În ziua de azi, tot mai mulți oameni sunt interesați de cele mai eficiente tehnici de relaxare prin care să-și ajute organismul să reziste la stres. Statisticile arată faptul că bolile sunt declanșate acum de dificultățile de adaptare față de mediul în care trăim, de agenții stresanți.
Practica relaxării nu trebuie confundată cu deconectarea (care reprezintă doar o etapă a relaxării, prin care se pot influența stările psihice). Prin relaxare se elimină tensiunile nervoase și emoționale, se obține o stare de bine și de confort fiziologic.
Află în acest articol care sunt cele mai bune tehnici de relaxare pentru organism.
Navigare rapidă în articol:
- Efectele stresului asupra organismului uman
- Tehnici de relaxare Yoga pentru stres
- Tehnici de relaxare prin controlul respirației
- Antrenamentul autogenic, tehnică de relaxare, de reducere a stresului
- Masajul aromaterapeutic reduce stresul și anxietatea.
Efectele stresului asupra organismului uman
Indiferent care ar fi factorul stresant, răspunsul organismului este același. Are loc o epuizare a energiei de adaptare, o stare de oboseală accentuată și de cedare. Din cauza agenților stresanți, apar consecințe ale stărilor de epuizare, care constau în stări anormale ce afectează sănătatea organismului, hipertensiune arterială, diabet, tulburări nervoase.
Psihiatrii spun că oamenii au reacții psihosomatice datorită șocurilor pe care le trăiesc din cauza unor agenți stresanți. Cei mai gravi sunt: divorțul, accidentul, boala, moartea unei persoane apropiate, închisoarea, certurile conjugale, pierderea jobului, schimbarea stilului de viață, șomajul, alcoolismul, violența, toxicomania și altele.
Factorii stresanți sunt fizici și psihici. Organismul ar trebui să reziste la acești factori de agresiune pentru a-și menține sănătatea. Din păcate, deseori se ajunge la o suprasolicitare a organismului, la o intoxicare cronică cu situații stresante și la declanșarea unor probleme de sănătate foarte variate.
Metodele de relaxare au ca scop punerea organismului în repaus. Stresul, tensiunile, crisparea, încordarea pot produce alte tensiuni în organism, la nivelul sistemului muscular. Tensiunile duc la:
- Accelerarea respirației
- Creșterea ritmului cardiac
- Intensificarea unor funcții ale organismului.
Relaxarea organismului se poate obține prin somn, dar și prin tehnici de relaxare. Prin odihnă oamenii își reduc gradul de oboseală, au o capacitate mai bună de muncă, rezistă mai bine la stres, la tensiunile nervoase, au o bună stăpânire de sine și reușesc să-și mențină starea de sănătate.
Tehnici de relaxare Yoga pentru stres
Prin tehnici de relaxare yoga aplicate zilnic se menține sănătatea corpului, se îmbunătățește oxigenarea celulară și circulația sângelui. Alte avantaje pe care le poți obține dacă practici zilnic terapia yoga:
- Se îmbunătățește vitalitatea corpului
- Crește puterea de concentrare
- Este îmbunătățită digestia
- Se elimină stresul și tensiunile din organism
- Se antrenează corpul și se relaxează mintea
- Se ameliorează durerile de spate
- Se contribuie la protejarea oaselor de osteoporoză, prin creșterea densității osoase
- Se induce o stare generală de bine în organism.
Yoga are o influență benefică asupra funcției diferitelor organe. Oferă rezultate foarte bune în ceea ce privește echilibrul psiho-somatic și reglarea endocrină. De asemenea prin yoga:
- Se calmează stările de iritare și de nervozitate
- Se obține relaxarea corpului și liniștea interioară
- Se combate sedentarismul și se crește mobilitatea articulațiilor
- Se previn afecțiunile spatelui
- Se cicatrizează mai rapid rănile
- Se menține echilibrul funțional al organismului.
