Leacuri mănăstirești cu plante – Tratamente naturiste de la călugări

1
7281

Leacurile din bătrâni și leacurile mănăstirești au la bază anumite plante medicinale și sunt considerate remedii naturiste populare. În acest articol sunt prezentate câteva leacuri mănăstirești care sunt folosite frecvent de monahi și care ajută în vindecarea multor afecțiuni și boli.

Ne referim la tratamente naturiste pentru calmarea durerilor de oase, durerilor reumatice și articulare, dar și remedii pentru diabet, gripă, boli de ficat și cancer. Sunt prezentate și tratamente energizante, pentru creșterea imunității organismului.

Navigare rapidă în articol:

Tratamente naturiste împotriva cancerului și a bolilor de ficat

Pentru prevenirea și stoparea dezvoltării tumorilor la ficat se recomandă tratamentele naturiste cu armurariu. Această plantă medicinală are denumirea științifică Silybum marianum. Armurariul este bun pentru tratamentul multor afecțiuni ale ficatului.

Se folosesc mai ales semințele de armurariu pentru că acestea au elemente active bune pentru sănătate:

  • Conțin silimarină, silibină, aminoacizi, silidiadină, acid glutamic, leucină, cisteină, lipide, tiramină, glicină.
  • Toate acestea explică faptul că pulberea din semințe de armurariu are proprietăți hepatoprotectoare, tonice amare, eupeptice și efecte benefice asupra ficatului.

Tratament naturist cu pulbere de armurariu

Pentru realizarea rețetei, se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: 100 g semințe uscate de armurariu, 100 g frunze uscate de armurariu.
  • Se prepară astfel: se macină semințele și frunzele de armurariu și se obține o pulbere care se păstrează într-un borcan închis ermetic. Se face tratament timp de 5-10 zile. Se ia câte o linguriță de pulbere de armurariu de 3-4 ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă timp de câteva minute, apoi se înghite cu apă. Se bea un pahar de apă plată. Acest tratament ajută la regenerarea celulelor hepatice, scade riscul de cancer la ficat.

Remedii pentru dureri – Cataplasme cu armurariu

Cataplasmele ajută în calmarea durerilor care apar în caz de afecțiuni pancreatice, colică renală sau biliară. Cataplasmele se realizează din pulbere din semințe de armurariu astfel:

  • Se macină 50 g semințe de armurariu și se obțin aproximativ 2 linguri de pulbere de armurariu; aceasta se amestecă cu puțină apă caldă astfel încât să rezulte o compoziție omogenă sub forma unei paste.
  • Această pastă se aplică pe piele, pe zona unde apare durerea, apoi se acoperă cu un tifon.
  • Tratamentul durează aproximativ 3 ore. Se poate face de 2 ori pe zi.

Tinctura cu armurariu oprește cancerul hepatic și de prostată

Tinctura cu armurariu se folosește în doze mici. Ajută în prevenirea și tratarea cancerului hepatic și a cancerului de prostată. Se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul se face timp de 3 luni, urmează o pauză 4 săptămâni, apoi se repetă tratamentul încă 3 luni.

Pentru realizarea rețetei se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: 50 g semințe de armurariu uscate, 50 g frunze de armurariu uscate, alcool rafinat.
  • Tinctura se prepară astfel: se macină semințele și frunzele de armurariu și astfel se obține aproximativ 100 g pulbere de armurariu; se pune pulberea într-un borcan, se adaugă alcool rafinat (astfel încât stratul de alcool să fie cu 2 cm deasupra pulberii), se amestecă, se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 14 zile; după această perioadă, se strecoară tinctura obținută, se pune în sticle mici și se păstrează la frigider.

Leacuri mănăstirești pentru ciroză – Extract de fructe de soc

Fructele de soc au foarte multe elemente active: vitamina B, C, zaharuri, acizi. Extractul de flori de soc are efect detoxifiant, ajută în tratamentul bolilor de ficat și a cirozei.

Pentru realizarea rețetei se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: 250 g fructe de soc, 1 kg și 300 g zahăr, 2 l apă, 150 ml alcool rafinat, 2 lămâi. Se pot folosi și 2-3 flori de soc.
  • Extractul de soc se prepară astfel: se pun fructele de soc la fiert în apă, apoi se adaugă alcoolul și astfel se obține un extract care se strecoară și se amestecă cu zahărul; se pune la fiert până când se obține o compoziție ca la dulceață. La final se adaugă zeama de lămâie și florile de soc pentru aromă.
  • Se administrează câte o linguriță de extract de soc pe zi. Nu se consumă în exces.
  • Are efect detoxifiant pentru ficat și proprietăți laxative.

