor determinant. Daca afara ploua si apa patrunde in pantofi, umiditatea strecurandu-se si la picioare, se poate ajunge la formarea de basici pe piele. De regula veziculele apoase apar in pantofii noi incaltati care au pielea dura, in pantofii sport prea stransi pe picior, in pantofii cu toc foarte inalt ce sunt purtati o perioada indelungata de timp.
La maini basicile cu apa apar datorita muncii, folosirii unor instrumente de gradinarit, a unui baston, ciocan si alte obiecte. Reactiile alergice, infectiile si bolile virale sunt alte cauze care duc la aparitia acestor vezicule. Factorii externi ce provoaca besici cu apa sunt: expunerea intensa la lumina directa a soarelui, sau intrarea pielii prea mult in contact cu plante otravitoare, substante chimice, detergenti, etc.
Anumite medicamente pot da eruptii cutanate sub forma de vezicule apoase, acestea fiind asociate si cu scaderea sistemului imunitar al organismului.
Veziculele cu apa pot crea deseori senzatie de durere, mancarime, arsura, iar daca locul unde au aparut este supus la presiune continua se pot sparge si astfel stratul superior al pielii este distrus, rana este expusa, iar agentii patogeni din jur pot provoca inflamatii si infectii severe. Daca in timpul formarii veziculei pielea este ciupita, presata sau strivita foarte tare, se poate rupe un mic vas sanguin superficial si astfel spatiul dintre straturile tegumentului este umplut cu sange. Acesta este cazul veziculei sanguinolente (ce are culoare inchisa) iar daca se ajunge la infectie, vezicula se numeste purulenta (este de culoare galbena sau verde).
Indiferent de forma lor de manifestare, mai mult sau mai putin intensa, aceste simptome nu trebuie ignorate ci tratate corespunzator, chiar si atunci cand par sa nu provoace probleme grave.
Prevenirea si tratamentul veziculelor
In situatii simple cand apare o vezicula cu apa, pentru vindecare se procedeaza astfel: se fierbe un ac 15 minute, se inteapa vezicula in cel mult doua locuri spre a elimina lichidul dar cu mare atentie fara a rupe de tot epiderma deoarece in caz contrar procesul de vindecare va fi prelungit. Dupa ce s-a scos aproape tot lichidul in scopul evitarii unei presiuni suplimentare asupra veziculei si protejarii ei de alte daune, se curata locul cu putina apa oxigenata si se aplica un plasture cu rivanol sau se bandajeaza cu tifon cand suprafata lezata este mai mare.
Pentru calmarea durerii la veziculele cu sange sau puroi se poate pune o punga cu gheata pe zona respectiva. Aceasta se aplica pe un prosop pentru a nu fi in contact direct cu pielea (care este si asa foarte sensibila) si se tine timp de cel putin 10 minute. In cazuri mai complicate de eruptii cutanate este recomandat sa se apeleze la un medic specialist. Daca este vorba de o boala virala care a dus la astfel de eruptii este necesar un tatament medicamentos pentru vindecare conform diagnosticului.
Pentru tratamentul veziculelor infectate sunt recomandate antibioticele. Pentru prevenire incercati mai multe modele de pantofi pentru a alege varianta cea mai comoda si purtati sosete din bumbac de marime potrivita care absorb transpiratia. Folositi pudra de talc pentru a reduce cat mai mult frecarea dintre incaltaminte si picioare.
Folosirea cremelor cu factor de protectie impotriva radiatiilor solare in momentele zilei cand soarele este puternic este necesara in scopul evitarii arsurilor solare.