Alternative sănătoase la cafea

0
570

Alternative sanatoase la cafea

Vrei să renunți la cafea pentru a-ți contura un stil de viață sănătos, însă nu știi cu ce ai putea să umpli ceașca astfel încât să iei un plus de energie fără efecte secundare? Ei bine, vă vom prezenta câteva dintre cele mai populare alternative la cafea de pe glob, începând bineînțeles cu cafeaua verde. Nu în ultimul rând, îți vom furniza și câteva sfaturi pentru albirea dinților folosind metode naturale și accesibile oricui.

Cafeaua verde este considerată un miracol pentru scăderea în greutate. Efectele sale pozitive în eliminarea kg în plus au făcut să fie introdusă în diete, pentru că promovează arderea grăsimilor, reduce senzația de foame și are un efect bun de detoxifiere a organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cafea verde cu ghimbir, rețeta ideală pentru pierderea în greutate
  2. Cafea cu cardamom cu efect energizant pentru organism
  3. Dieta cu ceai Pu-erh, o băutură minune care poate înlocui cafeaua
  4. Ceaiul Maté – un înlocuitor excelent pentru cafea
  5. Apa de cocos cu semințe de chia poate înlocui cafeaua
  6. Ceaiul Matcha este energizant, se consumă în loc de cafea
  7. Ceaiul negru slăbește, are cofeină, poate înlocui cafeaua
  8. Maca – Plantă tropicală bogată în aminoacizi și proteine
  9. Știați de albirea dinților cu bicarbonat?
  10. Băuturi fără gluten – Cafeaua are gluten?

Cafea verde cu ghimbir, rețeta ideală pentru pierderea în greutate

Vrei să ai o siluetă frumoasă și o sănătate bună? Alege cura de slăbire pe bază de cafea verde cu ghimbir. Această combinație este excelentă pentru scăderea în greutate și îmbunătățirea stării de sănătate. Tot ce trebuie să faci este să bei cafea verde cu ghimbir în fiecare zi.

Cafeaua verde în combinație cu ghimbirul este o băutură benefică pentru organism iar proprietățile sale sunt miraculoase. Bea cafea verde cu ghimbir! Gustul este îmbunătățit, iar efectele sănătoase ale rădăcinii de ghimbir vorbesc de la sine. Iată care sunt avantajele:

  • Acest produs este natural.
  • Ajută la intensificarea metabolismului.
  • Are o cantitate semnificativă de acid clorogenic de aceea are efect în arderea grăsimilor.
  • Este un bun remediu împotriva multor afecțiuni și boli.
  • Te scapă de kg în plus.
  • Ajută la detoxifierea organismului.
  • Oferă energie pentru întreaga zi.
  • Are proprietăți antidepresive și antialergice.
  • Ajută la îmbunătățirea memoriei și capacității de concentrare.
  • Oferă pielii un aspect mai frumos și tonic.
  • Subțiază sângele.
  • Combate celulita.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge.
  • Diminuează senzația de poftă de mâncare.

Mod de preparare: se adaugă 3 linguri de cafea la un pahar cu apă și un vârf de cuțit de ghimbir; se aduce la temperatura de fierbere și se dă deoparte, apoi se pune iar pe foc și se mai aduce încă o dată la temperatura de fierbere și băutura este gata; se lasă un minut să stea deoparte și apoi se bea caldă sau rece.

Cafeaua verde este un ingredient foarte bun pentru organism, are o aromă și mai plăcută în amestec cu ghimbir.

Cafea verde cu ghimbir și suc de lămâie

Cafea verde cu lamaie

Pentru un gust mai deosebit se poate bea cafea verde cu ghimbir și suc de lămâie. Și această rețetă ajută la scăderea în greutate și la eliminarea toxinelor din organism. Se prepară foarte simplu: se prepară asemănător cafelei cu ghimbir doar că se mai adaugă zeamă de la jumătate de lămâie. Cei care doresc ca băutura să fie dulce pot adăuga și puțină miere de albine.

O altă rețetă foarte aromată care ajută la slăbit este: cafeaua verde cu ghimbir, cuișoare, scorțișoară și cardamom. Se prepară la fel ca prima rețetă doar că se adaugă un vârf de cuțit de scorțișoară, ghimbir, cardamom și 2 cuișoare. Se poate servi și în amestec cu zeamă de lămâie pentru un gust mai plăcut. Se bea rece sau caldă, după cum preferă fiecare.

