Băile de șezut sunt importante în special pentru păstrarea igienei. Pielea fiind foarte sensibilă trebuie menținută mereu curată iar spălarea ei se face ușor pentru a preveni infecțiile și a trata eventualele leziuni superficiale. Hemoroizii și eczemele anale se pot vindeca prin băi de șezut. Printr-un tratament adecvat și o igienă corespunzătoare se poate vindeca pielea, se pot ameliora simptomele provocate de hemoroizi.
Unul din cele mai eficiente tratamente pentru hemoroizi este baia de șezut cu varză. Se ia o varză de aproximativ 1 kg, se fierbe în 3 litri de apă timp de jumătate de oră și se lasă să se răcească. Lichidul se poate adăuga în apa de baie, sau se fac spălături locale. De asemenea, se pot aplica comprese pe zonele afectate.
Varza este un remediu excelent pentru hemoroizi și alte afecțiuni, de aceea este folosită în medicina tradițională. Este o importantă sursă de vitamine și minerale, are acid ascorbic chiar mai mult decât anumite citrice. Conține fier, mangan, potasiu, calciu. Frunzele de varză se pot fierbe în lapte cu tărâțe și apoi pisate mărunt, se aplică ca niște cataplasme pe zona anală afectată.
Acest tratament ajută în combaterea mâncărimilor anale și în vindecarea fisurilor care apar în cazuri de hemoroizi. Baia de șezut cu usturoi este de asemenea recomandată pentru tratamentul hemoroizilor. Se iau 8-11 căpățâni de usturoi și se pun la fiert într-un litru de apă. Usturoiul nu trebuie neapărat curățat de coajă, iar timpul de fierbere este de un sfert de oră. Fiertura se lasă la răcit, se strecoară și se adaugă în apa pentru baia de șezut. Se pot face și spălături locale sau aplica comprese umede pe zonele afectate.
Usturoiul este apreciat în medicina tradițională pentru proprietățile lui vindecătoare, el fiind un bun remediu și pentru răceală, gripă dar și alte afecțiuni și boli. În cazul hemoroizilor, tratamentul cu usturoi este eficient deoarece ameliorează durerea, combate infecția, reduce inflamația. Băile de șezut cu usturoi, dar și alte tratamente cu unguente din usturoi sunt eficiente în tratamentul acestei afecțiuni.
Pentru vindecarea hemoroizilor externi se folosește următorul preparat: se curăță de coajă 200 g usturoi, se taie mărunt și adaugă într-un ibric cu 80 ml lapte și o linguriță de miere; se pune ibricul cu ingrediente la foc mic și se amestecă până se îngroașă; se prepară un unguent care se aplică local pe zona anală afectată. În urma tratamentului se ameliorează simptomele neplăcute provocate de hemoroizi.
Pentru prevenirea hemoroizilor se recomandă o alimentație echilibrată care să normalizeze funcția intestinului, să nu producă constipație și nici diaree, exerciții fizice mai ales celor care duc o viață sedentară sau stau mult timp pe scaun. Dieta trebuie să fie bogată în fibre, fructe, legume proaspete. Alcoolul, nicotina și condimentele trebuie eliminate complet, sau consumate în cantitate redusă deoarece pot duce la apariția hemoroizilor.