Dacă suferi de insomnie, vezi aici care sunt cauzele și metodele de tratament

0
274
Dacă suferi de insomnie, vezi aici care sunt cauzele și metodele de tratament

Insomnia face in fiecare an sute de mii de adulti sa regrete faptul ca refuzau sa se culce in copilarie. Studiile efectuate in mai multe tari au aratat ca mai bine de jumatate din cei chestionati s-au confruntat la un moment dat cu o forma de tulburare a somnului in existenta lor. Majoritatea le-au ignorant cu frustrare, altii au sperat ca va fi mai bine sau au incercat sa gaseasca o posibila cauza. In final, o mica parte chiar s-au adresat unui specialist; netratata, problema poate deveni extrem de grava…

Insomnia poate avea zeci de cauze, de aceea este foarte important ca ele sa fie recunoscute din timp pentru a fi inlaturate, oprind astfel si consecintele neplacute. Pentru acest scop se recomanda ca fiecare persoana afectata de aceasta tulburarea sa tina un “caiet de somn” in care sa noteze orele de culcare, trezire, precum si factorii care au intrerupt somnul.

Din aceste detalii uneori reiese foarte clar motivul noptilor albe, asa ca de multe ori se inregistreaza succesul chiar de la acest nivel. Insomnia poate avea cauze de sine statatoare, insa la fel de bine poate fi un simptom al unei afectiuni precum depresia sau anxietatea; alteori se asociaza unei alte boli, asa ca trebuie inlaturate cauzele ambelor afectiuni. Un tip aparte de insomnie este cel al “terorii de duminica”, in care simpla anxietate provocata de ideea unei saptamani lungi de lucru poate sa alunge somnul cu success.

In ceea ce priveste formele sub care apare acesta tulburare a somnului, ele sunt la fel de variate precum cauzele; in cadrul tulburarilor de somn este incadrat si sforaitul excesiv insotit de probleme de respiratie, acestea facand o persoana sa se trezeasca de cateva zeci de ori pe noapte. Greu s-ar putea numi somn. Insomnia in sine variaza de la imposibilitatea de a dormi pentru o perioada, la treziri dese in cursul unei nopti si pana la somn descris ca “prost calitativ”.

In functie de durata mentinerii acestor simptome si de asemenea si de gravitatea lor, aceste tulburari se incadreaza in trei categorii:

Trecatoare: in care persoana resimte simptopmele pentru o perioada de pana la o saptamana; de obicei tin de intamplari care tocmai au avut loc sau de perioade stresante pana la extrem;

Acute: care  se pot prelungi pana la o luna si in cazul carora se recomanda consultarea unui medic

insomnie

Cronice: aceste tulburari de somn dureaza mai mult de o luna, iar persoana ajunge un adevarat zombie.   Desi sunt destui cei care au putut supravietui  destul de mult in lipsa unui somn decent, ei au reclamat tulburari de vedere, halucinatii si stari continue de rau.

Citește și:  Avortul

O mare problema legata de insomnie este cea a tratamentului. Desi acesta in general nu este complicat, multi se trateaza singuri, fapt care le agraveaza conditia. Au existat chiar cazuri in care somniferele luate “dupa ureche” au ucis un numar de persoane in cautarea catorva ore de somn.

De obicei, insomnia nu se vindeca in intregime cu medicamente, acestea fiind recomandate in cazul in care tulburarea de somn este anexa unei depresii. Somniferele se prescriu doar pentru perioade scurte, pentru a nu crea dependenta pacientilor si inrautatirea starii lor.  O polisomnografie este recomandata in aceste cazuri, specialistul bazandu-se pe datele obtinute pentru a stabili diagnosticul exact si cauzele.

De multe ori tratamentul include, pe langa medicamente, si schimbarea modului de viata, nu degeaba fiind numita insomnia si “boala omului modern”. Sunt recomdate plimbarile si activitatea fizica usoara deoarece petrecerea intregii zile intr-o camera sau alta poate favoriza aparitia insomniei. In timpul tratamentului impotriva insomniei se interzice consumul de cafea, cola sau energizante, excesul in consumarea acestor bauturi putand reprezenta de unul singur cauza principala a tulburarii.

In pat, inainte de a stinge lumina se recomanda citirea unei carti sau a unei reviste in locul clasicului uitat la televizor. Uitatul la televizor sau folosirea calculatorului imediat inainte de somn poate sa ingreuneze adormirea din cauza numarului mare de stimuli vizuali, auditivi si motorii care “bombardeaza” creierul. In ceea ce priveste alimentatia, este bine ca seara sa se manance in cantitati mai mici si sa se aleaga feluri usoare. Consumarea carnurilor grase si piperate poate ingreuna digestia in timpul noptii, creand alte probleme. Un pahar de lapte cald sau de ceai de tei poate face la randul sau minuni in ceea ce priveste o adormire  mai rapida.

Multe persoane au ales sa isi trateze insomnia cu alcool, care pe moment poate induce un somn intens, insa pe termen lung poate provoca o insomnie mai grava din cauza celorlalte efecte pe care le are. De fapt, in tratamentul acestei afectiuni nu se recomanda consumarea a mai mult de un pahar de vin. E foarte simplu sa se comita excese din cauza oboselii si disperarii de a nu putea pune geana pe geana.

In final, desi este evident ca insomnia este o afectiune comuna si care poate afecta viata cuiva mai mult decat ar parea la prima vedere, nu este nevoie de panica. Este normal ca uneori somnul sa nu vrea sub niciun chip sa vina in cate o noapte, mai ales daca a doua zi urmeaza ceva foarte important.  Cu un stil de viata mai santos si fara excese dese, o noapte alba ramane doar o noapte alba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.