Cafea cu cardamom cu efect energizant pentru organism

Te simți obosit, fără chef de muncă, lipsit de energie? Cel mai indicat ar fi să faci o plimbare pe jos, jumătate de oră, deoarece aceasta îți va stimula circulația sanguină, toate funcțiile vitale din organism și în plus este bine să bei o cafea arabică preparată acasă. Această băutură energizantă este aromată și te ajută să fii în formă.

Cafea arăbească cu cardamom

Pentru realizarea ei se folosesc următoarele ingrediente:

  • 500 ml apă (pentru 4 porții)
  • 2 linguri de cafea măcinată
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 2 păstăi de cardamom
  • o linguriță de ghimbir măcinat.

Mod de realizare: se pune apă la fiert într-un ibric, se adaugă boabele de cardamom, cafeaua și zahărul; se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, se lasă să stea 5 minute pentru a se așeza zațul la fundul ibricului, apoi se toarnă în ceașcă; deasupra se presară puțin ghimbir.

Semințe de cardamom, proprietăți și beneficii pentru sănătate

Cardamomul este un condiment din India foarte apreciat în toată lumea deoarece are un parfum și gust unic. În prezent este unul dintre cele mai scumpe condimente care se comercializează (în trecut doar de șofran și vanilie) și poartă numele de ,,regina condimentelor˝. Din punct de vedere alimentar cardamomul:

  • Este o sursă de energie pentru organism.
  • Din punct de vedere magic este considerat o plantă ce oferă energie și dragoste.
  • Are efect afrodisiac.
  • Oferă și menține starea de bine, de încredere în sine, lejeritate, pace, îndepărtând tristețea, letargia, melancolia și depresia.
  • Are proprietăți antispastice, antiseptice, diaforetice, expectorante, de stimulare a secreției sucului gastric, de consolidare a musculaturii stomacului, ușurare a digestiei, ameliorare a simptomelor afecțiunilor digestive, durerilor de cap.

Rădăcina de ghimbir în loc de cafea

Ghimbirul este revitalizant pentru organism, ajută în procesul de slăbire, oferă un plus de energie corpului. Gustul său este ascuțit și picant, de aceea nu trebuie folosit în cantitate mare. Ghimbirul are următoarele beneficii:

  • Îmbunătățește metabolismul.
  • Ameliorează durerile de stomac, balonarea, indigestia.
  • Neutralizează toxinele din organism.
  • Ajută la arderea grăsimilor, la scăderea în greutate.

Alte condimente cu efect bun asupra stării de spirit sunt scorțișoara, cuișoarele, esența de lămâie și vanilia, care pot fi folosite de asemenea la aromarea cafelei. Aceste condimente sunt delicioase, au aromă plăcută, stimulează rapid energia și vitalitatea organismului, îndepărtează stările depresive, de tristețe și anxietate.

Dieta cu ceai Pu-erh, o băutură minune care poate înlocui cafeaua

Ceaiul Pu-erh este cunoscut încă din Antichitate, iar dieta cu acest ceai este un mijloc eficient de a scădea în greutate. Când spunem aceasta avem în vedere conținutul semnificativ de polifenoli din acest ceai (care ajută la descompunerea grăsimilor) dar și substanțele catechine și bioflavonoide (care au rol benefic asupra proceselor metabolice din organism).

Ceaiul Pu-erh este cea mai populară băutură de acest gen din regiunea Yunnan. Cu cât este mai vechi cu atât este mai scump și mai căutat. La fel ca la vin, calitatea ceaiului Pu-erh crește în timp. Arborele Pu-erh este considerat cel mai vechi arbore de ceai din provincia Yunnan și este considerat o comoară pentru medicina tradiționala chineză. De la el se folosesc frunzele, mugurii, semințele, toate au proprietăți vindecătoare și nu dau efecte secundare. Ceaiul special din scoarță, crengi și rădăcină este folosit în medicina modernă pentru tratamentul reumatismului, a bolilor de inimă și durerilor de oase.

