Somonul este un peste gras ale carui beneficii asupra sanatatii cardiovasculare sunt apreciate si demonstrate prin continutul sau de acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Datorita acizilor Omega-3, somonul trebuie introdus in dieta deoarece are efect protector asupra sistemului cardiovascular. In acest fel scade riscul de mortalitate la boli cardiovasculare. De asemenea, astfel de acizi ofera proprietati antiinflamatorii care ajuta in tratamentul multor afectiuni si boli ca de exemplu: artrita, astm, boli intestinale inflamatorii, psoriazis si altele.
Somonul (dar si alti pesti marini grasi care contin astfel de acizi grasi) protejeaza sanatatea impotriva bolilor de inima dar si impotriva diabetului. Acesti acizi curata vasele de sange, scad riscul de formare a cheagurilor de sange, consolideaza sistemul imunitar, mentin sanatatea organismului.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest peste cuprinde chiar mai mult de 10% grasime, insa in majoritate acizi grasi polinesaturati, dar si o cantitate suficienta de acizi grasi mononesaturati si acizi grasi saturati, care ajuta si ei la sustinerea sistemului cardiovascular.
De asemenea, carnea de somon este foarte sanatoasa pentru organism deoarece ofera concentratii mari de oligoelemente, vitamine si minerale. Dintre vitaminele continute in somon fac parte in special vitamina B3 B12, A, provitamina A, vitamina D, retinol, tiamina, riboflavina, vitamina B5, B6 si acid folic.
Proteinele din somon sunt de calitate superioara, spunem aceasta deoarece ofera aminoacizii esentiali corpului uman. Prin introducerea somonului in alimentatie se asigura necesarul de proteine de buna calitate care ajuta la formarea tesuturilor, enzimelor digestive si hormonilor. Dintre aminoacizi fac parte: acidul aspartic, alanina, acidul glutamic, arginina, cistina, leucina, histidina, lizina, serina, triptofan, valina, tirozina si altele.
Nutritionistii spun ca este suficient sa consumi 100 g carne de somon intr-o zi pentru a-ti asigura necesarul de vitamina B12 de care are nevoie organismul, 30% din cantitatea de vitamina D de care are nevoie corpul si 75% din cantitatea de vitamina B3 pentru mentinerea sanatatii. Vitamina B12 ajuta la metabolizarea lipidelor, glucidelor si proteinelor si astfel ofera energie corpului.
Ajuta la cresterea capacitatii de atentie si de memorare, mentine echilibrul psihic, reduce iritabilitatea si ritmul de distrugere a celulelor nervoase si deci protejeaza creierul de procese degenerative care pot sa apara la nivel celular. De asemenea stimuleaza sinteza proteinelor, protejeaza celulele, previne degenerarea acestora, iar in combinatie cu acidul folic (care se gaseste si el in carnea de somon) ajuta la formarea celulelor.
Somonul este o sursa importanta de potasiu, fier, seleniu, cupru, calciu, magneziu, sodiu, zinc, mangan si fosfor. Acest lucru este foarte important deoarece se stie ca organismul are nevoie de o anumita cantitate de oligoelemente si minerale, acestea sunt indispensabile vietii. Astfel de saruri minerale ajuta in procesele care au loc la nivel celular. Cercetatorii au constatat faptul ca atunci cand apare o carenta de minerale se poate ajunge la degradarea starii psihice, sau a tonusului muscular, este afectat intai sistemul nervos si apoi si alte sisteme ale organismului.
De exemplu: potasiul normalizeaza ritmul cardiac, mentine echilibrul hidrolitic al organismului; fierul ajuta la producerea enzimelor si formarea globulelor rosii; seleniul creste rezistenta corpului fata de tumori, este un antioxidant foarte bun ce contribuie la incetinirea imbatranirii tesuturilor; cuprul ajuta la introducerea fierului in hemoglobine, si asa mai departe. Toate aceste saruri minerale au un rol important pentru viata celulara si in general pentru mentinerea sanatatii organismului. Somonul contine cate putin din toate, de aceea este un aliment care trebuie sa faca parte din dieta.
Desigur nu trebuie sa se consume in exces, pentru ca este un peste gras. Specialistii in nutritie recomanda cate o portie de somon de doua ori pe saptamana.
Acest peste este recomandat in diete deoarece contine elemente nutritive esentiale organismului si proteine pentru arderea grasimilor. Tirozina din carnea de somon ajuta la remodelarea corpului.
Cel mai bun este somonul salbatic si nu cel de crescatorie. Diferenta este data de culoarea carnii, la somonul salbatic pigmenti de culoare nu sunt artificiali ca la cel de crescatorie, deoarece ei sunt dati prin faptul ca pestele consuma creveti, scoici si crabi. De asemenea somonul salbatic are carnea mai ferma, mai grasa, mai gustoasa si mai aromata decat cel de crescatorie.