Supele proaspete sunt un deliciu în perioada postului dar și în dietele pentru slăbit. Au multă apă și sunt alcaline, de aceea sunt recomandate în orice moment al zilei, dar mai ales dimineața. Având în vedere conținutul concentrat de legume (morcovi, țelină, varză, roșii, tulpini de broccoli, etc.) supele sunt ușor digerabile și perfecte pentru orice persoană, chiar și pentru cele cu tulburări gastro-intestinale.
Supele trebuie să facă parte din dietă deoarece mențin sănătatea intestinului, ajută în scăderea în greutate și curățarea organismului. Supele sunt gustoase, sărace în grăsimi și ușor de preparat. Pentru scăderea în greutate cea mai indicată este supa de varză, care are efect bun asupra tractului digestiv, accelerează procesele metabolice și previne acumularea de grăsime în organism.
Supa de ceapă și alte legume este dietetică, ușor digerabilă, are puține calorii și este indicată în curele de slăbire. Acest preparat nu este bun pentru cei care au ulcer gastric, boli digestive grave, pancreatită și țin regim alimentar. Persoanele care suferă de boli digestive trebuie să consume în general supe care sunt ușor de digerat, eventual cu legume ce trebuie pasate după ce au fiert.
Supele din legume ajută la restabilirea echilibrului de lichide din organism și în stabilizarea tensiunii arteriale. Sunt preparate culinare ideale pentru curele de slăbire dar și pentru refacerea organismului în perioada de convalescență.
Supa de pui este hrănitoare și indicată pentru sezonul rece când mulți oameni suferă de răceală deoarece ajută în reducerea simptomelor provocate de această afecțiune. Acest preparat se realizează din legume și carne de pui fără grăsime și pieliță pentru a nu avea multe calorii. Supa de pui previne afecțiunile tractului gastro-intestinal, ale tractului respirator și obezitatea. Carnea de pui este ușor de digerat, are vitamine, potasiu, magneziu, fier, fosfor și zinc.
Supa de țelină este excelentă pentru scăderea în greutate deoarece are puține calorii și ajută la arderea grăsimilor. Se prepară din 6 cepe, 2 roșii, o varză, o țelină, 2 ardei grași, o legătură de pătrunjel și apă. Țelina are vitamine B1, B2, C și PP, calciu, potasiu, fosfor, asparagină, ulei esențial, multe fibre și puțini carbohidrați.
Supa de usturoi este folosită în dietă pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului și refacerea lui în lunile de primăvară. Această supă este recomandată celor care vor să aibă un organism sănătos, rezistent la boli și cărora le place aroma și gustul de usturoi. Supa de usturoi este un preparat specific multor țări europene, se servește mai ales de francezi, cehi, slovaci și spanioli. Ingredientele sunt simple: legume (usturoi, ardei roșu, morcovi, ceapă, cartofi), orez, smântână, ulei de măsline, sare, piper, ouă, oțet, tomate și crutoane crocante.