Ceaiul chinezesc Pu-erh – Beneficii uimitoare pentru sănătate

Ceaiul Pu-erh este un elixir pentru organism, este numit ,,tonicul minune” dar și ,,ceaiul chinezesc medicinal”. Conține în jur de 700 compuși activi din care fac parte numeroase vitamine (A, C, E, P), proteine, antioxidanți, acid galic, glucide complexe, micro si macro-elemente, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, fluor, zinc și arome.

Ceaiul Pu-erh de calitate – proprietăți pentru sănătate

Întotdeauna trebuie cumpărat un produs original, pentru că are ingrediente de calitate. În acest fel, ceaiul are multe proprietăți benefice pentru sănătate:

  • Ajută la consolidarea memoriei și întărirea dinților.
  • Îmbunătățește vederea și aspectul pielii.
  • Sintetizează colesterolul în corp, ajută la scăderea nivelului acestuia.
  • Previne dezvoltarea diabetului zaharat.
  • Are efect diuretic, vindecă dizenteria și detoxifică organismul.
  • Scade riscul de a suferi de cancer.
  • Accelerează metabolismul, ajută digestia și descompune grăsimile.
  • Are efect calmant, ajută la vindecarea unor dureri minore.
  • Prin conținutul de substanțe antioxidante ajută în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.
  • Este recomandat o cană de ceai Pu-erh dimineața pentru că este energizant.
  • Are efect benefic asupra inimii, ajută la buna funcționare a acesteia.
  • Are rol benefic asupra sistemului circulator.
  • Ajută la normalizarea procesului digestiv.
  • În cantitate redusă ajută la scăderea în greutate, însă în exces provoacă poftă de mâncare și deci efectul său este invers.

Cantitatea optimă de ceai Pu-erh este de 2-3 căni zilnic. Dacă se beau 5-6 căni de ceai, deja se consideră că se consumă în exces.

Ceai Pu-erh, contraindicații

Ceaiul Pu-erh nu se poate consuma chiar de către orice persoană, are și contraindicații:

  • Nu este indicat persoanelor care suferă de probleme ale tensiunii arteriale pentru că are un conținut ridicat de cofeină. O ceașcă de ceai Pu-erh conține 20% din echivalentul de cofeină care se găsește într-o ceașcă de cafea.
  • Consumul de ceai Pu-erh trebuie limitat la cei care suferă de ulcer duodenal, colită, gastrită ori sunt predispuși la stop cardiovascular.
  • În cantitate mare poate afecta ficatul și rinichii.
  • Nu este indicat femeilor gravide sau care alăptează.
  • De asemenea cantități excesive de ceai Pu-erh nu sunt bune pentru copii și bătrâni.

Dieta cu ceai Pu-erh

Dieta cu ceai Pu-erh este cel mai cunoscut regim de slăbire din China. Se bea doar 3 căni de ceai pe zi, o perioadă de 3 luni. Apoi se reduce doza la o cană de ceai pe zi. În fiecare zi se mănâncă pește fiert, în general carne slabă sau macră, ouă, terci de cereale, legume, fructe și produse lactate. În timpul dietei nu este acceptat consumul de produse de patiserie, de dulciuri, alimente grase și cafea.

Ceaiul se prezintă ca un lichid de culoare roșiatică-gălbuie, cu gust dulce catifelat, ușor aromat. Sfaturi pentru prepararea lui:

  • Pentru obținerea unui ceai bun contează apa, nivelul ei, temperatura, mediul și starea de spirit a persoanei care îl prepară.
  • Se folosește apă curată cu conținut mic de minerale; este recomandată în special apă de izvor iar temperatura să fie de cel mult 85 grade Celsius.
  • Planta trebuie să fie de calitate, ferită de căldură și umiditate, conservată prin metode speciale astfel încât să nu fie afectat gustul și calitatea acesteia.
  • Produsele ceramice folosite trebuie să fie de calitate deoarece, în caz contrar, pot deteriora gustul și mirosul acestei băuturi.

Ceaiul Maté – un înlocuitor excelent pentru cafea

Arbustul Maté este originar din America de Sud. Face parte din familia Aquifoliaceae și este cunoscut cu denumirea științifică de Ilex paraguariensis și cu numele popular de ceaiul Maté sau tufa Maté.

