Introducerea strugurilor în dieta zilnică este o idee excelentă, pentru că aceștia conțin polifenoli și substanțe nutritive care mențin sănătatea și cresc imunitatea organismului. Prin aportul de substanțe nutritive se stimulează sistemul imunitar al organismului și se previn infecțiile. Un studiu recent arată că 45% din totalul deceselor din lume sunt cauzate de diabet și boli cardiovasculare. Prin urmare diminuarea severității acestor boli este o tactică bună în prezent.
Cercetătorii au descoperit că strugurii au indice glicemic scăzut, IG 51 (reduc riscul de diabet zaharat de tip 2), conțin antioxidanți și polifenoli (care protejează sănătatea și funcția celulelor), au elemente nutriționale (care mențin inima sănătoasă și reduc riscul de boli cardiovasculare).
Navigare rapidă în articol:
- Strugurii protejează împotriva bolilor
- Strugurii cresc imunitatea organismului
- Strugurii sunt sănătoși pentru inimă
- Strugurii scad riscul de cancer
1. Strugurii protejează împotriva bolilor
Strugurii au flavonoizi și polifenoli, minerale și vitamine, care mențin sănătatea organismului. Strugurii sunt considerați un superaliment, mai ales cei roșii și negri (care sunt bogați în nutrienți și resveratrol), pentru că:
- Protejează împotriva bolilor, țin medicul departe
- Au minerale și antioxidanți care îmbunătățesc sănătatea organismului
- Ajută în prevenirea multor afecțiuni și boli (de la indigestie, constipație și până la boli de rinichi)
- Reduc durerea de cap și migrenele
- Previn bolile de inimă, scad riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
- Scad riscul de apariție al diabetului zaharat de tip 2 (studiile arată că strugurii au compuși care reduc nivelul de zahăr din sânge și resveratrol care îmbunătățește capacitatea corpului de a procesa glucoza)
- Au antioxidanți, resveratrol și alți nutrienți care stimulează imunitatea
- Protejează sistemul vascular și reduc riscul de boli cardiovasculare
- Susțin funcția cognitivă (mai ales strugurii roșii sau negri)
- Au proprietăți antiinflamatorii (se recomandă introducerea în dietă a 2 căni de struguri pe zi pentru a proteja organismul de reacții chimice, care ar putea declanșa inflamații în organism)
- Reduc riscul de cancer, mai ales pentru că au prostilben – un antioxidant care luptă împotriva atacului nociv al radicalilor liberi (care pot cauza cancer).
Specialiștii în nutriție recomandă zilnic o cană de boabe de struguri sau o cană de suc de struguri.
Află și proprietățile stafidelor – fructe sănătoase pentru organism.
Strugurii sunt buni pentru piele
Iată avantajele:
- Au vitamina C care este un bun antioxidant ce ajută la sinteza colagenului
- Protejează pielea de radiațiile ultraviolete UV (care pot cauza cancer) și de atacul nociv al radicalilor liberi (care ar putea produce îmbătrânirea prematură a țesutului cutanat).
Strugurii pot încetini îmbătrânirea pielii – Află cum să-i folosești!
2. Strugurii cresc imunitatea organismului
Strugurii conțin resveratrol – care influențează funcția sistemului imunitar. Resveratroul se găsește în coaja de struguri. Și semințele de struguri sunt bune. Uleiul din semințe de struguri este bogat în acid linoleic.
Conform unui studiu recent de pe reserchgate.net, resveratrolul se găsește în struguri, arahide, dude și are numeroase beneficii asupra organismului:
- Previne progresia bolilor cronice legate de inflamații – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative, cancerele
- Reglează imunitatea organismului, are efect bun asupra celulelor imune
- Suprimă activitatea genelor pro-inflamatorii
- Are activitate antioxidantă, previne îmbolnăvirea și îmbătrânirea prematură a organismului
- Scade riscul de boli inflamatori autoimune și boli cronice
- Reduce nivelul glicemiei la persoanele cu diabet (sunt recomandați strugurii roșii sau negri)
- Are efect imun-reglator asupra celulelor sistemului imunitar.
