Află rolul vitaminelor în structura organismului și cât de importante sunt pentru sănătate

0
246
Află rolul vitaminelor în structura organismului și cât de importante sunt pentru sănătate

Prezența vitaminelor în corpul uman este foarte importantă, deoarece ajută la îndeplinirea funcțiilor esențiale ale organismului. Din păcate, vitaminele nu pot fi sintetizate de organism, ceea ce implică să fie introduse prin alimentație. Vitaminele nu sunt surse de calorii ca proteinele, glucidele și lipidele. Acestea trei din urmă trebuie consumate în cantități echilibrate deoarece au calorii. Specialiștii spun despre organism că are nevoie de vitamine liposolubile și hidrosolubile. Din prima categorie – liposolubile – fac parte vitaminele A, D, E și K. Din a doua categorie – hidrosolubile – fac parte vitamina C și grupul de vitamine B.

Pentru a înțelege mai bine rolul vitaminelor în structura organismului vom prezenta caracteristicile ficăreia în parte.

Vitamina A

Face parte din categoria vitaminelor liposolubile sau solubile în grăsimi. Această vitamină este vitală organismului deoarece ajută la păstrarea sănătății ochilor, la creșterea acuității vizuale pe timp de noapte, la îmbunătățirea vederii în general. Această vitamină este importantă pentru creșterea oaselor și consolidarea sistemului osos. De asemenea, prin aportul ei vitalizează pielea, dinții, gingiile și părul.

Are rol important și asupra creierului, stimulează activitatea acestuia, crește rezistența organismului la infecții respiratorii, grăbește procesul de vindecare în cazuri de astfel de afecțiuni ale sistemului respirator.

Vitamina A ajută la regenerarea celulelor, la formarea țesuturilor, asigură buna funcționare a glandelor endocrine, echilibrul hormonal, diminuează efectele nocive create de terapiile imunosupresoare, scade riscul de boli cardiovasculare, crește imunitatea organismului. Vitamina A se poate lua din surse alimentare precum sunt: produsele animale, ficat, margarină, produse lactate, legume, fructe galbene și roșii. Această vitamină se pierde dacă alimentele sunt supuse la temperaturi înalte, prin frigere.

Vitamina E

Este liposolubilă și îndeplinește foarte multe funcții în organism. În primul rând combate radicalii liberi, deci împiedică deteriorarea celulelor din cauza atacului acestor radicali nocivi, stabilizează membranele celulare și previne procesul de îmbătrânire prematură a organismului, îmbunătățind funcția imună la persoanele în vârstă. Efectul acestei vitamine asupra pielii este extraordinar.

Ea ajută la vindecarea rănilor, împiedicând formarea cicatricelor adânci. Mărește fertilitatea, asigură capacitatea aparatului germinativ de a-și păstra structura prin asigurarea nutriției, contribuie la spermatogeneză (procesul de formare al spermatozoizilor), asigură o desfășurare normală a sarcinii.

Vitamina E crește rezistența organismului la infecții virale, are efect antiinflamator, stimulează imunitatea, combate apariția cârceilor, a crampelor musculare, previne bolile cardiovasculare, este tonic capilară, hipotensivă, antiateromatoasă, anticoagulantă, menține metabolismul glucidic în limite normale, ameliorează simptomele diabetului. Vitamina E se găsește în uleiuri vegetale (care au acizi grași polinesaturați), carne, pește, nuci, cereale, spanac, broccoli și alte legume verzi. Alimentele care sunt preparate prin frigere pierd vitamina E, cele care sunt fierte pierd doar o parte din această vitamină.

Vitamina K

O altă vitamină liposolubilă este vitamina K. Aceasta are un rol important în procesul de coagulare a sângelui, deci previne formarea cheagurilor de sânge, micșorează permeabilitatea vaselor sanguine sau a capilarelor, ajută în prevenirea sângerărilor accidentale care apar mai ales la copii. Vitamina K ajută în combaterea osteoporozei. De asemenea este indicată femeilor gravide, deoarece ameliorează stările de greață și vărsături.

Vitamina K trebuie asociată cu vitamina D și calciu pentru a susține sistemul osos, pentru a asigura consolidarea oaselor și dinților. Vitamina K se poate lua din leguminoase verzi, dar și din produse lactate și mai ales lapte. Se găsește în ouă, legume, fructe și cereale. Această vitamină se păstrează în sticluțe de culoare închisă deoarece este sensibilă la lumină și iradiere.

Vitamina D

Face parte din categoria vitaminelor solubile în grăsimi și este importantă pentru realizarea metabolismului fosforului și calciului în organism. Această vitamină contribuie la formarea dinților sănătoși, la prevenirea cariilor, la stimularea activității osteoblastelor (celulelor osoase tinere), la mineralizarea oaselor.