Leacuri pentru reumatism, artrită, dureri de oase

Durerile reumatice, durerile de artrită și durerile de oase sunt foarte greu de suportat, pot face orice mișcare un chin. Suferinzii pot folosi anumite remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor. Acestea includ și câteva leacuri mănăstirești cu ingrediente naturale și plante medicinale din care prezentăm pe cele mai eficiente.

Remedii naturiste – Unguent pentru durerile de oase

Această rețetă populară calmează durerile de oase, care sunt foarte intense (mai ales acelea provocate de metastazele osoase). Unguentul ajută în calmarea durerilor. Se aplică pe piele, în zona cu probleme, chiar și de 4 ori pe zi. Această rețetă a fost creată de călugării din Grecia. Este folosită foarte mult de călugării de la mănăstirile din România.

Pentru realizarea rețetei, se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: 100 g grăsime de porc (osânză de porc), 100 g cafea verde, 100 g unt de casă nesărat (indicat este untul de vacă), 50 g plantă uscată armurariu, 100 g lămâi.
  • Se prepară astfel: se amestecă grăsimea de porc cu untul de vacă câteva minute (cel mult un sfert de oră); acest amestec omogen se lasă să stea timp de 30 minute; se stoarce zeama de lămâie; se macină boabele de cafea; se macină planta armurariu; se amestecă toate aceste ingrediente, se obține un unguent care se poate păstra mai mult timp la frigider, într-un borcan închis ermetic.

Leacuri mănăstirești – Unguent din sânziene

Unguentul din sânziene este un bun remediu contra simptomelor de durere ce apar la coloana vertebrală. Se folosește în fiecare seară, timp de 1-2 săptămâni. Se masează zona spatelui unde apar dureri (mai ales acelea create de formarea ciocurilor la coloana vertebrală).

Pentru realizarea rețetei, se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: 20 g frunze și flori de sânziene uscate, 30 ml alcool medicinal, 200 ml ulei de măsline, 80 g ceară de albine.
  • Se prepară astfel: se pune planta într-un borcan, se adaugă alcoolul medicinal, se amestecă, se închide ermetic borcanul și se lasă la macerat timp de 10 ore, într-un loc ferit de lumina soarelui; peste acest amestec se pune uleiul de măsline, se amestecă, se fierbe în bain-marie 2 ore, apoi se lasă să se răcească; se lasă să stea 2 zile într-un loc răcoros, timp în care se agită borcanul din când în când, la 5 ore. După acest procedeu, se strecoară lichidul folosind un tifon; se amestecă cu ceara de albine (pe foc pentru ca ceara să se înmoaie). Se poate păstra în borcan închis ermetic, la frigider, dar nu mai mult de un an.

Leacuri mănăstirești pentru reumatism – Unguent cu sunătoare

Acest unguent este foarte bun pentru calmarea durerilor articulare, durerilor reumatismale și durerilor de încheieturi la mâini și picioare. Se aplică pe zona dureroasă de 1-2 ori pe zi. Are efect calmant, relaxant, anti-inflamator. Pentru realizarea rețetei, se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: 200 g parafină, 50 ml ulei de sunătoare, 5-6 ardei iuți, 200 ml ulei de măsline.
  • Se prepară astfel: se amestecă parafina cu uleiul de sunătoare și cu uleiul de măsline; peste acest amestec omogen care are forma unui unguent se adaugă ardeii iuți tocați foarte mărunt; astfel se obține un unguent destul de iute dar care are efect foarte bun împotriva durerilor și inflamațiilor la articulații. Se păstrează timp de un an într-un borcan închis ermetic, la frigider.

Leacuri mănăstirești – Macerat din coada-calului pentru mobilitatea articulațiilor

Coada-calului este o plantă medicinală care are un conținut bogat de siliciu. Acest mineral esențial poate ajuta în tratamentul afecțiunilor musculare și articulare. Siliciul restabilește mobilitatea articulațiilor și menține sănătatea acestora.

Citește și:  2 solutii eficiente pentru tratamentul tusei

Maceratul din coada-calului se prepară astfel:

  • Se pune 200 g plantă coada-calului tăiată mărunt într-un borcan din sticlă.
  • Se adaugă peste plantă 200 ml alcool de 60 grade.
  • Se închide ermetic și se lasă la macerat într-un loc răcoros, la întuneric, timp de 10 zile.
  • Se strecoară și se depozitează în sticle mici la frigider.

