Dacă ai condens la fereastră este semn că ai umiditate în cameră destul de ridicată. Pentru a controla umiditatea poți cumpăra un dispozitiv special, sau poți realiza lucrări prin care să asiguri confortul și sănătatea în locuință. Excesul de umiditate în cameră accentuează anumite probleme ale organismului, iar igrasia, care este o consecință a excesului de umiditate, poate deteriora și mai mult starea ta de sănătate. Află în acest articol cum se poate preveni igrasia și excesul de umiditate în cameră.
Navigare rapidă în articol:
1. Consecințele excesului de umiditate în cameră
Pentru a asigura confortul în casă trebuie prevenită umiditatea și igrasia. Primele semne ale umidității în exces sunt condensul la geamuri și mirosurile neplăcute. Umiditatea se poate datora condițiilor structurale, infiltrării apei în pereți sau utilizării necorespunzătoare a locuinței. De exemplu nu este bine să se usuce rufele pe calorifere în camere.
Foarte multe locuințe sunt vechi, sunt slab izolate și de asta apare riscul de formare a condensului la ferestre și pereți. Locuințele mai noi este posibil să fie mai bine izolate, de aceea ele asigură un confort bun în interior; la ele nu apar probleme cu mucegaiul sau igrasia. Cu siguranță ele au și o ventilație bună.
În cazul locuințelor care au o izolație slabă, problemele apar mai devreme sau mai târziu și sunt grave, ele duc la deteriorarea aspectului locuinței și produc probleme de sănătate.
Umiditatea în exces are următoarele consecințe:
- Duce la deteriorarea locuinței în timp
- Poate produce decojirea tapetului
- Va cauza treptat scorojirea varului lavabil de pe pereți
- Produce apariția unor pete de mucegai, se formează igrasia
- Produce un miros neplăcut și un efect de seră
- Se formează mucegai pe pereți mai ales atunci când și sistemul de ventilație este slab.
Umiditatea în cameră și problemele respiratorii
Dacă apare un exces de umiditate în locuință simți o senzație de frig și din păcate, dacă suferi de anumite probleme respiratorii, umiditatea ți le poate accentua. Oamenii care suferă de astm pot avea simptome mai intense din cauza excesului de umiditate în cameră. În plus, umiditatea produce igrasie, acarieni și mucegai, iar din această cauză se declanșează astmul și alergia.
Dacă umiditatea este peste 70% și temperatura moderată apar acarienii de praf. Aceștia vor fi prezenți cam peste tot, la ferestre, la mobilă, în lenjeria de pat. Acarienii produc alergii.
Potrivit unui articol de pe MedicalNewsToday, umiditatea în exces și vremea umedă accentuează simptomele de astm. În zilele când plouă, simptomele astmului se agravează. Astfel se întâmplă și la bolnavii de astm care stau într-o locuință în care există un exces de umiditate. Asta poate irita căile respiratorii pentru că va crește nivelul altor substanțe din aer ce afectează zona bronhică.
Există studii ale cercetătorilor care demonstrează că umiditatea afectează plămânii mai ales la oamenii care deja au anumite probleme respiratorii. La pacienții cu astm, umiditatea poate accentua simptomele de tuse, presiune în piept și respirație șuierătoare.
Umiditatea și reumatismul
Există oameni care suferă de reumatism, sau care au dureri la articulații. Umiditatea în cameră poate accentua simptomele de reumatism și boli ale articulațiilor.
Într-un studiu de pe Rheumatic Diseases, se precizează că umiditatea și temperatura agravează boala de artrită reumatoidă. Aceste schimbări de climat pot produce durere și umflarea articulațiilor. Pentru a preveni agravarea simptomelor acestei boli este necesar să se respecte dieta și tratamentul cu medicamente, să se facă mișcare, să se evite zonele cu umiditate mare și frig.
Persoanele care au artrită reumatoidă, fibromialgie, osteoartrită pot suferi de dureri mai mari în zilele reci, când umiditatea este ridicată. Presiunea ridicată a aerului poate accentua durerea la astfel de pacienți. Când vremea este ploioasă și rece se produce inflamarea țesuturilor și apar dureri de articulații.
Potrivit experților în medicină, mai ales umiditatea este foarte rea, ea intensifică simptomele de reumatism. Multe persoane iau medicamente pentru reumatism îndeosebi pentru a-și calma simptomele în lunile reci de iarnă. Ele au dureri și în lunile de toamnă și primăvară, când presiunea atmosferică este ridicată și umiditatea mare. Vremea umedă este greu de suportat de astfel de persoane, la fel și umiditatea din locuință. Vremea umedă și rece influențează direct durerile de reumatism.
În locuință trebuie să fie o atmosferă confortabilă pentru astfel de persoane. Camera trebuie să fie caldă și să nu apară un exces de umiditate. Căldura din cameră poate ameliora simptomele de durere în caz de reumatism. Umiditatea mare nu este bună pentru sănătate.