Anumite tehnici de relaxare yoga acordă o mare atenție respirației. De exemplu prin pranayama se ține cont de respirație, de faptul că aceasta influențează psihicul și gândirea. Respirația este vitală pentru viață, pentru viața somatică și psihică. Yoghinii consideră că prin atenție și voință ne putem antrena și educa respirația pentru menținerea sănătății organismului.
Foarte mulți oameni duc o viață sedentară ceea ce poate duce la atrofierea mușchilor respirației și pierderea supleții toracice. Acestea pot duce în timp la diminuarea capacității pulmonare și la creșterea riscului de astm bronșic.
Respirația este utilă pentru aprovizionarea organismului cu oxigen, eliminarea bioxidului de carbon dar și la alte stări psihice, somatice:
- Arderea grăsimilor la nivelul plămânilor
- Eliminarea bilei care influențează digestia
- Combaterea oboselii, apatiei, letargiei, pesimismului, depresiei
- Buna funcționare a splinei
- Normalizarea activității unor organe interne
- Vindecarea unor boli
- Eliberarea din organism a unor toxine.
Principiile fundamentale ale yoghismului
Yoghinii au anumite principii fundamentale prin care își fundamentează doctrina și pe care consideră că toți oamenii ar trebui să le știe. Acestea sunt:
- Dacă omul se îndepărtează de natură, acest lucru îi poate afecta sănătatea fizică și psihică.
- Orice activitate psihică care nu este în armonie cu propriile ritmuri vitale, cu ritmurile naturii, are consecințe grave asupra sănătății organismului. Acest lucru se poate spune și despre activitatea intelectuală.
- Psihicul influențează fizicul.
- Nu putem lucra în contratimp, sau în contradicție cu propriul nostru ritm, natural. Dacă facem asta ne suprasolicităm organismul, din punct de vedere fizic și nervos.
- Bolile se pot vindeca și prin efort mintal, nu doar prin medicamente.
- Viața înseamnă mișcare. Organismul se poate menține sănătos prin activitate fizică. Oamenii confundă activitatea cu agitația, de aceea ajung se se îmbolnăvească. Agitația duce la uzura biologică, pierderea energiei, îmbătrânirea prematură a organismului.
Tehnici de relaxare prin controlul respirației
Fiecare om poate exercita un control atent asupra respirației, în mod conștient. Printr-o respirație corectă se poate induce o stare de liniște și calm, o acțiune sedativă asupra organismului. Pe calea respirației se poate crea o stare de bine în organism, care influențează centrii subcorticali. Cercetătorii au constatat faptul că simptomele nevrozei se datorează iritării centrilor de la baza creierului. De asemenea, ei consideră că oamenii au stări de iritabilitate, insomnie și alte stări patologice, din cauza stresului și a iritării acestor centri ai creierului. Pentru a elimina aceste stări trebuie să se acționeze în mod favorabil asupra centrilor.
Prin respirație controlată se pot controla aceste tulburări, se poate scăpa de insomnie, anxietate, iritabilitate, tensiuni nervoase, etc. Cu puțină voință se pot face exerciții de respirație, se va respira cât se poate de rar și profund, observând cum alunecă aerul prin trahee, bronhii, pulmoni și apoi cum este eliminat din plămâni aerul, prin expirație.
Cele mai bune exerciții de respirație
Aceste exerciții ajută la restabilirea vitalității organismului. Se respiră pe nas și se expiră tot pe nas. Doar în momentele de efort intens se expiră pe gură. Inspirația se face lent, nu în mod foarte activ, nu trebuie să se depună un efort mare pentru că astfel corpul obosește. De asemenea, inspirația trebuie să fie profundă astfel încât să simți cum acționează diafragma.
Expirația nu trebuie să fie deloc rapidă, se face lent. Uneori după câteva exerciții de respirație apare dorința de a ofta. Această stare este creată de diafragma care a fost pusă să facă un exercițiu de respirație în mod diferit de cel obișnuit. Prin oftat organismul se simte bine, ușurat. Și oftatul este considerat o formă de relaxare.
