Strugurii sunt fructele care ne îndulcesc în această toamnă și ne oferă o bogăție de nutrienți și antioxidanți. Cei care își doresc să slăbească, dar în același timp să-și îmbunătățească și sănătatea organismului, pot urma dieta cu struguri. Află cum se ține această dietă și ce alte beneficii oferă pentru organism consumul de struguri.
Navigare rapidă în articol:
- Struguri – Beneficii și contraindicații
- De ce să mănânci struguri?
- Sucul de struguri
- Dieta cu struguri
- Strugurii au efect anti-aging
Struguri – Beneficii și contraindicații
Despre struguri s-a spus că ar fi prea bogați în glucide, zahăr, calorii. Specialiștii însă consideră că lucrurile nu sunt chiar așa. Conform studiilor realizate de ei, strugurii sunt fructe care trebuie introduse în dietă pentru că oferă nutrienți foarte importanți pentru sănătate.
Strugurii au gust astringent, au fitonutrienți importanți pentru sănătate.
Această calitate de a fi astringenți este apreciată în domeniul medical, pentru că ajută la îmbunătățirea funcției renale. Strugurii au efect tonic pentru rinichi, îi ajută să-și îndeplinească mai bine funcția de detoxifiere. Ei conțin fitonutrienți care ajută la eliminarea deșeurilor toxice din organism, prin intermediul rinichilor.
Medicii spun despre creatinina din sânge că atunci când are un nivel ridicat, poate indica faptul că rinichii nu realizează în mod normal funcția de eliminare a toxinelor din sânge. Cu ajutorul fitonutrienților din struguri, care se leagă de deșeurile toxice, se produce o eliminare optimă a acestora din organism.
Strugurii mențin sănătatea tractului intestinal al organismului
Tractul intestinal poate fi supraîncărcat de mucegaiuri, ciuperci neproductive, paraziți, alte deșeuri și toxine. Prin consumul de struguri se elimină acești factori nocivi din tractul intestinal și se produce o detoxifiere a acestuia.
Strugurii sunt bogați în micronutrienți, care reușesc cu succes să elimine deșeurile din tractul intestinal al organismului și să îmbunătățească funcția și sănătatea acestuia.
Strugurii ajută la detoxifierea ficatului
Strugurii contribuie la purificarea acestui organ atât de important pentru organism. Toxinele care se acumulează în exces în ficat, pot duce la blocarea lobilor acestuia.
Cu ajutorul fitonutrienților din boabele de struguri are loc o curățare a lobilor ficatului, o îndepărtare a toxinelor și deșeurilor din acest organ.
Strugurii negri previn dezvoltarea multor tipuri de cancer
Strugurii roșii sau negri au antioxidanți, care au capacitatea de a preveni multe forme de cancer. Dintre acești antioxidanți fac parte antocianinele, cum este malvidina.
Pe site-ul webmd.com, se prezintă beneficiile consumului de struguri în combaterea cancerului. Cercetătorii au precizat că strugurii au substanțe chimice naturale, care pot opri răspândirea cancerului în organism.
Ei recomandă consumul de struguri, dieta cu struguri și suplimente din semințe de struguri. De asemenea, specialiștii consideră că este foarte bine să se consume boabele de struguri întregi pentru că în acest fel, toate elementele bioactive din ele ajung în fluxul de sânge și astfel în tot organismul.
Beneficiile consumului de struguri în lupta împotriva cancerului sunt mari, asta datorită în principal proprietăților antioxidante puternice. Specialiștii consideră că strugurii au și efect benefic în prevenirea și tratamentul bolilor de inimă pentru că au în compoziția lor flavonoizi.
Strugurii oferă energie organismului
Aceste fructe sunt recomandate persoanelor care fac mult sport și au nevoie de un plus de energie. Strugurii fac parte din dieta sportivilor, tocmai pentru faptul că sunt bogați în nutrienți și au capacitatea de a oferi mai multă energie corpului.
