Cei care sufera de obezitate si doresc sa slabeasca pot folosi dieta cu varza rosie pentru 7 zile si astfel isi pot reduce greutatea corporala cu 4 kg. Nu trebuie decat sa se consume supa de varza rosie – un preparat dietetic care ajuta la detoxifierea organismului dar si la arderea grasimilor din corp.
Varza rosie este diferita de varza alba, nu doar prin coloritul violet-albastrui dar si prin compozitie. Comparativ cu varza alba are mai multe proteine si vitamina C si isi mentine proprietatile o perioada mai indelungata de timp, de aceea poate fi consumata proaspata sau pastrata pe timp de iarna pentru a fi servita in salate sau in supe in scopul consolidarii imunitatii si prevenirii anemiei. Este o sursa excelenta de elemente biologic active care sunt foarte bune pentru sanatatea organismului.
Frunzele de varza rosie contin zaharuri, proteine, amidon, vitamine (B1, B2, B6, B9, C, E, PP), antioxidanti (resveratrol, antocieni), fibre si minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor si sulf). Antacienii sunt substante antioxidante care dau culoarea speciala violet-albastruie frunzelor de varza si au proprietati foarte bune ce ajuta la imbunatatirea permeabilitatii vaselor de sange si protejarea corpului de atacul radiatiilor. Daca se consuma varza rosie se consolideaza sistemului imunitar si se previn numeroase boli si afectiuni grave ca de exemplu: leucemia, obezitatea, bolile cardiovasculare, afectiuni ale ochilor.
Dieta cu supa de varza rosie
Aceasta dieta este foarte eficienta avand in vedere ca varza rosie are un numar foarte mic de calorii, doar 27 kcal la 100 g. Acest lucru a facut sa devina foarte populara in toata lumea si folosita la fel de mult ca si dieta cu varza alba.
Ingredientele folosite pentru supa de varza rosie sunt: rosiile, ceapa, varza rosie, condimente (sare, piper, frunze de dafin) si verdeturi (patrunjel, marar). Supa este usor de preparat, se curata, se spala si se taie toate legumele in bucatele mici, apoi se pun la fiert si se condimenteaza. Daca se doreste un gust putin iute se pune piper macinat, daca se doreste doar aroma de piper se pune piper boabe, alegerea va apartine. Trebuie sa stiti ca supa va fi de culoare inchisa, iar toate legumele se vor colora in albastrui, de aceea este bine ca mararul sa fie pus la sfarsit deasupra, pentru a da o nuanta mai vesela la acest preparat culinar.
Supa de varza rosie se poate prepara doar din astfel de legume sau in amestec cu orez. Oricum ar fi, ea este un preparat usor, gustos si simplu de realizat.
Va prezentam si reteta de supa de varza rosie cu orez care este putin mai complexa. Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 250 g varza rosie
- o ceasca de orez alb
- 2 litri de apa
- 1-2 lingurite de patrunjel
- 2 frunze de dafin
- sare dupa gust.
Mod de preparare: Se curata si se spala toate legumele. Se taie marunt frunzele de varza rosie si se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce au fiert timp de 10 minute, se adauga orezul, morcovul si ceapa care au fost taiate marunt. Pentru un plus de aroma se poate adauga frunze de dafin si patrunjel.
Pentru cei care prefera in loc de supa un preparat mai acrisor pot servi ciorba de varza rosie acrita cu otet. Acest preparat este eficient in scaderea in greutatea deoarece are putine calorii, iar otetul stimuleaza producerea de suc gastric si ajuta la intensificarea procesului de digestie a alimentelor. Ciorba din varza rosie se realizeaza din urmatoarele ingrediente:
- 300 g varza rosie
- 2 litri de apa
- 4 cartofi
- 1 ceapa
- 2 linguri de marar
- sare dupa gust
- 2 frunze de dafin
- 2 linguri de ulei vegetal.
Mod de preparare: Se curata legumele, se spala si se pun la scurs. Se taie fideluta varza rosie si se pune la fiert in apa fierbinte. Se taie ceapa si cartofii cubulete si se adauga peste varza. Acum toate ingredientele vor deveni albastre din cauza culorii de la frunzele de varza rosie. Pentru a se obtine o culoare mai saturata si un gust mai placut se adauga otetul, apoi frunzele de dafin si uleiul vegetal. La sfarsit se pune mararul si putina sare. In loc de cartofi se pot folosi alte legume, de exemplu ciuperci.
Acest regim alimentar este recomandat doar o perioada de o saptamana, pentru ca este destul de sever si de aceea nu este bine sa fie tinut in continuare, o perioada prea indelungata de timp.