Antioxidanții sunt aliații noștri pentru a combate efectul nociv al radicalilor liberi, pentru a reduce nivelul de stres oxidativ din organism. Radicalii liberi produc deteriorarea celulelor, îmbolnăvesc organismul și accelerează procesul de îmbătrânire prematură a corpului. Potrivit medicilor cu ajutorul antioxidanților se pot preveni bolile cardiovasculare și cancerul.
Care antioxidanți reduc nivelul de stres din organism?
Organismul are nevoie de antioxidanți pentru a se curăța de radicalii liberi și a combate stresul oxidativ. Datorită expunerii la factorii de mediu, la toxine, medicamente, gaze, radiații ultraviolete UV, dietă necorespunzătoare, fumat, organismul este invadat de radicalii liberi.
Printre cauzele importante ale acumulării de radicali liberi în organism se numără stresul mental și emoțional. Cercetărorii au găsit o legătură între stres și modificările care au loc la nivel molecular în organism. Pentru a ne păstra sănătatea trebuie să avem un stil de viață echilibrat, o dietă alcătuită din alimente bogate în antioxidanți, să evităm stresul deoarece efectele acestuia sunt nocive și reale asupra organismului.
Pentru calmarea minții și a corpului este foarte eficient ceaiul verde care este bogat în antioxidanți. Această băutură ajută în combaterea stresului, oferă energie, o stare bună de spirit și îmbunătățește sănătatea celor care fumează mult sau consumă în exces alcool.
Un pahar de lapte pe zi este de asemenea un bun remediu contra stresului. Are antioxidanți, proteine, minerale, vitamine, calmează sistemul nervos și are efect bun în combaterea insomniei.
Roșiile sunt o sursă de licopen, un ingredient natural cu proprietăți antioxidante, care reduce riscul de cancer și alte boli grave în organism, are efect în metabolismul stomacului, previne infertilitatea, osteoporoza, bolile de ochi, combate stresul oxidativ și atacul nociv al radialilor liberi, previne îmbătrânirea prematură a organismului. Licopenul apare și în caise, papaya, pepene verde și grapefruit roz.