Cei mai buni sportivi sunt cu siguranță consumatori de boabe de struguri. Ei știu câte beneficii le oferă aceste fructe și anume:
- Au potasiu, magneziu, calciu și alți nutrienți necesari sănătății
- Reduc cheagurile de sânge, cresc fluxul sangvin
- Au antioxidanți puternici care previn apariția multor boli și afecțiuni
- Conțin elemente de protecție care combat stresul oxidativ, ce apare în antrenamentele dificile
- Oferă energie mușchilor și întregului organism
- Păstrează forța musculară
- Previn îmbătrânirea prematură a organismului
- Îmbunătățesc starea de bine și o mențin mai mult timp
- Îmbunătățesc imunitatea și performanța atletică.
Strugurii sunt indicați și pentru persoanele care fac efort intelectual, ei sunt ca un combustibil pentru celulele nervoase, respectiv pentru creier.
Un studiu prezentat pe NCBI, arată că extractul de struguri are proprietăți antioxidante și crește performanța fizică la sportivi. Studiul s-a realizat pe un număr de 20 de sportivi de elită, care practică handbal, baschet, sprint din atletism și volei. În timpul antrenamentelor sau în timpul concursurilor, are loc o creștere a nivelului de radicali liberi, care pot dăuna organismului. Pentru asta este necesar un aport de antioxidanți care să lupte împotriva atacului nociv al radicalilor liberi.
Extractul de struguri poate reduce stresul oxidativ în perioada de competiție, la antrenamentele solicitante, îmbunătățește performanța fizică la jucătorii de handbal.
Strugurii elimină toxinele și radiațiile din corp
Cercetătorii au constatat faptul că strugurii pot elimina metalele grele din corp, deoarece au un conținut bogat de antioxidanți, de cisteină, histidină, antocianice și metionină. Această combinație de substanțe, cu efect antioxidant, ajută la îndepărtarea toxinelor și metalelor grele din diferite organe ale corpului – ficat, splină, pancreas.
De ce să mănânci struguri?
Strugurii sunt recomandați în alimentație pentru că sunt foarte buni pentru îmbunătățirea sănătății și imunității organismului. Ei ajută în ameliorarea simptomelor unor boli și în prevenirea unor probleme grave de sănătate:
- Reduc stările de greață, de amețeală, confuzie mentală, dureri de spate, durerile de piept, apetit ridicat pe fond nervos, alergii alimentare
- Ajută în tratamentul unghiilor fragile, bufeurilor, căderii părului, senzației de bâzâit în urechi
- Sunt indicați în cazuri de gastroenterită, boli de rinichi, infecție cu E.coli, anemie, herpes simplex, infecție cu H. pylori, răceală, oboseală cronică
- Previn dezvoltarea cancerului, a tumorilor cerebrale
- Sunt recomandați în cazuri de hepatită C, scleroză multiplă, afecțiuni neurologice și altele.
Sucul de struguri
Când faci must sau suc de struguri este obligatoriu să îndepărtezi ciorchinii, pentru că aceștia afectează calitatea sucului natural. Boabele de struguri au pieliță, miez și 1-4 semințe fiecare.
Pielița poate reprezenta cam 20-40% din boaba de strugure, în funcție de fiecare soi în parte. Ea poate fi mai densă sau mai subțire, mai tare sau mai elastică, mai subțire sau mai groasă.
Pulpa sau miezul boabelor de struguri au un conținut bogat de glucide, substanțe aromate, elemente active, vitamine, minerale, antioxidanți.
Semințele de struguri au un înveliș extern, care este numit embrion și un înveliș intern, care este numit endosperm. Semințele conțin aleuronă, uleiuri, tanin, substanțe azotoase, substanțe minerale, grăsimi și apă.
Sucul de struguri este foarte sănătos pentru organism. Poate avea culoarea roz sau roșie, dacă este realizat din struguri negri, sau poate avea culoarea alb-gălbuie, dacă este produs din struguri albi. În general, este plăcut la gust, dulce și aromat.