Se face tratament cu acest macerat timp de 21 de zile. Se adaugă 2 linguri de macerat în 50 ml apă, se amestecă și se bea. Tratamentul se face o dată la 3 luni.

Leacuri mănăstirești pentru dureri de oase – Unguent cu mesteacăn

Unguentul cu mesteacăn ajută în calmarea durerilor de oase, a durerilor cervicale. Se poate folosi mai ales seara, se aplică exact pe zona unde apar simptomele de durere.

Pentru realizarea rețetei, se procedează astfel:

  • Se folosesc ingredientele: o mână de frunze de mesteacăn, o mână de muguri de mesteacăn, 100 g unt de casă (unt de vacă fără sare), o lingură pudră camfor.
  • Se prepară astfel: într-un vas de lut sau un borcan se pune un strat de frunze de mesteacăn, un strat de unt, un strat de muguri de mesteacăn, apoi iar un strat de frunze de mesteacăn, un strat de unt și un strat de muguri de mesteacăn; se închide vasul ermetic, se lasă la macerat timp de o zi, într-un loc unde este destul de cald; se strecoară compoziția prin sită, apoi se adaugă o lingură cu camfor și se amestecă până se omogenizează compoziția și astfel unguentul este gata. Se poate păstra la frigider timp de 10 luni.

Leacuri mănăstirești – Decoct din ferigă pentru reumatism

Frunzele de ferigă verzi ajută în calmarea durerilor reumatismale, durerilor artritice și la vindecarea arsurilor. Se prepară un decoct din frunze de ferigă, specia Dryopteris filix-mas. Această ferigă este cunoscută și cu numele popular de limba-cerbului, barba-ursului, iarba-șarpelui, năvalnic, ferigă, feristei, făliuță.

Decoctul se folosește sub formă de cataplasme sau diluat cu apă (se fac băi la picioare). Acest preparat naturist poate ajuta și în cazul afecțiunilor dermatologice.

Pentru realizarea decoctului din ferigă se procedează astfel:

  • Se aleg frunzele de pe nervura unei crenguțe de ferigă.
  • Se pun în 400 ml apă rece și se lasă la macerat o zi.
  • Apoi se pun la fiert 10 minute.
  • Se strecoară acest decoct și se obține un remediu bun pentru artrită și reumatism.

Se aplică comprese cu decoct din ferigă pe zonele unde apar simptome de durere și inflamații. Acest tratament este recomandat și în caz de picioare umflate.

Feriga ajută și în tratamentul gripei și răcelii. Se face un preparat naturist din crenguțe de ferigă astfel:

  • Se pun 3 crenguțe de ferigă la macerat 10 ore într-un litru de oțet rece.
  • Se pun apoi la fiert timp de 10 minute.
  • Se strecoară și se obține un lichid care ajută în tratamentul gripei și răcelii.

Leacuri mănăstirești pentru diabet zaharat

În cele ce urmează puteți afla câteva rețete pentru tratamentul diabetului zaharat care se prepară din plante medicinale, la mănăstiri.

Ceai din frunze de nuc

Ceaiul din frunze de nuc este indicat în tratamentul diabetului zaharat pentru că ajută în reducerea glicemiei. De asemenea, ceaiul din frunze de nuc poate fi folosit și în cazul altor suferințe:

  • Are efect cicatrizant, dezinfectant, astringent.
  • Este eficient în tratamentul multor afecțiuni dermatologice.
  • Este un bun remediu împotriva candidozei, infecțiilor renale și genitale.
  • Ajută în tratamentul diabetului zaharat.
  • Stimulează digestia.
  • Oprește hemoragiile digestive.
  • Ameliorează inflamațiile intestinale.
  • Ajută la curățarea sângelui.

Mod de preparare:

  • Se folosesc 3 frunze de nuc (verzi sau uscate) dar care sunt culese din capătul ramurilor; se toacă mărunt. Nu se folosește codița de la frunze.
  • Se adaugă frunzele de nuc la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 8-10 minute.
  • Se strecoară ceaiul și se bea fără zahăr, cu înghițituri mici.
  • Tratamentul se face timp de 10 zile, o dată la 3 luni.

Leacuri mănăstirești cu rădăcină de cicoare pentru diabet

Rădăcina de cicoare are un conținut ridicat de oxalați de aceea ajută în cazuri de diabet.