Exercițiul 1
Stai culcat pe sol, pe o saltea de gimnastică. Ții picioarele întinse și decontractate. Ții brațele întinse pe lângă corp. Inspiri timp de 3-6 secunde pe nas. Apoi îți menții respirația 2 secunde. Apoi expiri încet, în 3-6 secunde. După câteva săptămâni de antrenament, se pot crește timpii la 6-8 secunde.
Exercițiul 2
Stai în picioare sau pe scaun. Inspiri încet și profund timp de 3 secunde. Apoi încerci să reții suflul timp de cel mult 6 secunde. Nu trebuie să te forțezi, menții respirația doar atâtea secunde cât poți. Apoi expiri încet, timp de 3-6 secunde.
Este important să ții cont de ritmul tău normal. Nu trebuie să te obosești prin mișcările de respirație.
Antrenamentul autogenic, tehnică de relaxare, de reducere a stresului
Acest antrenament reprezintă una dintre cele mai eficiente tehnici de relaxare. Prin antrenament se oferă energie organismului, se reduce stresul și se îmbunătățește starea de sănătate. Se fac exerciții mentale prin care se oprește stresul și astfel se previne declanșarea unor efecte negative, toxice în organism. Exercițiile sunt asemănătoare celor de meditație. Exercițiile se pot face și de către persoanele care sunt începătoare, pentru că sunt foarte simple.
Antrenamentul ajută la:
- Inducerea unor stări de liniște și calm în organism
- La combaterea stresului.
Oamenii au nevoie să scape de stres pentru că acesta le afectează cel mai mult sănătatea. De aceea, mulți sunt interesați de acest tip de antrenament mai ales dacă ajung la concluzia că li se potrivește din punct de vedere fizic, psihic sau al personalității lor.
În cazul acestui antrenament este recomandat:
- Să nu se fumeze și să nu se ia somnifere
- Să se țină dietă pentru a se elimina kg în plus
- Să se evite situațiile stresante
- Să nu se facă activități epuizante.
Antrenamentul are numeroase beneficii asupra organismului:
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare și de coordonare
- Oferă o stare de liniște și relaxare
- Stimulează procesele de autovindecare
- Ajută în tratamentul bolilor psihosomatice
- Restabilește armonia dintre corp, minte și sistemul imunitar
- Ajută la eliminarea factorilor nocivi din viață (consum de tutun, alcool, calmante și alte medicamente).
Masajul aromaterapeutic reduce stresul și anxietatea
Anxietatea și nervozitatea afectează foarte mulți oameni. Acestea sunt cauzate de stări emoționale care apar în mod frecvent, zi de zi. Pentru combaterea lor se recomandă masajul aromaterapeutic care face parte din categoria unor tehnici de relaxare care țin de medicina naturistă, ce este practicată asupra corpului.
Prin masaj se stimulează funcțiile vitale ale organismului și se obțin următoarele avantaje:
- Se elimină toxinele din organism, impuritățile și celulele moarte de la nivelul pielii
- Se îmbunătățește aspectul pielii
- Se stimulează oxigenarea celulară
- Organismul are o capacitate mai bună să reziste și să lupte împotriva căldurii și a frigului
- Se stimulează organele, sistemul endocrin
- Se îmbunătățește circulația sangvină și limfatică
- Se normalizează funcțiile digestive
- Se realizează mai bine diureza
- Se realizează mai bine respirația (se respiră mai calm și mai profund)
- Se combate atonia musculară și se restabilește tonicitatea mușchilor
- Se relaxează sistemul nervos central și sistemul nervos periferic
- Se poate crește imunitatea organismului
- Se eliberează tensiunea și se calmează stările nervoase, șocurile
- Se îmbunătățește starea de spirit
- Se menține sănătatea organismului.