El conține vitamine A, B, H, PP, acid folic, minerale, colină, acid ascorbic. Vitaminele A sunt retinolii, care apar și în pielița bobițelor de strugure. Din grupa vitaminelor B care se găsesc în struguri, fac parte: B1, B6, B12, biotina din grupul H, niacina din grupa PP, colina.
Sucul de struguri oferă un complex enzimatic bun pentru organism. Dintre acestea fac parte: tirozinaza, lactaza, enzimele pectolitice.
Dieta cu struguri
Dieta cu struguri este foarte bună pentru slăbit, mai ales că acest fruct furnizează organismului și elemente nutritive vitale. De exemplu, strugurii au vitamine B foarte importante pentru creier și antioxidanți care combat radicalii liberi și previn îmbolnăvirea.
Iată cum ajută dieta cu struguri la slăbit și la îmbunătățirea stării de sănătate:
- Strugurii au mangan și iod care ajută la arderea grăsimilor
- Strugurii au acid salicilic, acizi organici care elimină toxinele din corp și excesul de apă din organism
- Aceste fructe ajută la detoxifierea organismului, eliminarea metalelor grele din corp
- Au acizi care stimulează metabolismul celular și arderea grăsimilor
- Conțin potasiu, acid folic, calciu, magneziu, multe vitamine și alte ingrediente valoroase pentru vitalitatea organismului
- Îmbunătățesc digestia, ajută la eliminarea pe cale naturală a grăsimilor
- Strugurii au săruri de potasiu care prin efectul diuretic stimulează secreția de urină
- Celuloza din struguri poate contribui la scăderea în greutate și la detoxifierea organismului
- Ajută la curățarea canalelor biliare, a rinichilor și la eliminarea toxinelor din sânge
- Oferă o cantitate de energie corpului
- Îmbunătățesc imunitatea organismului pentru că au antioxidanți puternici numiți proantocianide oligomerice; aceștia îmbunătățesc funcțiile organismului, ajută la curățarea sângelui de toxine, îmbunătățesc permeabilitatea și elasticitatea vaselor sangvine, au efect bun asupra sistemului cardiovascular.
Dieta cu struguri te ajută să scapi de kg în plus și de tulburările metabolice.
Strugurii au efect anti-aging
Strugurii pot încetini îmbătrânirea pielii. Află cum să-i folosești!
Boabele de struguri au efect anti-îmbătrânire, vindecător, hidratant, îmbunătățesc aspectul pielii. Ei conțin antioxidanți puternici care ajută la încetinirea formării ridurilor, la repararea celulelor care sunt deja deteriorate, la reducerea ridurilor, a adâncimii acestora. De asemenea, substanțele antioxidante oferă și avantajul de a stimula sinteza de colagen și astfel se produce o regenerare a celulelor pielii și o îmbunătățire a aspectului acesteia.
După cum se știe, pielea este afectată de radiațiile ultraviolete și de poluanții din atmosferă, de aceea își pierde din frumusețe, elasticitate, poate avea un aspect uscat, deshidratat.
Extractul de struguri sub formă de capsule, pulbere, ca supliment nutritiv
S-a constatat că extractul de struguri poate ajuta în tratamentul unor boli de piele. Acesta se obține din semințe de struguri și poate ajuta, de exemplu, în cazuri de dermatită atopică.
Extractul de semințe de struguri are vitamine, fitochimicale și antioxidanți. Conform unui articol de pe cancer.gov, antioxidanții protejează celulele pielii de atacul nociv al radicalilor liberi (care în concentrație ridicată pot duce la dezvoltarea cancerului sau a altor afecțiuni de sănătate).
Radicalii liberi se formează în organism, în mod natural și dacă sunt în cantitate exagerată, pot afecta sănătatea acestuia, prin deteriorarea celulelor sănătoase. De asemenea, concentrațiile mari de radicali liberi pot deteriora proteinele, membranele celulare și ADN-ul.
