Nutriționiștii consideră că dieta zilnică trebuie să fie echilibrată și sănătoasă iar pentru aceasta trebuie să avem în vedere modul cum combinăm alimentele dar și ordinea în care le mâncăm. Prin respectarea acestor principii digestia se face mai ușor, deoarece mâncarea circulă mai repede prin organismul nostru. Stagnarea alimentelor poate duce la fermentația și putrezirea lor și apariția toxinelor. Digestia rapidă contribuie la asimilarea nutrienților și eliminarea rezidurilor alimentare cât mai rapid, ceea ce ajută la menținerea sănătății organismului.
Pentru prevenirea îmbătrânirii premature a organismului trebuie să fim atenți la ce mâncăm. Digestia rapidă, asimilarea corectă a nutrienților contribuie la scăderea riscului de balonare, de putrefacție, fermentație și deci la economisirea unei cantități de energie (care ar fi consumată în plus de către organism).
Întotdeauna trebuie să se serveasă mai întâi alimentele mai ușoare și apoi cele mai grele. În concluzie la începutul mesei trebuie să mâncăm alimentele mai ușoare, care circulă mai repede prin organism, iar la sfârșit servim alimentele grele care necesită o digestie mai îndelungată. De exemplu amidonul are nevoie de câteva ore pentru a fi digerat de stomac. Fructele în schimb trec de stomac în doar 30 de minute.
De ce este bine să mâncăm alimente alcaline la începutul mesei?
Alimentele alcaline înseamnă: majoritatea fructelor proaspete, avocado, ceapa, legume proaspete, struguri, porumb, prune, lăstari, curmale, ciuperci. Alimente acide sunt: carne, cacao, cafea, alcool, fasole, lapte, măsline, organe, muștar, linte, paste, hrișcă, ceai, făină, carne de pui, băuturi răcoritoare, pește, ouă, sos picant, amidon, oțet, zahăr, varză murată, piper, prune uscate.
Dacă servim alimente alcaline la începutul fiecărei mese, chiar și la micul dejun vom oferi organismului enzimele din vegetale crude, apă, fibrele care acționează ca tampon și care ar reduce absorbția de glucoză în sânge și creșterea nivelului de zahăr în sânge. Fibrele alimentare sunt foarte necesare pentru sănătate, se găsesc în plante și vegetale. Acesta este motivul pentru care trebuie să consumăm la începul mesei legume, verdețuri, fructe, cereale.
Toate țin sub control fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge, scad riscul de diabet, elimină excesul de colesterol, de hormoni și toxine (care pot duce la dezvoltarea de cancer). În acest fel ajutăm organismul să elimine mai ușor toxinele și producția în exces de bacterii rele. Hrana vegetală ajută și la menținerea sub control a greutății corporale normale, deoarece fibrele oferă o senzație de sațietate fără a mânca în exces și contribuie la buna funcționare a tractului intestinal.
Începe masa cu alimente naturale, proaspete, alcaline și nu vei mai avea probleme cu constipația, cu digestia dificilă, cu flatulența, balonarea și alte probleme de tranzit intestinal. O salată verde la începutul mesei este ideală. Apoi poate fi urmată de pește, broccoli, alte legume și preparate din orez, etc. Micul dejun se poate începe cu avocado, roșii, semințe de floare-soarelui, salate, apoi se poate completa cu pâine prăjită, ompletă și suc de portocale, cafea. Legumele proaspete sunt o sursă de minerale și vitamine.
Fructele dulci oferă necesarul de fibre și un conținut de zaharuri. Legumele cu fruzele verzi sunt alcaline, trebuie servite proaspete, la începutul mesei, în salate. Înainte de fiecare masă se pune accentul pe legume și mai puțin pe carbohidrați. De aceea este indicat să se aleagă spanacul, varza, țelina, castravetele, fasolea verde, conopida, sparanghelul, broccoli, morcovii, varza de Bruxelles, vinetele, ridichea, ceapa, dovlecelul, etc.
Carbohidrații sunt foarte acizi, ei trebuie consumați în cantitate redusă. Un procent de 80% din alimentele unei mese trebuie să fie reprezentat de vegetale alcaline (fructe, legume). De asemenea nu trebuie să lipsească cerealele deoarece sunt foarte bune pentru sănătate. Semințele încolțite sunt bogate în nutrienți și vitamine, trebuie introduse în dietă, ajută la detoxifierea organismului.