Dacă ești o persoană activă sau dacă practici un sport îți poți menține starea de sănătate. Exercițiile fizice sunt o soluție pentru tratamentul bolilor și îmbunătățirea sănătății organismului. Aceasta este opinia specialiștilor chinezi în domeniul sănătății, ei spun că ,,omul trebuie să fie activ cât trăiește”.
Printr-o activitate fizică regulată se normalizează nivelul de colesterol din sânge, se consolidează imunitatea organismului, se intensifică metabolismul, se scade hipertensiunea arterială, se curăță plămânii, se îmbunătățește respirația, se combate insomnia, se reduce riscul de tumori (mai ales de cancer de sân și de intestin gros), se stimulează circulația sângelui, se crește masa musculară, se întăresc oasele, se crește densitatea acestora și se previne osteoporoza, se reduce riscul de coagulare a sângelui și se menține sănătatea inimii.
Prin sport se ard grăsimile acumulate în corp sub formă de țesut adipos, se combate obezitatea, se menține corpul suplu și atletic, se îmbunătățește aspectul pielii și ținuta corporală. Sportul ajută și la detoxifierea organismului (mai ales prin transpirație), la creșterea vitalității sexuale, a capacității celulelor de a folosi glucoza, combaterea diabetului, hipertensiunii arteriale, constipației și cancerului de colon.
Exercițiile fizice ajută la eliminarea stresului, depresiei și a tulburărilor de somn, încetinesc procesul de îmbătrânire prematură a organismului, îmbunătățesc starea de spirit, măresc energia, cresc memoria, capacitatea mentală, de concentrare și de a face față la situații critice.
Orice persoană care face regulat mișcare trebuie să aibă grijă la dieta sa, indicat fiind să consume mai mulți nutrienți și mai multe calorii. Cercetătorii consideră că pentru a funcționa mai bine, corpul uman trebuie să aibă mai multă energie. Cu cât faci mai multă mișcare sau duci o viață mai activă, cu atât ai nevoie de o cantitate mai mare de calorii și nutrienți, energia de care spun specialiștii se poate lua din alimentație. Prin drumeții, ciclism, alergat și alte sporturi de acest gen se ard mai multe grăsimi comparativ cu carbohidrații. Pentru menținerea depozitelor de glicogen este necesar aportul zilnic al unei cantități suficiente de carbohidrați.
Dacă ai obiceiul să faci exerciții fizice scurte de intensitate ridicată (când pulsul depășește valoarea maximă cu 75%) trebuie să fii convins că efortul din partea corpului este mare și de aceea este indicat să te oprești după 10 minute. În cazul unor sesiuni de antrenament în care faci exerciții de intensitate maximă este bine să ai o alimentație corespunzătoare, care să-ți ofere energie și să te ajute în recuperarea organismului după efort.
Un aport de grăsimi și proteine cu 30-60 minute înainte de activitatea fizică asigură nivelul de calorii pentru ședința de antrenament. Nu sunt indicate legumele și fructele care au mulți carbohidrați. La jumătate de oră după antrenament este necesar iar un aport de proteine deoarece mușchii și țesuturile au nevoie de astfel de nutrienți pentru începerea procesului de refacere a corpului după efortul fizic.
Exercițiile fizice ajută la revigorarea organismului și menținerea sănătății. Inima și plămânii sunt principalele organe care beneficiază de pe urma exercițiilor fizice. Potrivit unor studii realizate de cecetători, sportul moderat efectuat 4 zile pe săptămână reduce riscul de boli cardiace și afecțiuni respiratorii cu 30%. Alergatul este cel mai simplu sport care are efect foarte bun asupra sistemului cardiovascular.
Inima are nevoie de susținere, de o viață activă, deoarece este un mușchi care trebuie exersat regulat. În opinia specialiștilor, sportul te ajută să scapi de obezitate și să te lași de fumat, să reduci consumul de cafeină și alimente hipocalorice, care sunt un risc pentru starea de sănătate.