Aerul conditionat

0
140
Aerul conditionat

De multe ori oamenii se plang de strazile murdare din marile orase, de aerul poluat, de conditiile meteorologice nefavorabile pentru sanatate. Totusi mai este un factor ce ar putea afecta sanatatea noastra si anume aerul conditionat, care functioneaza in mall-uri, magazine, in diferite cladiri, la locul de munca etc.

Dupa cum se stie, in camerele inchise temperatura medie optima trebuie sa fie de 21-22ºC si umiditatea relativa de aproximativ 40-60%. Aceste valori insa de multe ori sunt depasite, aerul conditionat nu functioneaza in limita acestor parametri, de obicei temperatura este de 24ºC si umiditatea relativa depaseste 75%.

De aceea principalele consecinte ale aerului conditionat sunt: tusea, durerile de cap, durerule de dinti, senzatia de zgaraieturi in gat, senzatia de ochi uscati, iritatia mucoaselor, uscaciunea pielii, bolile de gat.

Temperatura si umiditatea prea mare favorizeaza cresterea microorganismelor

Cu un aparat de aer conditionat modern se poate obtine temperatura si umiditatea corespunzatoare, un aer curat, proaspat si sanatos, se poate limita cresterea de acarieni de praf si spori de mucegai – care sunt daunatori pentru sanatate, in special pentru cei care sufera de alergii.

Citește și:  Romanii - o specie pe cale de disparitie?

Si la locul de munca daca aerul este prea rece sau prea umed, activitatea nu este la fel de eficace. Cercetatorii au demonstrat stiintific ca accidentele de munca apar mai frecvent in conditii extreme de temperatura, iar performanta scade foarte mult atunci cand este foarte cald.

Daca intr-o cladire ventilatia naturala este redusa, acest lucru inseamna praf, virusi, bacterii, mucegai, acarieni, ciuperci. Solutia pentru reducerea poluarii aerului din interior este folosirea unui sistem de ventilatie, a filtrelor de umiditate si control. Aceste filtre depind de tipul de sistem folosit.

Aerul conditionat ofera confort si aer curat, dar are si un impact pozitiv asupra electronicelor din casa. Acest lucru este creat in special de umiditate – care daca variaza intre 40-60% este un mediu bun pentru echipamentele electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.