Uleiul din semințe de struguri este cel mai bogat ulei vegetal în acid linoleic

0
65

Dintre toate sursele de acizi grași esențiali, uleiul din semințe de struguri are cea mai mare cantitate de acid linoleic dar și cea mai scăzută cantitate de grăsimi. De asemenea, valoarea sa nutritivă este ridicată, el fiind 100% natural, obținut prin presarea la rece a semințelor de struguri. Conține numeroase vitamine (A, B, C și E), acizi grași polinesaturați, taninuri, enzime, clorofilă, fitosteroli, substanțe flavonoide, calciu, potasiu, fier și alte urme de macroelemente.

Ulei din semințe de struguri, Foto: foodlve.com
Ulei din semințe de struguri, Foto: foodlve.com

Are o culoare galbenă-verzuie deschisă și o aromă plăcută caracteristică (ca de nucă). Poate fi utilizat în scop terapeutic dar și în gastronomie (ca inlocuitor de ulei de floarea-soarelui), oferă un gust bun și o aromă deosebită preparatelor culinare pe bază de pește, carne, legume. Un avantaj al acestui ulei este că nu produce radicali liberi periculoși pentru organism dacă este încălzit la temperaturi mai mari de 200-250 grade Celsius, de aceea poate fi utilizat fără probleme la gătit. Foarte important este să fie de calitate superioară, natural 100%, fără conservanți și obținut prin presarea la rece.

Uleiul din semințe de struguri nu conține sodiu și nici colesterol. Cantitatea mare de acid linoleic polinesaturat Omega-6 din acest produs natural explică de ce are multe proprietăți benefice organismului. De asemenea, uleiul este o sursă importantă de vitamina E, A și C, care sunt benefice vederii, epiteliilor mucoaselor și pielii. Vitamina E ajută la buna funcționare a sistemului de reproducere și cardiovascular, la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la vindecarea plăgilor și creșterea imunității.

Resveratrolul este un antioxidant foarte puternic din struguri care normalizează echilibrul estrogen, îmbunătățește circulația sângelui, a limfei, combate obezitatea, scade riscul de boală Alzheimer și Parkinson, are efect benefic asupra funcției hepatice și a glandelor sebacee. Resveratrolul este bun și împotriva pierderii auzului dar și pentru combaterea îmbătrânirii premature a organismului.

Datorită vitaminelor (A, E, C), substanțelor bioflavonoide, taninurilor și acizilor grași Omega-6 și Omega-9, uleiul din semințe de struguri are proprietăți vasodilatatoare, de reducere a colesterolului din vasele de sânge, de prevenire a formării cheagurilor de sânge și a inflamațiilor din vene și artere. Uleiul poate fi utilizat în prevenirea unor boli grave cum sunt ateroscleroza, insuficiența cardiacă, hipertensiunea, boala cardiacă coronariană, bolile vasculare, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, hemoroizii, retinopatia diabetică, degenerarea maculară a retinei și altele.

Proprietățile acestui ulei sunt apreciate de specialiștii în domeniul sănătății și de aceea acest produs este utilizat frecvent în tratamentul multor afecțiuni și boli. Uleiul din semințe de struguri are efect antibacterian, antiinflamatoriu, astringent, vindecător, imunostimulator.

Prin consumul frecvent (aproape în fiecare zi) a uleiului din semințe de struguri se pot preveni bolile inflamatorii și infecțioase. De asemenea, femeile pot avea beneficii datorită folosirii acestui produs natural în alimentație deoarece le ameliorează durerile din perioada premenstruală sau anumite stări proaste de la menopauză. Și pentru bărbați acest ulei este benefic deoarece le normalizează funcția erectilă, le menține sănătatea prostatei, le susține procesul de spermatogeneză și le reduce riscul de cancer de prostată sau de infertilitate.

Uleiul din semințe de struguri este benefic pentru sistemul digestiv deoarece are proprietăți vindecătoare, antibacteriene și antiinflamatoare. Poate fi utilizat în prevenirea și tratamentul ulcerului gastric și duodenal, gastritei, esofagitei, colitei, enterocolitei, bolilor hepatice alcoolice, colecistitei, litiazei biliare.

Fiind o sură de clorofilă, taninuri, substanțe bioflavonoide și vitamine A și E, se poate folosi cu încredere în tratamente pentru regenerarea pielii deteriorate și vindecarea afecțiunilor cutanate, el fiind foarte eficient datorită proprietăților antiseptice, bactericide și antiinflamatoare. Este un bun remediu pentru tratamentul unor afecțiuni și boli ale pielii ca de exemplu: psoriazis, fisuri, arsuri, vezicule, acnee, ulcere trofice, zgârâieturi, etc. Clorofila din struguri este bactericidă, vindecătoare pentru țesuturile pielii, dar are efect și de prevenire a aterosclerozei. De asemenea, clorofila susține buna funcționare a sistemului digestiv, endocrin și respirator.

Din punct de vedere cosmetic, acest ulei este utilizat pentru prepararea multor produse de tratament și înfrumusețare, de îmbunătățire a aspectului părului, pielii și unghiilor. Dintre acestea fac parte: șampoanele, gelurile de duș, balsamurile, loțiunile, cremele, produsele cosmetice de tonifiere sau hidratare, săpunurile, rujurile și altele. Uleiul din semințe de struguri se absoarbe foarte repede în piele și are un efect bun asupra țesuturilor acesteia. Catifelează și hidratează pielea, îi crește elasticitatea, îi îmbunătățește structura, ajută la regenerarea ei. Previne apariția ridurilor, a petelor, iritațiilor, normalizează circulația sângelui, ajută în tratamentul inflamațiilor și a acneei, previne îmbătrânirea prematură a pielii deoarece are efect antioxidant. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, fie uscat, matur, sensibil, mixt, gras sau cu probleme.

loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