Are acțiune bună asupra proceselor biologice care depind de metabolismul calciului, cum ar fi activitatea musculară, coagularea sângelui sau transportul influxului nervos spre mușchi. Aportul de vitamina D ajută în prevenirea osteoporozei, rahitismului, răcelilor, conjunctivitelor.

De asemenea, vitamina D crește rezistența organismului la infecții, consolidează sistemul imunitar, ajută sinteza globulelor roșii, intensifică asimilarea de vitamina A în organism, stimulează secreția unor glande importante în organism (salivare, de lactație). Vitamina D se ia din uleiul de ficat de pește gras, mai ales din cod, somon, hering, macrou și sardine.

De asemenea această vitamină apare în drojdia de bere, ficat, ouă, lapte de vacă, unt. Indiferent cum sunt preparate, conservate sau depozitate aceste surse alimentare, vitamina D din compoziția lor nu se pierde. Important este ca produsele să nu fie degradate, să fie în stare bună pentru a fi consumate.

Vitamina B1

rolul vitaminelor in organism

Este solubilă în apă si esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos. Asigură transmiterea influxurilor nervoase, ajută memoria, împiedică degenerarea mielinei adică a învelișului fibrei nervoase ce este formată din fosfolipide, colesterol bun, acizi grași și altele.

Vitamina B1 oferă un plus de energie organismului, combate agenții infecțioși, intensifică acțiunea vitaminei C mai ales în ceea ce privește de ameliorare a proceselor inflamatorii.

Această vitamină protejează organismul de infecții, intoxicații cu plumb, este recomandată în tratamentele împotriva dependenței de alcool, stimulează activitatea inimii, normalizează tensiunea arterială, ameliorează durerile provocate de herpesul zoster, durerile de dinți, scade aciditatea sângelui și previne dezvoltarea malformațiilor congenitale, asigurând dezvoltarea normală a fătului. Vitamina B1 apare în carnea de porc, cereale integrale, pește, drojdie de bere și cartofi. Această vitamină este distrusă prin căldură, oxidare, radiații ionizante, sau prin preparare termică a alimentelor.

Vitamina C

Este importantă pentru sănătate deoarece stimulează sistemul imunitar, previne bolile infecțioase și efectele neplăcute ale răcelilor și altor boli cauzate de infecții. Această vitamină se ia împreună cu medicamentele pentru tratamentul infecțiilor urinare deoarece crește eficiența acestora și deci grăbește vindecarea.

Citește și:  Tinctura din nuci verzi, cea mai buna sursa de iod natural

Vitamina C are rol în metabolismul glucidelor, aminoacizilor, acizilor grași, enzimelor, crește gradul de absorbție a fierului în organism. Are efect benefic asupra activității inimii, a sistemului muscular, crește fertilitatea, vindecă gingiile sângerânde, grăbește cicatrizarea după operații, ajută la formarea hormonilor și colagenului, previne displazia de șold, formarea nitrozaminelor, scade riscul de cancer protejând organismul de atacul agenților cancerigeni.

De asemenea neutralizează radicalii liberi de oxigen și deci previne îmbătrânirea prematură a organismului. Vitamina C se poate lua din fructe, legume, viscere. Vitamina C se pierde prin oxidare, fierbere, sau din cauza bicarbonatului care se adaugă la anumite preparate culinare. Înghetarea rapidă nu distruge vitamina C, o conservă.

Vitamina B2

Ribloflavina sau vitamina B2 este importantă pentru sănătatea pielii, unghiilor și a părului. În perioada fetală aportul de vitamina B2 este necesar, ea previne întârzierea creșterii, împiedică apariția anomaliilor la sistemul nervos. Oferă energie corpului, elimină senzația de uscăciune pe buze, limbă sau în cavitatea bucală, stimulează reacțiile de oxidoreducere, previne apariția patologiei degenerative, combate evoluția acesteia, menține longevitatea organismului, reduce numărul de celule precanceroase, scade riscul de cancer.

Vitamina B2 ajută în prevenirea și tratamentul diabetului deoarece are rol în metabolismul glucidelor și în stimularea sintezei de insulină. De asemenea mărește acuitatea vizuală, protejează vederea, combate oboseala ochilor, hipersecreția oculară, scade riscul de a dezvolta cataractă și ameliorează senzația de arsură. Vitamina B2 se găsește în produse lactate, ouă, pește, carne, viscere, cereale integrale. Este distrusă de ultraviolete și prin fierbere.

Vitamina B3

Niacina sau vitamina B3 este o vitamină hidrosolubilă cu rol important în metabolismul lipidelor, proteinelor și glucidelor. Are acțiune oxidoreducătoare, intervine în mecanismul ADN-ului, protejează împotriva mutațiilor genetice.