  • Este un arbust mereu verde, care poate avea înălțimea de până la 5-6 m.
  • Are trunchiul gros de 30 cm în diametru, acoperit cu scoarță gri, coroana ovală și conică.
  • Frunzele sunt alungite, lucioase și în nuanțe verzi-deschis, au lungimea de 20 cm, lățimea de 8 cm și marginile crestate.
  • Florile sunt albe, grupate mai multe la un loc, iar fructele sunt de formă rotundă și culoare roșie, în interior au câte 4-6 semințe.

Arbuștii Maté cresc în sălbăticie în pădurile din Argentina, Paraguay, Uruguay, Brazilia, iar de acum două secole s-au cultivat pentru frunzele lor care conțin elemente active foarte importante. Frunzele au în compoziție cafeină, teofilină, teobromină, taninuri, multe vitamine (A, B1, B2, C), zinc, potasiu, mangan.

În America de Sud din frunzele acestui arbust se realizează o băutură tradițională (numită ceai Maté) care se aseamănă cu ceaiul negru. Mai mult decât atât, ceaiul Maté poate fi comparat și cu renumita cafea în Europa datorită conținutului ei de cafeină.

În Argentina, Peru, Chile și alte țări ale Americii de Sud ceaiul Maté se vinde sub forma unor pachete de 500 g, frumos ambalate. Indienii mestecau frunzele acestui arbust pentru că simțeau efectul lor energizant. De asemenea puneau frunzele în apă rece sau caldă și apoi consumau lichidul obținut, astfel efectul substanțelor active era mai mare, iar organismul lor era plin de energie.

Ceaiul Maté – Beneficii pentru sănătate

Din punct de vedere terapeutic, ceaiul Maté are următoarele beneficii:

  • este recomandat în stimularea metabolismului, a sistemului muscular și nervos
  • are efect diuretic
  • îmbunătățește circulația sângelui
  • este tonic digestiv, ușor laxativ și diaforetic
  • oferă energie
  • inhibă pofta de mâncare
  • scade colesterolul rău
  • întărește sistemul imunitar
  • ameliorează simptomele caracteristice reumatismului, bolilor hepatice, artritei
  • previne și reduce riscul de a suferi de diabet zaharat
  • elimină cantitatea în exces de apă din organism.

Doar o cană de ceai Maté care se bea înainte de masă ajută la scăderea în greutate, pentru că intensifică arderea grăsimilor. Persoanele care adorm greu nu trebuie să bea acest ceai seara sau deloc, pentru că vor avea insomnii. O singură cană de ceai Maté conține o cantitate dublă de cafeină față de o cană de ceai negru.

Citește și:  Merele – Fructe importante pentru culturiști, pentru sănătatea organismului

Sportivii consumă ceai Maté pentru că le dă energie, rezistență, le consolidează sistemul imunitar, îi ajută să aibă o bună rezistență fizică și mentală.

Prepararea ceaiului Maté

În America de Sud se folosește tărtăcuța sau cana gourda și respectiv paiul bombilla. Conform părerii celor care sunt specialiști în prepararea acestei băuturi se pare că este mai bine să se prepare o cantitate mică de ceai decât o cantitate mai mare, pentru ca gustul să fie cel dorit. Diferența este destul de mare.

Ceaiul Maté realizat într-o cană gourda mică va fi mai energizant și mai revitalizant. În cană se pune ¾ frunze de ceai Maté, se amestecă pentru a se desprinde de pereții acesteia toate particulele, se toarnă apă caldă de 70ºC, se așteaptă 2 minute să infuzeze și se bea cu paiul bombilla. Dacă apa este mai fierbinte de 70ºC ceaiul nu va mai avea același efect revitalizant pentru că se distrug toate vitaminele din frunze.

  • Consumul în exces de ceai Maté poate duce în timp la apariția unor forme de cancer.
  • Conform cercetătorilor consumul frecvent de ceai Maté crește riscul de a dezvolta cancerul pulmonar, de esofag și vezică urinară.
  • Pe de altă parte la Universitatea din Illinois medicii specialiști cercetători au descoperit că substanțele din ceaiul Maté ajută în tratamentul cancerului de colon, inhibă inflamația și oprește dezvoltarea celulelor canceroase.
  • Ceaiul Maté nu este indicat persoanelor care suferă de anxietate, de boli cardiace, de hipertensiune arterială, insomnii, ulcer gastric și ulcer duodenal.

