Vitamina A te ajuta sa traiesti mai mult. Afla benefiiciile vitaminei A pentru organism!

0
243
Vitamina A te ajuta sa traiesti mai mult. Afla benefiiciile vitaminei A pentru organism!

Vitamina A este considerata ca fiind vitala pentru om. Lipsa acestei vitamine la om arata un organism palid, lipsit de putere si imbatranit. Ea distruge virusurile, bacteriile si alti agenti patogeni ai organismului uman, protejeaza celulele tinere, sanatoase ale corpului uman, intareste vederea, face pielea sa fie neteda si catifelata.

In anul 1931, a fost descoperita vitamina A, a fost determinata compozitia sa din punct de vedere chimic. In anul 1947, aceasta vitamina s-a realizat in mod sintetic.

In mod natural se afla in plante. Din cele mai vechi timpuri, plantele sunt acelea care absorb din mediul inconjurator bioxidul de carbon, pentru a crea carotenul, un pigment colorant pentru plante.

Rosu sau roz al somonului si homarului, sau rosu penelor de la pasarea flamingo reprezinta molecule adunate de caroten. Ierburile, florile, copacii elimina oxigenul, atunci in fiecare celula se produce un adevarat haos si atunci radicalii liberi profita, adica oxideaza celulele neprotejate, chiar distrugandu-le, dar este carotenul care opreste acest fenomen. Lipsa corotenului ar determina ca intreaga flora sa fie ofilita, arsa.

Plantele au celulele protejate impotriva actiunii radicalilor liberi, tocmai prin diferitele tipuri de caroten (cca. 500). Si la om ca la plante, carotenul este cel care protejeaza celulele corpului omenesc de atacul efectuat de radicalii liberi (care oxideaza), aducatori de boli.

Fara caroten, seleniu si alte substante de protectie, toate celulele s-ar distruge, omul ar muri. Fara existenta radicalilor liberi, plantele, animalele si bineinteles oamenii ar trai la nesfarsit. Radicalii liberi ataca celulele bolnave, neprotejate, slabite si le distruge.

Toate celulele tinere sunt aparate de caroten, iar radicalii liberi si alte organisme ucigase nu pot actiona asupra lor. Celulele care au membranele captusite cu carotene mentin, pastreaza, protejeaza mai mult tineretea, in caz contrar organismul apare imbatranit, ofilit (lipsa carotenului). In lumea animalelor, pasarilor, prezenta carotenului in celulele corpului lor determina o blana lucioasa, penaj frumos, datorita faptului ca acestea se hranesc corect, traiesc libere in natura.

Carotenul se afla in legume, spanac, broccoli, morcov, dovleac sau in fructe (caise), dar si in ficat, unt, lapte, branza, oua, untura de peste etc.

Oamenii alimentati cu hrana bogata in vitamina A traiesc mai multi ani

vitamina A

Carotenul care patrunde in sange ajunge in celule, pe care le mentine tinere, sanatoase, deoarece combate tocmai radicalii liberi. Lipsa acestei vitamine poate duce la: ruperea (exfolierea) unghiilor, parul devine uscat si cade, pielea este uscata si ridata, eruptii pe piele, lipsa de pofta de mancare, diferite infectii, tulburari de crestere, tulbulari de vedere etc.

Citește și:  Durerea de genunchi – Cel mai eficient mod să-ți întărești oasele

Vitamina A este usor raspandita in organism, doar in prezenta grasimilor. Celulele corpului omenesc sunt atacate de radicalii liberi producatori de boli, la persoanele mai varstnice (sunt in numar mult mai mare ca la persoanele mai tinere). Consumata in alimentatia zilnica, protejeaza impotriva cancerului. Cele mai bogate in caroten, sunt morcovii, legumele verde inchis la culoare.

Un consum echilibrat de caroten inseamna sa se manance de trei ori pe zi, morcovi, spanac si alte alimente ce contin aceasta vitamina. O cura este corect sa se faca cate 9-10 zile, pentru a se obtine, concentratia necesara in sange, care trebuie sa se faca in prezenta grasimilor, ce trebuie sa se consume impreuna cu legumele, astfel concentratia carotenului creste de doua ori si jumatate in cca. 40 de ore.

Daca concentratia de vitamina A este prea mare, ea devine periculoasa organismului (atunci cand se ia supliment de vitamina A sub forma de pastile, in doze prea mari), pielea si tenul se ingalbenesc.

Aceasta vitamina ajuta la producerea mucusului celulelor, fara ea aceste celule mor si se creeaza straturi mai cornoase, fie pe plamani, stomac, intestine, zona genitala si piele in general. In aceasta situatie apar durerile de stomac, tulbulari de digestie, inflamatii ale mucoaselor, acnee si chiar cancer.

Carotenul are un rol important pentru sistemul imunitar in lupta cu radicalii liberi

Tiroida odata cu inaintarea in varsta se sclerozeaza, functiunea ei scade. Daca lipseste vitamina A, aceasta fiind singura care determina cresterea numarului globulelor albe care protejeaza, intareste sistemul imunitar.

Este foarte necesara si vederii

Lucrul in fata calculatorului mai multe ore determina solicitarea ochilor sa actioneze cam de 10 mii de ori pe zi la schimbarea luminii alb-negru (in acest timp de lucru), astfel este necesar mai multa vitamina A pentru protectia ochilor, care este consumata la fiecare stimul de lumina. Daca lipseste aceasta vitamina, vederea este afectata (apar tulbulari: inflamarea conjunctivei, infundarea canalului lacrimar).

Aceasta vitamina ajuta la producerea in cantitate mare de progesteron. Lipsa ei determina chiar si sterilitatea. Ajuta in procesul de crestere a oaselor bratelor, picioarelor precum si la intarirea cartilagiilor. Asimilarea ei in organism este impiedicata de: consumul prea mare de alcool, medicamente, efort fizic prea mare, frigul mare, stres, afectiuni intestinale, stomacale.

Vitamina A este indispensabila pentru unghii, ochi, sange, piele, par, oase, imunitate, mucoasa celulelor, dinti si previne cancerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.