Ceapa creste densitatea osoasa, previne cancerul si bolile cardiovasculare

0
166
Ceapa creste densitatea osoasa, previne cancerul si bolile cardiovasculare

Ceapa este o leguma utilizata frecvent in gastronomie, in tot felul de preparate culinare, pentru gustul deosebit si proprietatile nutritive mari. Contine multe vitamine (A, B si C), dar si magneziu, calciu, fosfor si fier.

Potrivit cercetatorilor, compusii cu sulf din ceapa au capacitatea de anticoagulare si deci de prevenire a acumularii trombocitelor din sange, in sensul de combatere a agregarii celulare nedorite a acestor particule din vasele sanguine.

De asemenea, ceapa devine (cu ajutorul acestor compusi de sulf din compozitia ei) o leguma care scade nivelul de colesterol din sange si de trigliceride, imbunatateste functia celulelor rosii. Studiile specialistilor in domeniul sanatatii au aratat ca persoanele care consuma in mod frecvent ceapa au o protectie foarte buna impotriva bolilor de inima.

Ceapa reduce si procesele inflamatorii din organism si astfel poate ajuta in combaterea artritei reumatoide, a afectiunilor respiratorii provocate de inflamatii, alergii, sau alti agenti patogeni. Elementele active din ceapa scad activitatea macrofagelor care pot da reactii inflamatorii in organism si deci afecta sanatatea. Ceapa combate si dezvoltarea microbilor patogeni de aceea este un bun remediu in cazuri de afectiuni ale tractului respirator, dureri de gat, gripa, raceala, guturai, catar, sinuzita, faringita, gripa, etc.

De asemenea ajuta in cazuri de difterie, dizenterie, boli ale cavitatii orale, previne accentuarea procesului de putrefactie in intestine, are efect antitrobotic si deci previne multe afectiuni care in mod obisnuit se trateaza cu aspirina. Ceapa poate inlocui cu succes acest medicament, mai ales din acest punct de vedere (incidenta afectiunilor tromboembolice si trombotice fiind mare).

Substantele flavonoide si antioxidante din ceapa au efect antiiflamatoriu in organism, de prevenire a oxidarii acizilor grasi din corp. Oxidarea este un proces natural care se poate greu evita, insa printr-o alimentatie corecta se pot cu siguranta diminua efectele negative ale acestei degradari oxidative si astfel pastra echilibrul in organism.

Citește și:  Află ce vitamine te pot proteja impotriva bolii Alzheimer

ceapa rosie

Antioxidantii inhiba oxidarea acizilor grasi, iar acestia se gasesc in ceapa dar si in uleiul de masline care are de asemenea o cantitate semnificativa de antioxidanti naturali. Uleiul de masline are trigliceride care se descompun usor in organism (au lant mediu in structura lor) si nu se depun in tesutul adipos.

Nutritionistii recomanda consumul de ceapa de doua ori pe saptamana, deoarece chiar si un aport moderat poate scadea riscul de cancer. Este vorba de mai multe tipuri de cancere si anume: laringian, ovarian, colorectal, esofagian, al cavitatii bucale.

Ceapa previne infectiile bacteriene care sunt vinovate de aparitia cariilor dentare, este un puternic antiseptic, combate bacteria Streptococcus murans, E. coli, salmonela si altele. Ajuta in tratamentul cistitei, tuberculozei, infectiilor urinare, etc.

Are proprietati de purificare a sangelui si de imbunatatire a echilibrului de zahar in sange. Impiedica retentia de lichide in organism pentru ca are efect diuretic. Acest lucru o face sa aiba rol in prevenirea artritei, gutei, afectiunilor de rinichi (datorate formarii pietrelor la rinichi).

Ceapa mentine sanatatea oaselor si a tesutului conjunctiv. Creste densitatea osoasa ceea ce este extraordinar avand in vedere faptul ca majoritatea femeilor care ajung la varsta menopauzei au un risc mai mare de fracturi de sold.

Tesutul conjunctiv este si el consolidat prin compusii de sulf din ceapa care ajuta la formarea componentelor lui. Ceapa scade nivelul de colestrol din sange si astfel previne bolile cardiovasculare si infarctul miocardic. Se poate consuma cruda, sub forma de infuzie, suc, sirop, in supa, uscata sau murata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.