Extractul de semințe de struguri are proantocianide oligomerice, care reprezintă cei mai puternici antioxidanți în prezent. Efectul lor antioxidant este foarte mare:
- De 50 de ori mai mare ca al vitaminei C
- De 20 de ori mai mare ca al vitaminei E.
Acești antioxidanți se pot administra sub formă de suplimente nutritive. Prin folosirea lor se obțin următoarele beneficii:
- Se îmbunătățește aspectul pielii
- Se combate atacul nociv al radicalilor liberi (care afectează celulele pielii)
- Se previne îmbătrânirea prematură a pielii
- Se realizează o detoxifiere a pielii, se protejează colagenul de efectul distrugător al radicalilor liberi, se îmbunătățește suplețea și elasticitatea pielii
- Se reduce riscul de deteriorare al celulelor pielii din cauza fumului de țigară, razelor ultraviolete, alcoolului, paraziților, bacteriilor, substanțelor chimice și poluării mediului
- Scade riscul de a dezvolta boli și cancer de piele.
Extractul de semințe de struguri poate proteja pielea împotriva daunelor produse de razele ultraviolete UV. Desigur, este necesară și folosirea unor loțiuni sau creme cu factor de protecție solară, atunci când se stă la soare, la plajă, când radiațiile UV sunt puternice.
Sunt recomandate suplimentele nutritive care conțin extract de semințe de struguri și resveratrol. Acestea sunt cele mai bune produse naturale pentru îngrijirea pielii.
Iată ce spun specialiștii!
Conform unui articol prezentat pe 29bylydiamondavicom, produsele cosmetice care au în compoziția lor extract de struguri au efect antioxidant. Prin folosirea lor, se obțin avantaje mari:
- Tenul va avea un aspect neted și reîntinerit
- Pielea va deveni mai bine hidratată
- Sunt ameliorate semnele vizibile ale îmbătrânirii, prin combaterea atacului nociv al radicalilor liberi
- Pielea este protejată împotriva factorilor poluanți din mediul înconjurător
- Se menține aspectul proaspăt și întinerit al pielii mai mult timp.
Medicul chirurg Steven Herber a precizat că extractul de semințe de struguri poate îmbunătăți textura pielii, poate elimina petele pigmentare ale tenului, poate reduce deshidratarea pielii.
Antioxidanții cresc nivelul de umiditate al pielii, reduc inflamațiile, oferă protecție solară, împiedică apariția unor leziuni ale pielii, previn deteriorarea pielii și apariția ridurilor din cauza daunelor radiațiilor ultraviolete.
Frunzele de viță-de-vie
În terapia populară sunt folosite de mulți ani și frunzele de viță-de-vie, care au efect antiinflamator și calmant pentru durere.
Alte beneficii oferite de frunzele de viță-de-vie sunt:
- Au efect vindecător în diferite probleme ale pielii
- Au proprietăți antiinflamatoare și decongestionante
- Ajută în cazul pacienților cu probleme venoase
- Frunzele de viță-de-vie roșie combat oboseala, senzația de greutate și de furnicături din picioare.
Conform unui articol de pe ncbi.nlm.nih.gov, produsele care conțin extract de frunze de viță-de-vie de Madeira ajută la vindecarea rănilor, a arsurilor de piele. Studiul s-a realizat pe șoareci de laborator. Rezultatele au arătat că unguentul cu extract de frunze de vie de Madeira este eficient în terapia pentru arsuri de piele.
Un studiu, de pe site-ul researchgate.net, arată că extractul din frunze de viță-de-vie este utilizat în medicina tradițională chineză pentru tratamentul afecțiunilor inflamatorii. S-au analizat nouă soiuri de viță-de-vie din China și s-a ajuns la concluzia că pot fi utilizate în cazuri de afecțiuni inflamatorii și reumatice.