Dieta antiinflamatoare – Cum combatem inflamațiile din corp prin dietă?

0
221

Pentru a duce o viață mai sănătoasă trebuie să ai o dietă echilibrată, prin care să reduci inflamațiile cronice din corp și să previi diferite boli și afecțiuni, cum este obezitatea și hipertensiunea arterială. În ce constă dieta antiinflamatoare și cum poți slăbi mai rapid alegând această dietă?

Navigare rapidă în articol:

  1. Importanța alimentelor care reduc inflamațiile
  2. Dieta antiinflamatoare

1. Importanța alimentelor care reduc inflamațiile

Experții spun că inflamația cronică în organism poate fi recunoscută chiar prin anumite simptome și boli, cum ar fi:

  • Alergiile (la praf, polen, mucegai)
  • Sensibilitatea la anumite alimente
  • Greață, erupții cutanate, intoleranță la lactoză, eczeme, febră
  • Dureri articulare, dureri abdominale și altele.

Inflamația cronică apare și în cazuri de artrită, diabet, obezitate, astm și alte boli.

Există anumiți factori care pot produce inflamația cronică în organism, care includ de exemplu: stresul cronic și fumatul.

Hipertensiunea arterială crește riscul de probleme grave de sănătate, printre care se află: accident vascular cerebral și atac de cord. Prin urmare, este foarte important de menținut tensiunea arterială sub control.

Hipertensiunea arterială poate să apară din cauza mai multor factori, cum ar fi de exemplu: îmbătrânirea organismului, obezitatea, consumul mare de alcool, nivelul ridicat de stres, sedentarismul, fumatul.

Importanța alimentelor antiinflamatorii

Evitând anumite alimente care pot agrava simptomele de hipertensiune arterială și inflamație cronică, se poate reduce presiunea sângelui prin vasele și arterele sanguine și se poate limita agravarea inflamației.

O dietă antiinflamatorie conține în principal fructe și legume. Alimentele antiinflamatorii sunt foarte importante pentru sănătatea organismului. Rolul lor este de a reduce inflamațiile dăunătoare (care pot cauza boli precum sunt: artrita reumatoidă, astmul, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, bolile inflamatorii intestinale, psoriazisul și multe altele).

O dietă bogată în alimente antiinflamatorii este importantă mai ales pentru persoanele în vârstă, în prevenirea bolilor asociate inflamației cronice. Oamenii în vârstă ar trebui să țină o astfel de dietă pentru a-și menține sănătatea. Asta înseamnă să consume alimente sănătoase, care au o mare varietate de nutrienți și care ajută în prevenirea inflamației cronice sau la menținerea ei sub control.

Uneori, o astfel de dietă poate înlocui chiar și medicamentele antiinflamatoare prescrise de medici.

Dieta antiinflamatorie are și rolul de a combate îmbătrânirea și de a crește sănătatea generală a organismului pe termen lung. Ea pune accent pe alimente proaspete, întregi, organice, nerafinate, bogate în condimente cu proprietăți antiinflamatoare.

2. Dieta antiinflamatoare

Această dietă exclude alimentele care produc inflamații, precum: zahărul rafinat, carnea procesată, carbohidrații rafinați, siropul de proumb cu multă fructoză, alcoolul în exces, chipsurile, biscuiții, grăsimile trans artificiale, băuturile carbogazoase, bomboanele și dulciurile procesate.

De ce trebuie evitate aceste alimente?

Studiile cercetătorilor arată că:

  • Inflamația cronică este asociată cu boli grave, cum sunt diabetul, bolile de inimă și obezitatea; pentru a preveni inflamația cronică și excesul de grăsime corporală, trebuie evitat zahărul rafinat
  • Alimentele prăjite provoacă inflamație; acestea pot fi carne prăjită și cartofi prăjiți
  • Consumul prea mare de carbohidrați poate crește riscul de inflamație cronică și hipertensiune arterială
  • Fripturile și carnea procesată de tip hot-dog sau cârnați produc inflamație
  • Există o serie de alimente care pot contribui la inflamație și care trebuie evitate, ca de exemplu uleiuri hidrogenate, untură, margarină, ouă neorganice, zahăr rafinat, produse lactate foarte bogate în grăsimi, cafea, alimente prăjite, alcool și altele.
Citește și:  7 motive pentru care este bine să mănânci cartofi dulci iarna

Dieta antiinflamatoare constă în alimente ce oferă un echilibru bun de nutrienți, de vitamine, minerale, apă, fibre, proteine, grăsimi și carbohidrați.

Principalele vitamine pentru organism sunt:

  • Vitamina E care ajută la eliminarea toxinelor din corp și care se găsește în fructe, legume, avocado, dovleac, spanac, sfeclă, cartofi dulci, migdale
  • Vitamina C combate anemia, inflamația cronică, îmbunătățește imunitatea organismului; ea se găsește în ardei gras, portocale, broccoli, căpșuni și alte fructe și legume
  • Vitamina B6 este importantă pentru producerea de serotonină și ameliorarea simptomelor de inflamații cronice, artrită reumatoidă.

Cum slăbești mai repede?

Pentru a slăbi cu această dietă, trebuie să consumi alimente sănătoase, precum sunt:

  • Fructe, legume și leguminoase
  • Proteine vegetale și cereale integrale
  • Pește gras, condimente proaspete.

Nutriționiștii sfătuiesc oamenii să introducă în dietă alimente sănătoase, bogate în nutrienți, ei spun următoarele:

  • Ghimbirul este un condiment care reduce inflamația cronică, scade hipertensiunea arterială și îmbunătățește imunitatea organismului
  • Migdalele scad nivelul de colesterol rău din sânge, ajută la pierderea în greutate și la prevenirea obezității
  • Nucile oferă nutrienți cu beneficii mari pentru sănătate, cum ar fi prevenirea bolilor de inimă
  • Consumul de legume cu frunze verzi (bogate în antioxidanți și numeroase vitamine) ajută la restabilirea sănătății; acestea includ salată verde, broccoli, spanac, kale și altele
  • Fisticul reduce nivelul de zahăr din sânge, este o sursă de nutrienți, care reduc inflamațiile din organism, curăță ficatul, reduc procesul de deteriorare al vaselor de sânge, întăresc unghiile, normalizează digestia, consolidează inima
  • Turmericul este un condiment care scade nivelul de colesterol din sânge, crește imunitatea organismului, previne cancerul, reduce inflamația, umflăturile de la articulații și ameliorează simptomele artritei
  • Supa concentrată de oase este o sursă de gelatină care se descompune în colagen și reprezintă un nutrient bun pentru articulații; această supă ajută și în combaterea osteoporozei.

Ce fructe sunt recomandate în această dietă?

Afinele au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Mai multe studii ale cercetătorilor arată că afinele trebuie introduse în dietă pentru că reduc inflamația cronică și protejează organismul de stresul oxidativ.

Ananasul face parte din această dietă deoarece are quercitină și bromelină, care ajută imunitatea și previn inflamațiile din organism.

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire și a gestiona inflamația cronică și hipertensiunea arterială, trebuie ca dieta să conțină alimente ce au acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Dieta antiinflamatoare este o soluție optimă pentru a reduce riscul de a avea probleme de sănătate. Și dieta mediteraneană folosește alimente (precum pește, cereale integrale) care sunt bune pentru sănătatea inimii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.