Apa de cocos cu semințe de chia poate înlocui cafeaua

Semințele de chia sunt bogate în acizi grași Omega-3, fibre, calciu, fier, magneziu, zinc și alte substanțe nutritive. Au efect energizant pentru organism și un gust plăcut mai ales dacă se amestecă cu apă de cocos și puțină lămâie proaspătă. În loc de îndulcitor se poate folosi sirop de arțar.

Ceaiul Matcha este energizant, se consumă în loc de cafea

Ceaiul Matcha este o băutură energizantă, tradițională în Japonia. Se realizează dintr-o pudră din frunze de ceai verde despre care se spune că are foarte multe beneficii asupra sănătății.

Cercetările științifice au arătat că acest ceai este mult mai bun decât ceaiul verde obișnuit, are gustul mai plăcut, iar efectele lui asupra metabolismului sunt superioare oricărui tip de ceai (verde sau negru).

Principalele beneficii ale ceaiului Matcha sunt:

  • are proprietăți antioxidante pentru organism
  • ajută în procesul de detoxifiere
  • are efect puternic energizant
  • stimulează sistemul nervos central
  • are efect pozitiv asupra stării de spirit
  • îmbunătățește stările metabolice
  • dezinfectează tractul gastro-intestinal
  • prin substanțele pe care le conține (catechine, flavonoizi) ajută în lupta împotriva agenților patogeni
  • previne apariția cancerului
  • are gustul intens aromat și destul de amar.

Ceaiul negru slăbește, are cofeină, poate înlocui cafeaua

Ceaiul negru conține mai multă cofeină decât ceaiul verde, are efect energizant și antioxidant. Prin consumul în mod regulat poate avea următoarele efecte asupra organismului:

  • ajută la eliminarea kg în plus, diminuând stratul de țesut adipos
  • scade nivelul de colesterol din sânge
  • previne și ajută în tratamentul aterosclerozei
  • oferă un plus de energie
  • previne diabetul
  • previne apariția plăcii bacteriene și formarea cariilor (dacă se clătește gura cu ceai negru).

Maca – Plantă tropicală bogată în aminoacizi și proteine

Maca este o plantă din pădurea tropicală, care are rădăcina comestibilă și asemănătoare cu ridichea sau cartoful. În Peru este considerată un afrodisiac natural dar și un medicament care crește energia în organism și consolidează sistemul imunitar. Această plantă era folosită ca hrană de indienii din Anzi, încă de acum 5000 de ani.

Denumirea științifică a plantei este Lepidium meyenii și face parte din familia Brasicacee. Planta crește înaltă de 12-20 cm, iar rădăcina ei se consumă la fel ca ridichea sau sfecla. Are coloritul cojii galben, negru, roșu, verde sau violet-albăstrui. O singură plantă produce numeroase semințe și înmulțirea ei se face cu ajutorul acestora.

Interesant este faptul că această plantă este cultivată la altitudini foarte mari, la 3800-4000 m. Este o plantă care crește în munți unde temperaturile pot fi chiar de -10 grade Celsius. Deși condițiile meteorologice sunt extreme, lumina soarelui este puternică iar vântul de asemenea, planta rezistă și se dezvoltă normal.

Din rădăcina de maca se prepară ceaiul de maca, dar și făină (care are gustul asemănător făinii graham) și care se folosește la prăjituri, budinci și fursecuri, la diferite produse de patiserie. Rădăcinile de maca se spală, se usucă, se zdrobesc, se macină și se vând sub formă de pulbere ambalată.

Peruvienii consumă aproximativ 500 g de pulbere de maca zilnic. Aceasta le dă energie și rezistență în activitățile pe care le desfășoară și le menține sănătatea organismului.

