În ziua de azi, foarte mulți oameni au probleme cu obezitatea. Pentru a slăbi, trebuie de evitat sedentarismul și de ținut o dietă cât mai eficientă. Foarte bun ar fi un antrenament activ cardio sau de forță, pentru a slăbi mai rapid.
Potrivit cercetătorilor, oamenii care au un grad de obezitate pot avea și anumite probleme de sănătate, precum: creșterea tensiunii arteriale, probleme cardiovasculare, insomnie, alte tulburări de somn, probleme ale pielii și ale părului.
Nutriționiștii recomandă utilizarea dietelor pentru pierderea în greutate. Asta înseamnă alegerea unor alimente sănătoase, care ajută la ajustarea siluetei, dar și consumul de lichide, pentru hidratarea corectă a organismului.
Mulți oameni folosesc gustări sau batoane proteice (la mesele principale), shake-uri sau amestecuri de proteine (la micul dejun), dar și suplimente speciale care ajută la îmbunătățirea sănătății.
Nutriționiștii recomandă:
- Reducerea consumului de dulciuri și de carbohidrați
- Evitarea zahărului
- Aportul unui complex de vitamine și minerale
- Folosirea ceaiurilor din plante medicinale care elimină excesul de apă din organism, combat retenția de lichide și facilitează scăderea în greutate
- Folosirea alimentelor probiotice și a unor băuturi care accelerează metabolismul.
Detoxifierea te ajută să scapi de kg nedorite
Pentru pierderea în greutate este importantă detoxifierea organismului. Asta va ajuta și la îmbunătățirea sănătății organismului și la menținerea formei fizice.
Ceaiul este o băutură revigorantă și poate ajuta la accelerarea metabolismului și la înlăturarea senzației de foame. Un exemplu este ceaiul verde în amestec cu ceaiul negru. Această combinație poate ajuta la arderea mai rapidă a grăsimilor și în același timp oferă și un plus de energie (înlocuind cafeaua). Aceste ceaiuri cresc memoria și capacitatea de concentrare, reduc oboseala și stresul. Se pot folosi și alte ceaiuri, precum: ceai de hibiscus, ceai de cardamom.
Pentru a slăbi este important să consumi întotdeauna legume în oricare dintre forme – crude, fierte, coapte. Legumele oferă o stare de bine, sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, care sunt importante pentru o sănătate optimă. În general, în dietă, legumele și fructele pot ajuta la pierderea în greutate și la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni cronice, cum sunt de exemplu: diabetul zaharat de tip 2, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer.
Legumele crude sunt mai bune decât legumele fierte, deoarece prin consumul lor se îmbunătățește sănătatea psihică și fizică, se scade riscul de depresie, de cancer, de probleme digestive. Există studii care arată că legumele crude ajută la slăbit și scad riscul de boli cardiovasculare. Cele mai recomandate legume crude sunt: broccoli, kale, varza albă – toate sunt bogate în vitamine B și C. Alte alimente ce se pot consuma crude în dietă sunt: ardei grași, morcovi, dovlecei, zucchini, spanac, etc. Prin fierbere, legumele își pierd din vitaminele solubile în apă, cum sunt B și C.
Proteinele și scăderea în greutate – Combinația pentru o dietă de succes
Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători: un adult ar trebui să consume zilnic 2-2,5 g proteine/kg greutate corporală, pentru a-și menține sănătatea; asta înseamnă că un om de 80 kg va consuma 176 g proteine pe zi. Excesul de proteine poate duce la probleme digestive și renale.
Totuși, în caz de dietă, pentru a slăbi, aportul de proteine ar trebui să fie de 60 g proteine pe zi (la un aport de calorii de 1.800) dacă acel om are greutatea de 75 kg. Desigur, cerințele de proteine sunt mai mari pentru oamenii care fac sport sau anumite activități fizice mai intense.
Surse de proteine slabe, de origine animală, care pot fi introduse în dietă sunt:
- 20-100 g pește cod
- 20-100 g piept de pui
- 15-100 g lapte
- 12-100 g brânză de vaci
- 10-100 g iaurt cu un conținut redus de grăsime
- 12-100 g ouă.
Recomandat este să se introducă în dietă surse de proteine vegetale, precum:
- 25-100 g fasole
- 15-100 g semințe de chia
- 14-100 g quinoa
- 16-100 g caju
- 10-100 g tofu
- 20-100 g migdale
- 14-100 g nuci.
Aceste surse de proteine pe bază de plante sunt preferate de oamenii vegetarieni și vegani.