In Franta se foloseste frecvent o reteta de supa din ceapa foarte gustoasa si eficienta pentru slabit. Este un preparat delicios care va ajuta sa slabiti 5 kg in 7 zile. Acest regim se aseamana cu cel pe baza de supa din varza doar ca ingredientul principal este ceapa, in rest presupune tot consumul de supa in fiecare zi, cate o portie dimineata, la pranz si seara.
Beneficiile dietei cu supa din ceapa
Ceapa este o leguma recomandata in dietele pentru slabit, iar supa din ceapa este un instrument eficient pentru scaderea in greutate pentru ca are un continut caloric scazut. Cu singuranta exista pareri pro si contra cu privire la acest preparat culinar, unii il gasesc foarte gustos, altii din contra nu sunt adeptii consumului de ceapa, fie ea cruda sau fiarta.
Cei care sufera de obezitate sau care vor sa slabeasca rapid cu siguranta sunt dispusi sa incerce acest preparat, care de altfel este un fel de mancare bazat pe legume, deci vegetarian, nu poate fi decat dietetic si usor de digerat pentru organism. Continutul caloric fiind mic, se intelege ca si senzatia de satietate va tine destul de putin. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te infometezi, poti manca supa din ceapa si de 4-5 ori pe zi, ea fiind o mancare recomandata pentru a slabi.
In SUA, supa din ceapa este recomandata de catre medici persoanelor supraponderale sau care sufera de obezitate. Cei care vor sa se opereze pentru a elimina excesul de grasime din anumite zone (abdomen, din apropierea organelor interne) trebuie sa tina un regim pe baza de supa din ceapa cu o saptamana inainte de interventie.
Dieta cu supa din ceapa este mai eficienta si mai gustoasa decat dieta cu supa din varza, insa ca si aceasta devine la un moment dat un regim plictisitor si monoton. Cei care aleg o astfel de dieta vor pierde kilogramele in plus insa apoi trebuie sa duca o viata echilibrata si sa urmeze o alimentatie sanatoasa pentru a-si mentine greutatea in limite normale. Trebuie sa fie constienti ca desi cu ajutorul ei vor da jos un numar de kilograme, daca apoi vor trece la o alimentatie bogata in calorii si la un stil de viata sedentar cu siguranta le vor pune la loc sau chiar vor adauga altele in plus.
Reteta pentru supa din ceapa este foarte simpla. Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 1 kg ceapa
- 3 litri apa
- 2 ardei grasi de culoare verde
- 0,5 kg rosii sau o cutie de bulion
- 1,5-2 kg varza
- 1 telina mica
- condimente (sare, piper, foi de dafin)
- verdeturi (marar, patrunjel).
Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie legumele in patratele sau feliute subtiri, dupa cum doreste fiecare. Apoi se pun la fiert la foc mic, in 3 litri de apa, pana ce devin moi. Se adauga bulionul, sarea, piperul, foile de dafin si se mai fierbe putin. Se foloseste piper boabe pentru a se obtine doar aroma specifica si nu gustul intens si iute ca la piperul macinat. La final se adauza verdeata, mararul si patrunjelul si astfel aroma si gustul vor fi mai placute. Se serveste calda, cu un pumn de crutoane deasupra.
Reteta de supa din ceapa din Franta. Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 4 buc ceapa
- zeama de la o lamaie
- 1 litru supa de carne de vita
- 2 ardei verzi
- condimente (sare si piper dupa gust).
Mod de preparare: Se curata si se spala legumele. Se taie ceapa marunt, in cubulete mici sau felii subtiri si se inabusa in zeama de lamaie intr-o tigaie cu capac, la foc mic, timp de 15-20 minute. Se taie ardeii in bucatele mici, apoi se pun toate ingredientele la fiert in supa de vita. Acest preparat se serveste cald, cu foarte putina sare.
Reteta de supa din ceapa si varza pentru dieta sau post. Se folosesc ingredientele:
- 1 litru apa
- 10 buc ceapa
- 100 ml ulei vegetal
- 500 g varza alba
- 1 morcov
- zeama de la o lamaie
- verdeturi (patrunjel, marar)
- 2-3 frunze de dafin
- 2 linguri cu faina alba
- condimente (4-5 boabe de piper negru, sare dupa gust).
Mod de preparare: Se curata si se spala toate legumele. Ceapa se taie marunt, in cubulete mici. Morcovii se rad pe razatoare sau se taie in bucatele mici, dupa cum doreste fiecare. Varza se taie in fasii subtiri, fideluta. Intr-o tigaie se caleste ceapa in putin ulei vegetal pana devine aurie. Apoi se pun toate legumele la fiert in apa intr-o oala incapatoare, acoperita cu un capac, la foc mic pana ce devin moi toate.
In mod normal ar trebui fierte cam 15 minute din momentul in care apa este la temperatura de fierbere. Separat se face un sos din 3-4 linguri de ulei vegetal si faina, timpul de fierbere este de 5 minute. Apoi se adauga in supa sosul din faina, sarea, foile de dafin, boabele de piper si se mai fierbe putin. La final se adauga mararul si patrunjelul, iar cand se serveste calda, in supa se poate pune un pic de zeama de lamaie, astfel gustul va fi mai placut. Acest preparat este minunat, merita incercat.
Aceasta dieta se tine doar o saptamana, nu este recomandata pe termen lung deoarece presupune un consum restrictiv de alimente ceea ce ajuta la scaderea in greutate dar nu este benefic pentru organism deoarece acesta nu primeste toate substantele nutritive esentiale functionarii normale zilnice.
Supa din ceapa nu este indicata persoanelor care sufera de boli digestive grave, de ulcer gastric, pancreatita si alte afectiuni intestinale asemanatoare. De asemenea regimul este interzis copiilor (pentru ca acestia sunt in crestere si au nevoie de o cantitate semnificativa de elemente nutritive), persoanelor in varsta (pentru ca au sistemul imunitar scazut) dar si femeilor gravide sau care alapteaza. Cel mai bine este sa se consulte un medic nutritionist sau dietetician inainte de a tine o astfel de dieta, pentru a se evita anumite probleme de sanatate.