Masajul se poate realiza asupra feței și asupra corpului. Are efect calmant, liniștitor și oferă multe alte beneficii asupra organismului.
Se poate folosi uleiul de nucă de cocos și câteva picături de ulei esențial, în funcție de aromă și preferințe.
Beneficiile masajului aromaterapeutic
Se procedează astfel:
- Dacă se face masaj ușor asupra feței cu degetele, se poate elimina stresul și se poate îmbunătăți circulația sangvină și limfatică. Masajul se realizează cu mișcări circulare mai ales în zona frunții.
- Masajul se face de asemenea și în zona cefei, astfel se reduce tensiunea acumulată și se simte o stare de relaxare imediată. Mișcările de alunecare sunt lungi, încep cu palmele iar apoi se termină cu degetele. Masajul se face pe o zonă cât mai întinsă, care începe de la ceafă și coboară spre coloana vertebrală.
- La baza gâtului și spre zona maxilarului se fac mișcări de lovire ușoare care elimină tensiunile și stresul. De asemenea se face un masaj care constă în frământat, tamponat și fricțiuni. Frământatul se face numai în partea de jos a gâtului. Fricțiunea se realizează cu mișcări circulare aplicate cu vârfurile degetelor în zona mușchilor gâtului. Toate aceste mișcări de masaj sunt relaxante pentru musculatura gâtului.
- Mușchii gâtului sunt adesea tensionați pentru că ei susțin mobilitatea capului. Pentru relaxarea lor se recomandă odihna, somnul. Un masaj bun la gât poate ajuta la relaxarea mușchilor, iar acest lucru este sesizat imediat printr-o senzație de ușurare.
- Masajul se face și asupra obrajilor, a bărbiei, pe toată fața. Efectul este relaxant și calmant.
Se folosesc uleiuri esențiale cu efect benefic asupra pielii și asupra psihicului. De exemplu:
- Uleiul de trandafir are proprietăți terapeutice.
- Uleiul de levănțică este relaxant, combate insomnia.
- Se pot alege uleiuri cu proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, care ajută sistemul imunitar să lupte contra infecțiilor.
- Există uleiuri calmante, vindecătoare, care pot fi aplicate în apa caldă de baie și astfel au efect terapeutic excelent asupra corpului.
Automasajul
Automasajul se poate aplica de către orice om. Trebuie să dureze aproximativ 25-30 minute. Se face cu mișcări ușoare, progresive, mai ales asupra gâtului, brațelor, cefei, umerilor, picioarelor, spatelui. De asemenea, automasajul se face pe abdomen, coapse, șolduri, timp de 15 minute.
Se procedează astfel:
- La gât se masează părțile laterale, se ajunge în spatele gâtului și până în spatele urechii. Se masează zona bărbiei, spre baza gâtului. Nu se face masaj în zona glandei tiroide.
- La brațe se începe automasajul de la falange spre cot. Se fac ciupituri și frământări ale pielii. Se masează partea internă a antebrațului, apoi se merge spre zona umărului. De asemenea se masează partea internă a brațului și antebrațul.
- Pentru mâini se recomandă folosirea unei creme. Automasajul ajută al îmbunătățirea circulației sangvine la mâini, la menținerea supleții și mobilității articulațiilor.
- La picioare se masează degetele cu mișcări circulare, talpa până la călcâi, apoi glezna. La gleznă trebuie insistat pentru că aici există depozite de grăsime. Se frământă glezna îndelung.
- Genunchiul se masează de asemenea intens pentru că și aici se depune țesut adipos. Din păcate genunchii se deformează cu vârsta, de aceea asupra lor trebuie să se aplice automasajul în mod frecvent.
- Pentru zona feselor se recomandă mișcări de fricțiune, frământat și atingeri ușoare cu vârfurile degetelor.
- La șolduri se face un automasaj intens pentru că este o zonă afectată frecvent de celulită.
- La abdomen mișcările se fac doar în sensul acelor de ceasornic. Se recomandă ciupiturile.