Scade sinteza trigliceridelor, reduce nivelul de colesterol rău din organism LDL, crește nivelul de colesterol bun HDL. Previne ateroscleroza, scade tensiunea arterială, normalizează circulația sângelui, ameliorează durerile reumatice prin metabolizarea serotoninei asupra căreia are efect benefic. Niacina ajută în sinteza progesteronului, extrogenilor, testosteronului, insulinei, tiroxinei, neurotransmițătorilor.

De asemenea această vitamină este recomandată în cazuri de boli psihice, depresie, schizofrenie, afecțiuni ale sistemului digestiv, tulburări gastro-intestinale, dependență de alcool, droguri, tutun, migrene, respirație urât mirositoare. Vitamina B3 se poate lua din surse alimentare ca de exemplu: pește, carne, legume, cereale. Această vitamină se pierde dacă alimentele se fierb în multă apă.

Vitamina B5

Se numește acid pantoteic și este solubilă în apă. Activează sistemul nervos parasimpatic, combate stresul și oboseala, stimulează procesul digestiv, de regenerare celulară, de excreție și de realizare a sintezei lipidelor, porteinelor și glucidelor din alimente. Asigură fertilitatea, stimulează activitatea glandelor suprarenale, ameliorează efectele negative ale chimioterapiei, ameliorează durerile poliartritei reumatoide, ajută în detoxifierea organismului, este eficientă în terapiile de combatere a alcoolismului cronic.

Stimulează imunitatea, crește capacitatea de formare a anticorpilor, ajută în tratamentul după operații chirurgicale, la vindecarea rănilor și prevenirea infecțiilor. Vitamina B5 se găsește în ficat, cereale, rinichi, carne, legume, fructe, vegetale și lapte. O parte din vitamina B5 se pierde prin fierberea alimentelor.

Vitamina B6

Pirodixina sau vitamina B6 oferă energie organismului, asigură metabolismul aminoacizilor și glucidelor, are rol în sinteza acizilor nucleici și deci întârzie procesul de îmbătrânire a organismului. Normalizează simptomele sindromului premenstrual, asigura echilibrul psihic, stimulează producerea de homocisteină și deci scade riscul de boli cardiovasculare. Crește rezistența organismului la infecții virale, are rol în sinteza insulinei, în tratamentul diabetului și prevenirea complicațiilor acestei boli grave.

Vitamina B6 combate cârceii, spasmele musculare, nevritele de la nivelul extremităților, stările de greață și rău de mișcare, previne retenția urinară (datorită efectului diuretic), bolile de nervi și de piele. Vitamina B6 se poate lua din carne, cereale integrale, viscere, vegetale. Această vitamină este distrusă de lumină și substanțe alcaline.

Vitamina B8

Intervine în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor. Are rol în sinteza limfocitelor și a globulelor roșii, îmbunătățește metabolismul energetic, contribuie la formarea ARN-ului și ADN-ului. Prin aportul de biotină (sau vitamina B8) se previne calviția, încărunțirea părului, durerile musculare, se grăbește vindecarea dermatitelor, eczemelor și rănilor. Vitamina B8 apare în lapte, ficat, cereale, gălbenuș de ou. Se numește și vitamina H și este sintetizată și de bacteriile florei intestinale.

Acidul folic

Are acțiune în sinteza acizilor nucleici, neurotransmițătorilor, menține echilibrul psihic, scade riscul de tumori cerebrale, de malformații ale tubului neural, boli coronariene, tulburări de comportament, sterilitate, boala Crohn și altele. Protejează organismul impotriva viermilor intestinali, toxinelor din alimente, din fumul de țigară, stimulează lactația, îmbunătățește aspectul pielii. Pentru a nu avea un deficit de vitamina B9 sau de acid folic trebuie să se consume spanac, broccoli, asparagus, ficat, ciuperci, fasole uscată, carne și pâine integrală. Acidul folic se pierde prin fierberea alimentelor în multă apă.

Vitamina B12

Stimulează activitatea sistemului nervos, sinteza ADN-ului, fosfolipidelor, globulelor roșii, are rol în metabolismul azotului, glucidelor, crește puterea de concentrare, echilibrul psihic, memoria, ameliorează stările de nervi și iritabilitate. Previne anemia, ajută procesul de creștere normală a organismului, mărește pofta de mâncare, are rol în detoxifierea organsimului, ameliorează simptomele sindromului de oboseală cronică, procesele de îmbătrânire prematură a organismului. Vitamina B12 se găsește în carne slabă, rinichi, ficat, lapte, ouă, brânză. Se pierde în mare parte din alimentele ce sunt supuse unui tratament termic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.