Mod de preparare a rădăcinii de cicoare pentru acest tratament:

  • Se folosesc 250 g rădăcini de cicoare. Acestea trebuie să fie proaspete, abia culese. Nu se folosesc uscate.
  • Se curăță rădăcinile și se pun la fiert în 500 ml apă fierbinte.
  • Se scot rădăcinile din apă, se pun la scurs, se taie mărunt și se amestecă cu 2 linguri ulei de măsline.
  • Se consumă pe parcursul zilei.
  • Se face tratament pentru reducerea glicemiei în caz de diabet.

Tratament naturist pentru imunitate

Corcodușele au gustul dulce-acrișor și conțin mulți nutrienți. Conțin proteine vegetale, vitamina B și C, minerale. Sucul de corcodușe crește imunitatea organismului.

Mod de preparare a sucului din corcodușe:

  • Se pun 2 kg de corcodușe verzi la fiert într-o oală mare, în suficientă apă.
  • Apa trebuie să fie deasupra corcodușelor cam cu 15 cm.
  • Se lasă să fiarbă atât cât fructele să se înmoaie puțin, apoi se dă oala deoparte.
  • Sucul se pune destul de fierbinte în borcane, care se închid ermetic.
  • Nu se folosește zahăr.
  • Se prepară mai mult suc din corcodușe pentru a ajunge pentru tot anul.
  • Se face tratament cu suc câte o săptămână în fiecare lună din an.

Cafeaua din ghindă are efect energizant

Cafeaua din ghindă poate înlocui cu succes cafeaua clasică pentru că are un efect energizant extraordinar și alungă oboseala. Nu conține cofeină.

Cafeaua din ghindă are multe proprietăți:

  • Combate diareea și dizenteria.
  • Ajută în prevenirea și tratamentul hemoragiilor interne.
  • Este un bun remediu în cazuri de enterită, colită de fermentație.
  • Calmează durerile de cap.
  • Alungă oboseala.
  • Are efect energizant.

Se prepară astfel: se adaugă 1-2 lingurițe de pulbere de ghindă la 200 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 2-3 minute și cafeaua este gata. Se consumă caldă și neîndulcită.

Leacuri mănăstirești cu salcie

Coaja de salcie albă este numită și ,,aspirina vegetalăˮ pentru că are salicină, ce se transformă în acid salicilic. Coaja de salcie se culege de pe crenguțele tinere, doar primăvara devreme, când încă nu au apărut frunzele de salcie.

Coaja de salcie este apreciată în medicina populară pentru că:

  • Are proprietăți calmante, antioxidante, mineralizante, vitaminizante.
  • Previne creșterea colesterolului.
  • Scade presiunea sangvină.
  • Are efect vasodilatator, ajută în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.
  • Calmează durerile de cap și durerile de articulații.
  • Este un bun remediu în tratamentul suferințelor oftalmologice.

Tratament cu salcie pentru afecțiunile cardiovasculare

Se folosește coaja de salcie albă, aceasta se culege la începutul primăverii, se taie în bucățele de câțiva cm. Acestea se pun la uscat și se pot utiliza tot timpul anului. După ce s-au uscat suficient, se pot depozita în pungi de hârtie.

Tratamentul se face timp de 14 zile, se ia câte o linguriță de pulbere de coajă de salcie de 2 ori pe zi. Puberea se obține prin măcinarea coajei de salcie. După acest tratament se face o pauză de o lună, apoi tratamentul se poate repeta.

Leacuri mănăstirești și remedii naturiste – Infuzia din scoarță de salcie

Această infuzie este eficientă în calmarea durerilor de spate și a durerilor de cap.

Se poate realiza astfel:

  • Se pun 2 lingurițe de coajă de salcie la infuzat în 250 ml apă fierbinte.
  • Se lasă să stea timp de 10 minute, apoi când infuzia s-a răcit puțin se strecoară.
  • Infuzia se consumă simplu, sau se poate îndulci cu puțină miere de albine.
  • Se poate adăuga și o felie de lămâie pentru ca infuzia să aibă un gust mai plăcut.

Se poate consuma de 3-4 ori pe zi. Nu are contraindicații și nici efecte secundare.

1 COMENTARIU

  1. Afecțiuni…sunt.Remedii si mai multe!Și totuși…va mulțumim f mult!Da vedem daca cei afectați serios vor și urma sfaturile…mai ales cele călugărești!Post ușor…până la Paște…și..de acum încă…Paște fericit alaturi de oamenii dragi….!(Simona pt familiile:Iliescu jr și sr….dar și Păun…Golban..Canacheu…și Apostol(Liviu și Ileana).Va mulțumim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.