Cât de eficiente sunt testele genetice? În ce constă și care sunt informațiile pe care ni le generează

0
351
Cât de eficiente sunt testele genetice În ce constă și care sunt informațiile pe care ni le generează

Se spune că este mai bine să prevenim o boală decât să o tratăm. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul testelor genetice, care au scopul de a detecta timpuriu o anumită maladie pentru îmbunătățirea prevenției.

Prin testele genetice se pot cerceta celulele și găsi indici ale unor boli sau afecțiuni de care ai putea suferi în cursul vieții. Cu ajutorul lor se pot cerceta secvențele genetice, se pot depista gene care ar putea prezice o boală gravă în viitor.

Fiecare om moștenește genele de la părinți, iar acestea îndeplinesc și un rol în dezvoltarea unei boli. Codul genetic complet se numește genom. Cunoașterea acestuia sau cartografierea lui este importantă deoarece poate oferi speranța de a reduce riscurile de îmbolnăvire ale unei persoane la care este expusă și chiar poate stopa dezvoltarea bolii. Predispoziția genetică poate fi foarte importantă în dezvolarea unei boli.

Se spune că ai toate șansele să faci anumite boli dacă ai genele acestora. Una dintre ele este de exemplu boala lui Huntington. Istoricul familiei în ceea ce privește harta genetică este foarte importantă pentru prezicerea unor riscuri viitoare cu privire la sănătate.

Acest istoric al membrilor familiei ajută în menținerea sănătății prin aplicarea unor măsuri de precauție în funcție de rezultatele testelor genetice. Este adevărat că testele genetice sunt destul de scumpe, însă rolul lor este foarte important în ceea ce privește deciziile pe care le iau oamenii față de starea lor de sănătate.

teste genetice
teste genetice

Pe de altă parte se spune că unele teste pot fi înșelătoare pentru că sunt doctori care nu înțeleg pe deplin conceptul de risc al testelor. Calitatea acestor teste poate fi și ea destul de îngrijorătoare deoarece industria de testare genetică nu este perfect controlată prin reglementări specifice, iar acestea se adresează direct clienților.

Citește și:  Acidul acetilsalicilic (aspirina)

Testele genetice sunt eficiente pentru depistarea genelor anormale prin investigarea mostrelor de ADN. Se pot analiza numărul, localizarea, natura și caracteristicile cromozomilor și astfel descoperi anumite gene anormale.

Testarea se poate face cu ajutorul mostrelor care pot fi de: salivă, urină, sânge, păr, diferite țesuturi ale corpului, spermă, materii fecale. Modificările genetice apar de regulă din cauza problemelor de sănătate, iar genele sunt moștenite de la tată și de la mamă. Astfel de teste genetice se pot face pentru a confirma prezența sau nu a unor tulburări metabolice, genetice, riscuri de a dezvolta o anumită boală.

Testele genetice se pot face și pentru a descoperi predispoziția unei persoane la o anumită boală, sau sensibilitatea la anumite boli. Se folosesc teste moderne care includ bolile de inimă, astmul, diferite forme de cancer, hipertensiunea arterială, dependența de droguri și multe altele. Cei care doresc să vadă cum se potrivesc reciproc pot face teste pentru compatibilitate genetică, ce includ analiza genelor.

Astfel de teste presupun recoltarea de sânge de la ambii parteneri și analiza acestor mostre. Cazurile de incompatibilitate genetică foarte mare sunt rare. În situația în care apare o incompatibilitate genetică parțială se poate face un tratament în ceea ce privește sănătatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.