Rădăcina maca: valoare nutritivă

În prezent interesul occidental pentru această plantă este evident, având în vedere valoarea sa nutritivă foarte ridicată. Rădăcina de maca este partea care se folosește pentru consum. Are următoarele beneficii:

  • Este bogată în substanțe chimice active și nutrienți ca de exemplu vitamine (B1, B2, B12, C, E), magneziu, fosfor, zinc, calciu, fier, iod, mangan, aminoacizi, betasitosterol, tanin, stigmasterol, substanțe saponine.
  • Concentrația de săruri minerale este mare în rădăcina maca, dar și de fibre, carbohidrați și proteine.
  • Maca conține în jur de 19 aminoacizi, o concentrație mare de vitamine, ergosterol (care este considerat precursorul vitaminei D) și substanțe care reduc nivelul de colesterol din sânge și cresc energia în organism.
  • Rădăcina de maca ajută în tratamentul anemiei, îmbunătățește funcția prostatei, combate impotența, sindromul oboselii cronice, simptomele care apar la menopauză și tulburările menstruale.
  • Acest produs natural crește capacitatea de învățare și memoria, protejează pielea de atacul nociv al radiațiilor ultraviolete.
  • Femeile care suferă de depresie și anxietate pot alege rădăcina de maca deoarece aceasta are efect de ameliorare a simptomelor acestor afecțiuni. Maca elimină stările neplăcute care apar în perioada menopauzei și a ciclului menstrual și care se datorează dereglărilor hormonale.
  • Rădăcina de maca este un produs natural care are capacitatea de a crește imunitatea organismului și de a ajuta corpul să reziste la stres.
  • Prin introducerea în alimentație crește vitalitatea sexuală, libidoul la femei și la bărbați, stimulează și reglează funcțiile organismului.
  • Îmbunătățește performanța fizică și mentală, oferă un aport semnificativ de nutrienți, aminoacizi, săruri minerale și vitamine.

Beneficii în funcție de tipul de rădăcină maca

Tipurile de maca se diferențiază în funcție de culoarea rădăcinii. Puterea energizantă a rădăcinii este mare, de aceea maca este folosită și de persoanele care doresc să aibă un stimulent al energiei în organism și să scape de oboseală, sau care vor un plus de vitalitate și rezistență, mai ales dacă au un stil de viață agitat.

  • Maca are proprietăți vindecătoare mai ales dacă se alege soiul care are coaja de culoare roșie sau neagră. Aceste soiuri au iod, ajută în producerea de hormoni tiroidieni, în normalizarea metabolismului, dezvoltarea sistemului nervos și creșterea normală a corpului.
  • Maca roșie are efect benefic asupra prostatei (previne tumorile acestui organ, reduce simptomele prostatitei).
  • Maca de culoare neagră oferă energie, crește potența și stimulează producția de spermă.

Nu este recomandată celor care suferă de boli de inimă și boli de ficat deoarece excesul sau dozele mari de rădăcină de maca pot crește tensiunea arterială și constituie o cauză a dereglărilor hepatice.

Alte alternative sănătoase la cafea:

  • Ceai de lemn dulce
  • Apă călduță cu lămâie
  • Ceai de păpădie
  • Ceai verde
  • Ceai de mentă
  • Suc din rodie
  • Limonadă light
  • Shake din nuci, fistic, migdale și alte fructe oleaginoase
  • Latte din cacao
  • Suc verde din iarbă de grâu
  • Ceai englezesc
  • Băutură din pudră de carob
  • Suc din prune.

Știați de albirea dinților cu bicarbonat?

Folosește bicarbonatul de sodiu pentru dinți mai albi! Dantura reprezintă o armă de seducție în relația dintre parteneri, ajută la creșterea încrederii în sine. O dantură impecabilă intensifică puterea de atracție dintre două persoane și indică o stare bună de sănătate. În plus, o dantură bine îngrijită, albă și frumoasă, oferă chipului un aspect mai tânăr, deoarece se știe că odată cu înaintarea în vârstă dinții își pierd culoarea lor naturală, devin mai galbeni și mai puțin strălucitori.

Modalități eficiente pentru o dantură perfectă, albă și strălucitoare

Există câteva alternative de albire a dinților acasă, din care bicarbonatul de sodiu este cel mai eficient. Spunem aceasta deoarece bicarbonatul de sodiu are efect de albire și de reducere a plăcii bacteriene care formează cariile.

Albirea dinților natural și rapid – Cum se procedează?

  • Iei periuța de dinți, o uzi cu apă, apoi o înmoi în bicarbonat de sodiu. Nu trebuie să pui pe firele periuței o cantitate exagerată de bicarbonat de sodiu, însă suficient ca acest praf să acopere suprafața acestora.
  • Apoi te speli cu periuța astfel pregătită pe dinți la fel cum faci atunci când folosești pasta de dinți. Este foarte simplu, procedeul trebuie să dureze cam 3 minute pentru ca efectul să fie cel dorit.
  • Nu mai rămâne decât să scuipi excesul de bicarbonat și salivă din gură, apoi să te clătești cu apă călduță și curată.
  • Dacă simți că în gură ți-a rămas un gust ciudat de bicarbonat, poți folosi puțină apă de gură.

