Cercetatorii au facut numeroase studii pentru a afla care sunt produsele de care au nevoie oamenii pentru a-si prelungi durata de viata. Unul din acestea este acidul docosahexaenoic sau pe scurt DHA.
Acesta este un acid gras esential din uleiul de peste si face parte din categoria acizilor grasi polinesaturati Omega-3. DHA-ul ca si alti acizi polinesaturati esentiali trebuie introdusi in dieta sub forma unor suplimente alimentare deoarece ei nu pot fi sintetizati de organism.
De ce are nevoie corpul de DHA – acid docosahexaenoic?
Corpul nostru are nevoie de acizi grasi Omega-3 mai ales pentru ochi si creier, pentru dezvoltarea celulelor, in general pentru consolidarea sistemului imunitar. Prin aportul de astfel de suplimente membranele celulelor raman elastice si pot functiona mai bine.
Acest acid ajuta la functionarea normala a creierului pe tot parcursul vietii, el contribuie la dezvoltarea normala a creierului fatului si mentinerea sanatatii acestuia pana la sfarsitul vietii. In laptele matern se gaseste o cantitate mare de DHA de aceea este foarte important ca sugarul sa fie alaptat de mama. In acest fel ochii si creierul se vor dezvolta normal. In creier apare o concentratie destul de mare de DHA de 30%, grasimile ocupand un procent de 60%.
Cea mai mare cantitate de DHA se gaseste in mambrana celulei retiniene in fosfolipidele acesteia, iar procentul variaza intre 50-60%. Astfel se explica si importanta acestui acid in mentinerea acuitatii vizuale normale. Acidul docosahexaenoic ajuta la buna functionare a inimii.
De asemenea suplimentele alimentare de Omega-3 ce contin acid docosahexaenoic sunt recomandate pentru ameliorarea proceselor inflamatorii care apar datorita dezvoltarii unor boli de tipul: dermatita atopica, artrita reumatoida, scleroza multipla.
Mai mult decat atat, ele sunt indicate pacientilor care sufera de boli ale vaselor de sange si ale inimii, de boli virale si infectioase. Astfel de produse – de acid linolenic si acizi grasi din uleiul de peste ce au EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic) nu sunt doar nutrienti ci un amestec de substante nutritive complexe.
Acizii grasi Omega-3 scad riscul de a suferi de atac de cord, previn bolile inflamatorii, psioriazisul, artrita reumatoida, boala Crohn, cancerul de piele si alte boli dermatologice. De asemenea imbunatatesc procesul de curgere a sangelui, inhiba aglutinarea trombocitelor, scad tensiunea arteriala. Administrarea de DHA ajuta la buna dezvoltare a proceselor cognitive, la dezvoltarea inteligentei, a memoriei si puterei de concentrare.
Astfel de suplimente sunt recomandate in cazuri de sindrom Down, schizofrenie, dislexie, migrene, depresie, diskinezie tardiva, autism, etc. Nivelul scazut de DHA a fost asociat la oameni cu boala Alzheimer. Japonezii cred foarte mult in efectul acestor acizi, de aceea dieta lor contine mult peste in dorinta de a scadea riscul de a suferi de boli coronariene. De asemenea eschimosii consuma mult peste, ceea ce explica faptul ca au o sanatate foarte buna a inimii.
Carenta de acizi grasi Omega-3 in organism poate da simptome tipice: slabiciune musculara, tulburari de vedere, vindecarea lenta a ranilor, tulburari de memorie, etc. La copii apar probleme de vedere, de nervi si tulburari de crestere. DHA se gaseste in pestele oceanic de apa rece, macrou, somon, ton, hering de Atlantic, in microalge de origine vegetala si in vietuitoarele ce se hranesc cu ele.