De care vitamine avem nevoie vara pentru a ne păstra sănătatea pielii?

0
103
De care vitamine avem nevoie vara pentru a ne păstra sănătatea pielii

Vitaminele sunt foarte importante pentru piele, dar și pentru păr și unghii. Ele ajută la protecția acestora împotriva soarelui, în sensul că previne îmbătrânirea prematură datorată expunerii la radiațiile ultraviolete. Pe locul întăi se află vitamina A deoarece menține sănătatea și frumusețea pielii. Soarele are efect de uscare a pielii și de îmbătrânire a celulelor acesteia. Pentru a se preveni formarea ridurilor este nevoie ca pielea să fie hrănită și hidratată. Elasticitatea pielii depinde de modul cum este menținută sănătatea straturilor pielii, ale moleculelor celulelor ei.

Razele solare au efect de a usca componentele țesuturilor pielii și astfel de a distruge aspectul acesteia. De asemenea, expunerea la soare duce la creșterea producției de radicali liberi, care sunt substanțe toxice cu efect negativ asupra celulelor, produc îmbătrânirea acestora și deci a țesuturilor și a pielii în general. În ajutor vine alimentația bogată în vitamine cu rol de antioxidanți (importante fiind vitaminele C și E).

Vitamina A are efect benefic asupra pielii și mucoaselor din organism. Cei care nu consumă alimente bogate în vitamina A și au un deficit destul de mare, ajung să aibă pielea uscată, încrețită, îmbătrânită. Această vitamină se găsește în special în produse de origine animală, în lapte și brânză. Betacarotenul este transformat de organism în vitamina A și apare în plante, legume și fructe de culoare roșie sau portocalie.

Acesta are efect antioxidant puternic, ajută la vindecarea rănilor, protejează arterele și pielea. De asemenea ajută în tratamentul acneei, eczemelor, hipercheratozelor. Dieta trebuie să conțină pepene verde, caise, broccoli, ardei roșu, salată verde, sfeclă roșie, varză roșie, mure, măcețe, andive, morcovi, sparanghel, dovleac, roșii, spanac, mango.

avocadoo

Vitamina E este foarte eficientă în protejarea pielii de afecțiunile provocate de razele puternice ale soarelui. Ea se folosește frecvent în produsele de protecție solară sau în cosmeticele pentru piele. Este un nutrient liposolubil, de aceea pentru a fi absorbit cu ușurință de mucoasa intestinală trebuie să fie asociat cu grăsimi. Vitamina E se găsește în uleiurile vegetale, nuci, fistic, alune, migdale, avocado, ulei de floarea-soarelui, ulei de germeni de grâu, unt, varză, ou, germeni de cereale.

Citește și:  Leurda ajuta la detoxifierea organismului si consolidarea sistemului imunitar

În general uleiurile presate la rece sunt bogate în vitamina E, au acest nutrient în cantitate mai mare decât alte tipuri de uleiuri vegetale. Vitamina E ajută la vindecarea rapidă a rănilor, ameliorarea inflamațiilor de la nivelul pielii. Este o substanță ideală pentru combaterea imbătrânirii premature a pielii din cauza radicalilor liberi, este numită și vitamina tinereții și frumuseții. Combate afecțiunile și bolile dermatologice, face piele netedă și elasică, ajută la îmbunătățirea aspectului acesteia. Deficitul de vitamina E duce la îmbătrânirea pielii, la un aspect obosit, cu pete gălbui, uscat, lipsit de elasticitate.

Vitamina C are rol în formarea colagenului, deci menține sănătatea epidermei, îmbunătățește aspectul acesteia, asigură elasticitatea pielii. Vitamina C este un antioxidant puternic, ajută în combaterea radicalilor liberi și prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Prin producerea de colagen, această vitamină este benefică nu doar pentru piele, dar și pentru păr, unghii și alte țesuturi. Se găsește în varză, broccoli, citrice, zmeură, mango, căpșuni, roșii, spanac, coacăze negre și roșii, ardei, măceșe, pătrunjel, hrean, lobodă, mărar, ceapă, afine, și altele.

Vitamina C are o mare importanță pentru sănătate, are influență benefică asupra psihicului, este necesară pielii și ochilor. Cei care consumă alimente bogate în vitamina C vor avea pielea mai elastică, mai netedă, mai sănătoasă deoarece producția de colagen crește. Nu este indicat să se consume vitamine sintetice, este mult mai bine să se schimbe dieta. De exemplu, un pahar cu suc natural din portocale reprezintă necesarul zilnic de vitamina C pentru organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.