Hidratarea organismului
Strugurii conțin multă apă, până la 82%, deci ajută la hidratarea organismului. Hidratarea este importantă pentru sănătate și pentru îmbunătățirea răspunsului imun.
Hidratarea este esențială pentru toate organele, pentru întregul organism și sistemul imun.
Prin hidratare corespunzătoare, rinichii funcționează mai bine și astfel sunt eliminate toxinele din organism prin urinare, iar sistemul imunitar nu va mai fi slăbit. Hidratarea ajută și la producerea de melatonină, astfel somnul va fi mai bun – lucru important pentru sistemul imun și pentru sănătate. Oamenii care nu dorm suficient au sistemul imunitar mai slab.
Alte moduri prin care se poate stimula imunitatea
În primul rând trebuie să duci un stil de viață sănătos. Asta înseamnă să eviți factorii care pot împiedica sistemul imunitar să fie puternic și sănătos.
Îți poți menține sănătatea prin următoarele strategii:
- Renunță la fumat și la consumul exagerat de alcool
- Dormi suficient și fă sport în mod frecvent
- Consumă multe fructe și legume
- Încearcă să-ți menții greutatea normală a organismului
- Respectă regulile de igienă pentru a preveni infecțiile
- Evită stresul pentru că acesta, dacă devine cronic, afectează imunitatea.
3. Strugurii sunt sănătoși pentru inimă
Studiile cercetătorilor arată că prin aportul de struguri în dieta zilnică, se reduc factorii de risc pentru bolile de inimă.
Strugurii au flavonoizi cu proprietăți antioxidante și pot reduce factorii de risc asociați bolilor de inimă. Unul dintre acești factori este ateroscleroza, sau depunerea de grăsime pe pereții arterelor. Formarea acestor depozite de grăsime pe vasele de sânge provoacă apariția hipertensiunii arteriale și a radicalilor liberi.
Cercetătorii au demonstrat prin studiile lor că strugurii au antioxidanți – respectiv flavonoizi – care pot reduce factorii ce provoacă ateroscleroza. Flavonoizii din struguri oferă următoarele avantaje:
- Scad oxidarea colesterolului LDL
- Reduc agregarea trombocitelor la adulți (mai ales strugurii negri)
- Scad riscul de formare a plăcilor de grăsime și de colesterol pe pereții arterelor și vaselor de sânge
- Îmbunătățesc fluxul de sânge, reglează tensiunea arterială
- Combat radicalii liberi care pot cauza leziuni pe pereții arterelor.
Conform unui studiu de pe Nutrition Reviews, prin aportul de suc de struguri Concord (struguri americani albaștri-negri) timp de 14 zile la un grup de oameni cu boli coronariene, s-a redus rata de oxidarea a colesterolului LDL cu 34,5%.
O dietă echilibrată în fructe (inclusiv struguri) și legume este cel mai bun mod de a-ți menține inima sănătoasă.
4. Strugurii scad riscul de cancer
Potrivit cercetătorilor, prin consumul a două căni și jumătate de boabe de struguri pe zi, timp de 14 zile, se poate reduce semnificativ activitatea unor gene ce promovează creșterile tumorale în colon, deci se poate preveni cancerul de colon.
Prin urmare, este bine să mănânci struguri zilnic pentru a reduce riscul de celule canceroase. Resveratrolul fitochimic oferă beneficii sănătății. Cercetătorii spun însă că resveratrolul nu poate combate toate tipurile de cancere, dar este foarte eficient împotriva cancerului de colon, cancerul de stomac și cancerului pulmonar.
S-a demonstrat că vinul roșu scade riscul de cancer pulmonar cu 13% și diminuează riscul de boală Alzhaimer.
Vezi aici un video despre beneficiile strugurilor pentru sănătate: