Ai stari de insomnie ce se repeta foarte des, slabesti, esti iritabil, agitat si nervos? Nu trebuie sa te alarmezi ci doar sa intelegi ca ai o lipsa de triptofan in corp si sa faci ceva in acest sens pentru a te simti mai bine. In cazul in care nu stiai, triptofanul este un aminoacid esential care se gaseste in alimente. Rolul sau este foarte mare in organism, in sensul ca se transforma in serotonina – compus ce ajuta la crearea unui sentiment de bine, de relaxare mentala si fizica.
Starile de deprimare, profunda tristete, tulburari de atentie, insomnie, anxietate, tensiune si dureri de cap sunt create de lipsa de triptofan din organism, de cantitatea redusa de serotonina din sange. Avand in vedere aceste simptome se intelege de ce acest aminoacid este atat de indispensabil pentru organism.
Triptofanul este un calmant foarte bun, un antidepresiv natural, efectul sau este benefic asupra creierului. Prin faptul ca ajuta la cresterea nivelului de serotonina el devine un instrument ce ajuta la relaxarea corpului, calmarea nervilor, cresterea eficientei si mentinerea sanatatii mintii si corpului.
Specialistii sunt de parere ca acele comprimate care contin triptofan sau suplimentele alimentare ce au acest aminoacid esential sunt mult mai bune decat medicamentele ce se folosesc in tratamentul pacientilor ce sufera de insomnie si stari depresive.
Laptele contine triptofan
Persoanele care beau cate o cana de lapte cald inainte de culcare dorm mult mai bine decat cele care nu fac acest lucru. De asemenea persoanele care sunt predispuse la stari de nervi, la tulburari emotionale sau femeile ce sufera de anxietate premenstruala este bine sa consume lapte sau suplimente alimentare cu triptofan.
Alte alimente vegetale si animale care contin triptofan sunt
- Carnea: de porc, rata, curcan, pui, iepure, miel, vita, ficat de vita, peste (somon, crap, macrou, caviar) si fructe de mare.
- Produse lactate.
- Cereale si leguminoase: soia, ovaz, orz, mei, hrisca, fasole si mazare.
- Seminte, nuci: fistic, arahide, caju, migdale, seminte de floarea-soarelui.
- De asemenea triptofanul apare in : ciuperci, paste, caise uscate, ciocolata si paine alba.
Triptofanul reduce pofta de mancare
Dietele ce contin alimente pe baza de triptofan sunt recomandate in scaderea in greutate deoarece acest aminoacid scade apetitul prin crearea unei senzatii de satietate si astfel normalizeaza bulimia. La fel ca si vitamina B3 si triptofanul ajuta la incetinirea formarii de componente grase (trigliceride) si deci la pierderea in greutate. Prin producerea de serotonina efectul sau este si mai bun in sensul ca ofera o stare de bine in organism, ce predispune la continuarea dietei cu entuziasm.
Triptofanul reduce grasimile si creste masa musculara
Acest aminoacid are un rol important in tratamentul unor afectiuni cauzate de alimentatie, de hiperactivitate, de boli ce se manifesta prin stari nervoase. Are efect calmant, de reducere a durerii si starilor emotionale proaste. Te ajuta sa ai o conditie fizica buna prin cresterea masei musculare.
Triptofanul neutralizeaza efectul de nicotina
Acest aminoacid este foarte bun pentru fumatori dar si pentru cei care au tendinta de a bea mult alcool, ajuta organsimul sa reziste la acesti factori nocivi pentru sanatate. Triptofanul neutralizeaza starile proaste provocate de nicotina si reduce simptomele ce apar la persoanele care au o cantitate mare de alcool in sange.
Triptofanul imbunatateste performantele de concentrare si abilitatile mentale
Cele mai eficiente pentru organism sunt suplimentele alimentare cu triptofan deoarece produsele alimentare contin cantitati prea mici din acest aminoacid. Consumul de triptofan recomandat zilnic este de 3,5 mg/ 1kg greutate corporala.