Prin acest procedeu poți scăpa ușor și de resturile alimentare prinse între dinți și care în timp provoacă respirația urât mirositoare. Această metodă de îngrijire a dinților este folosită de mulți oameni, unii chiar au renunțat complet la pasta de dinți și au rămas la varianta cu bicarbonat. Acest procedeu se poate folosi măcar de 2 ori pe săptămână deoarece ajută foarte mult la albirea danturii și prevenirea cariilor.

Bicarbonat de sodiu – păreri pro și contra

Există și păreri contra: se spune că prin folosirea intensă a bicarbonatului de sodiu și apăsarea puternică repetitivă cu periuța pe dinți se poate deteriora în timp smalțul acestora. În concluzie, bicarbonatul de sodiu trebuie folosit ocazional, astfel se protejează smalțul și nu se ajunge la un aspect aspru al suprafeței dinților.

Sfaturi pentru a preveni îngălbenirea dinților, pentru a avea dantura albă:

  • Bicarbonatul de sodiu reprezintă o soluție eficientă care poate fi aplicată de oricine acasă.
  • Trebuie evitat fumatul și alcoolul.
  • Trebuie renunțat și la obiceiul de a ronțăi bomboane, caramele, dulciuri, care sunt principalii factori ai formării cariilor.
  • Mare atenție la produsele care pătează albul dinților, acestea trebuie pe cât posibil evitate. Astfel de produse sunt: cafeaua, sfecla roșie, ceaiurile de culoare închisă, dulciurile, ketchup-ul și ciocolata.

Pentru curățarea danturii este indicat să se mănânce mere. Alte sfaturi pentru curățarea dinților sunt:

  • Sunt recomandate căpșunele deoarece aceste fructe au un acid care albește dinții.
  • Citricele sunt excelente pentru dinți deoarece intensifică secreția salivară și curăță dinții. Se pot alege diverse tipuri de citrice: mandarine, lămâi, clementine, portocale. Se spune că aceste fructe ajută la prevenirea gingivitei și la reducerea simptomelor acestei afecțiuni deja instalate.
  • Pentru a avea dinții albi trebuie să vă periați dinții după fiecare masă cu o pastă de dinți care are efect de albire.

Băuturi fără gluten – Cafeaua are gluten?

Persoanele care suferă de boala celiacă sunt nevoite să evite alimentele care conțin gluten. Cafeaua boabe nu are gluten și poate fi consumată de aceste persoane, însă nu în cantitate mare pentru că după cum se știe are efect de stimulare și excesul poate face rău organismului.

Feriți-vă de gluten! Sfaturi utile pentru a bea o cafea de calitate, fără gluten:

  • Evită să consumi înlocuitori de cafea care au ingrediente ce conțin gluten, sau cafeaua în amestec.
  • Nu cumpăra cafea vărsată, la vrac, pentru că nu poți fi sigur 100% că nu are și ingrediente ce conțin gluten.
  • Cumpără cafea boabe ambalată și citește țara de proveniență.
  • Fii atent la calitatea produsului atunci când cumperi cafea măcinată ambalată.
  • Evită brand-urile de cafea ieftine.
  • Nu consuma cafea de la automatele de cafea.
  • Evită să bei cafea în benzinării sau în restaurante de tip fast-food.
  • Nu consuma cafea cu arome.
  • Alege doar brand-urile de cafea originale pe care se specifică faptul că sunt fără gluten.

Dacă nu poți să te abții de la consumul de cafea, asigură-te măcar că nu depășești doza de o ceașcă mică de cafea pe zi și că alegi să consumi un produs de calitate!

Te-ar mai putea interesa și:
  1. Este cafeaua sănătoasă sau nu?
  2. Are cafeaua și efecte benefice asupra sănătății și frumuseții?
  3. Zațul de cafea și pliculețele de ceai: Întrebuințări practice
  4. 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea – Află ce spun cercetătorii
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.