Umiditatea, frigul afectează și starea de spirit a oamenilor, le creează o dispoziție negativă.
2. Cum prevenim igrasia?
Infiltrarea apei în fundație, în pereții de la subsol și pereții locuinței poate degrada locuința. Umiditatea în exces este o problemă gravă, ea este imediat semnalată prin miros și apariția petelor de mucegai pe pereți și tavane. În cazuri mai severe, se formează igrasia care după cum am spus și mai sus poate afecta starea de sănătate.
Dacă impermeabilizarea locuinței este slabă sau lipsește, aceste probleme nu întârzie să apară în sezonul rece, toamna când plouă, sau iarna. Apa infiltrată în pereți poate duce la degradarea locuinței. Probabil mulți oameni se confruntă cu problema igrasiei, ei au observat deja că zonele vulnerabile sunt balcoanele, terasele, acoperișul, pereții exteriori mai ales la baie și bucătărie, boxă și subsol. Cei care stau la bloc, la ultimul etaj, este posibil să aibă probleme de acest fel, atunci când terasa de deasupra blocului nu este bine izolată.
Pentru a preveni toate aceste probleme sunt necesare lucrări de hidroizolații și impermeabilizare realizate de specialiști în domeniu, cum sunt cei de la Conduraru Grup Construct SRL. Această societate are experiență de peste 15 ani în astfel de lucrări de hidroizolații, izolații, termoizolații, impermeabilizări și termohidroizolații pentru construcțiile civile și industriale.
Astfel de lucrări se realizează cu materiale de cea mai bună calitate, care au o rezistență și durabilitate excelentă în timp. Ele previn infiltrarea apei și nu cedează la intemperii. Lucrările de impermeabilizare și hidroizolații sunt de calitate și au garanție de 12 ani.
De ce apar infiltrații în pereții locuinței?
Având în vedere că la majoritatea locuințelor se folosesc materiale de tip beton și mortar, nu ne mirăm de faptul că acestea se infiltrează, pentru că ele sunt permeabile la apă. Datorită infiltrării cu apă, ele cedează la intemperii. La acestea se mai adaugă și variațiile de temperatură, care pot duce la apariția unor fisuri.
În timp, infiltrația cu apă din fundație și pereții subsolului ajunge la pereții locuinței. Asta duce la apariția mucegaiului și a igrasiei. Infiltrațiile pot cauza și coroziunea armăturilor, degradarea mortarului și a betonului, a zugrăvelii de pe pereți.
În urma degradării pereților vor fi necesare anumite cheltuieli de renovare, care sunt substanțiale și care poate că vor trebui făcute în fiecare an (pentru că igrasia se formează iar și iar, în perioada când plouă mai mult). Prin urmare, este mult mai bine să se realizeze lucrări de izolație, hidroizolație sau impermeabilizare încă de la început, pentru a sta liniștit apoi într-o locuință confortabilă și sănătoasă.
3. Sistem de absorbție al umidității
Pentru a preveni umiditatea în cameră se poate folosi un sistem de absorbție al umidității – un dezumidificator. Acesta este un absorbant de umiditate, care poate stopa acest fenomen din locuință, în sensul că absoarbe în mod eficient umiditatea din cameră.
Astfel de aparate nu sunt scumpe, ele costă în jur de 30-45 lei și au tablete cu circulația aerului. Aceste tablete țin cam 30 de zile, apoi trebuie înlocuite. Dacă umiditatea nu este foarte mare, tableta poate ține și 2-3 luni. Prețul a două tablete este de 16 lei.
Există și aparate de dezumidificare mai mici, sau mai mari, care sunt mai scumpe. Unele au și două tablete de absorbție a umidității și un design adecvat. Astfel de aparate nu funcționează cu baterii, nu sunt electrice. Desigur sunt și dezumidificatoare electrice, dar care sunt mai scumpe; prețul lor este în jur de 250-300 lei sau chiar mai mare. Nu este nevoie să cumpărați un aparat scump, pentru că acesta mai ieftin (în jur de 45 lei) face același lucru, absoarbe excesul de umiditate în cameră în mod eficient.
Prin folosirea lui, aparatul de dezumidificare protejează locuința de excesul de umiditate din aer. El previne apariția mucegaiului, a igrasiei de interior, care din păcate poate cauza probleme respiratorii și alergii.
Alte metode pentru a preveni și reduce umiditatea
Se poate folosi aparatul de aer condiționat. Indicat este să se facă o izolație bună a locuinței, astfel în camere va fi cald iarna și răcoare vara. Ventilația corectă poate reduce de asemenea excesul de umiditate în cameră. În plus, ventilația bună poate recupera și căldura în cameră.
Dacă în cameră este un climat foarte uscat se recomandă umidificatoarele. Dacă, din contră, este un exces de umiditate, trebuie folosite aparate de dezumidificare, de care am spus mai sus.
Potrivit specialiștilor, este bine să menținem un nivel de umiditate în cameră, cuprins între 30-50%.