Afla metodele de tratament pentru Molluscum Contagiosum, o boala virala de piele!

0
2809
Afla metodele de tratament pentru Molluscum Contagiosum, o boala virala de piele!

Una dintre bolile virale de piele care este comuna in toata lumea se numeste Molluscum Contagiosum. Aceasta boala este de natura infectioasa si provocata de un virus care apartine de familia Poxviridae si are denumirea de Molluscum Contagiosum. Boala apare in special la adolescenti si copii, este mai putin frecventa la adulti si se manifesta prin eruptii la nivelul pielii care se aseamana cu niste cosuri sau proeminente rotunde cu dimensiuni mici, de 2-5 mm.

Virusul Molluscum Contagiosum se poate transmite la om in diferite moduri, prin obiecte, jucarii, in gradinite, scoli, la piscina, dusuri publice, camere de sauna, sali de gimnastica, centre de fitness, saloane de masaj terapeutic, atingerea directa a unei persoane, pe cale sexuala sau folosirea unor lucruri (precum sunt lenjeria de pat, prosoape, pahare, etc). Perioada de incubatie a virusului este variabila, uneori tine doar cateva saptamani sau ajunge pana la 4-6 luni.

Eruptiile sunt individuale sau grupate mai multe la un loc, apar in zona genitala, pe pleoape la ochi, pe corp (mai ales in zona stomacului, a sanilor), coapse, perineu, brate sau pe fata. Organismul are tendinta sa lupte impotriva virusului si astfel ca raspuns activ, pustulele se inrosesc si se inflameaza, iar la unele persoane ele pot ajunge si la dimensiuni mai mari de cativa centrimetri, iar de multe ori eruptia se intinde si pe alte zone inca neafectate ale corpului.

Uneori aceste eczeme sunt de nuanta pielii sau au un colorit roz, alb-perlat sau caramiziu, au forme rotunde sau ovale, nu produc durere si au consistenta groasa. Unele au aspect neted si prezinta un gol in mijloc, au aspect ombilicat.

Pacientii care sufera de HIV fac de obicei forma complicata a bolii Molluscum Contagiosum. Exista si o forma generalizata care se manifesta prin eruptii in locuri diferite ale corpului si o forma tipica in care proeminentele sunt pe o anumita zona si reapar la o perioada de timp tot acolo.

Molluscum Contagiosum

Metode de tratament in cazul bolii Molluscum Contagiosum

Alegerea metodei de tratament depinde de starea de sanatate a pacientului, de varsta acestuia, de simptomele pe care le are si de stadiul bolii Molluscum Contagiosum. Medicul va face persoanei in cauza diferite teste prin care ii va examina starea de sanatate. Cu ajutorul biopsiei va analiza in laborator o mica mostra de la nivelul unei pustule si va determina virusul patogen.

Citește și:  Este epilepsia ereditară? – Iată ce trebuie să știi despre apariția bolii și posibilitatea transmiterii la copii

De asemenea va lua in calcul si posibilitatea ca bolnavul sa aiba si alte probleme de sanatate, de aceea va depista daca ele exista si ii va recomanda un tratament adecvat si pentru acestea. De obicei cele mai mari complicatii ce apar in cazul bolii Molluscum Contagiosum sunt bolilele cu transmitere sexuala deoarece la persoanele adulte eczemele sunt de cele mai multe ori in zona genitala.

Intotdeauna bolnavul trebuie sa apeleze la ajutorul medicului, deoarece tendinta unor persoane de a se autodiagnostica sau de a-si administra dupa cum considera ele un tratament in scopul vindecarii poate fi gresita avand in vedere faptul ca, aceste simptome care apar la Molluscum Contagiosum se pot cofunda cu cele caracteristice altor boli grave. Medicul dermatolog este cel mai in masura sa puna un diagnostic corect si sa recomande un tratament corespunzator.

Cele mai importante metode de tratament sunt: crioterapia, excizia, electrocauterizarea, folosirea medicamentelor pentru uz extern la nivelul pielii si a celor pentru uz intern. Primele trei metode enumerate sunt de natura chirurgicala si se aplica mai ales in cazurile grave. Crioterapia se realizeaza prin congelare cu azot lichid, iar indepartarea pustulelor se face pe cale mecanica prin folosirea unor clesti speciali sau cu ajutorul laserului.

La unii pacienti tratamentul nu este necesar deoarece ei avand sistemul imunitar al organismului mai bine consolidat se vor vindeca in timp, eczemele vor trece in doua sau cel mult patru luni. Majoritatea persoanelor suferinde insa doresc indepartarea acestor pustule de Molluscum Contagiosum in principal pentru a reduce riscul infectiei, raspandirea virusului si la persoanele din familia lor, dar si din motive estetice.

Medicamentele antivirale sunt foarte eficiente in tratamentul bolii Molluscum Contagiosum si folosirea lor este sigura, nu provoaca stari dureroase. De asemenea acestea pot fi completate cu stimulente de minerale si vitamine care ajuta la consolidarea sistemului imunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.