Scoicile – remediu de mare preț pentru sănătate

0
5

Scoicile de apă sărată sau scoicile de apă dulce sunt folosite din cele mai vechi timpuri ca sursă de hrană și ca modalitate de vindecare a unor boli. Prin faptul că sunt bogate în nutrienți, scoicile oferă beneficii organismului. Cele mai multe crustacee sunt colectate din mare, însă există și specii de scoici de apă dulce. Bivalvele – midii și stridii – sunt cele mai populare și folosite în gastronomie.

Scoicile de apă dulce se găsesc în râuri și lacuri. Ele au un corp moale, acoperit de o cochilie cu două valve, ce este din carbonat de calciu și are o culoare variabilă. Pentru ca partea moale din scoici să-și păstreze proprietățile și să ofere beneficii organismului, trebuie ca ele să fie proaspete și valvele acestora să fie perfect închise.

Scoicile ascund comori nutritive

Dintre crustacee, scoicile au cea mai mare cantitate de vitamina B12. De asemenea, ele au un conținut bogat de aminoacizi, mai ales de ornitină și taurină. Acești aminoacizi ajută în susținerea funcției hepatice, ceea ce este foarte important pentru sănătatea organismului mai ales la oamenii care consumă alcool.

Vitamina B12 este implicată în diferite funcții în organism, cum ar fi menținerea funcției nervoase, formarea și menținerea ADN-ului, metabolismul acizilor grași. Ea are un rol important în formarea globulelor roșii, metabolismul aminoacizilor, biosinteza proteinelor.

Această vitamină este solubilă în apă și este absorbită din intestinul subțire, prin combinarea cu proteinele secretate de mucoasa gastrică. O lipsă de vitamina B12 poate duce la oboseală accentuată și la anemie pernicioasă.

Proprietățile nutritive ale scoicilor

Scoicile sunt o sursă de acizi grași Omega-3, de grăsimi bune pe care oamenii ar dori să le aibă în alimentația lor.

S-a constatat că 170 g de scoici are 337 mg Omega-3, 23 mg fier și 22 mg vitamina C.

Scoicile au și o cantitate semnificativă de colină care menține sănătatea ficatului. Vitamina B12 din scoici lucrează împreună cu acidul folic pentru a produce globule roșii în sânge. Fierul din scoici este important pentru hemoglobina din sânge.

Alți nutrienți din scoici sunt:

  • Vitamine A, C, D și mai ales B12
  • Iod, seleniu, potasiu, cupru, fier, zinc, fosfor
  • Carotenoide protectoare, inclusiv beta-caroten care se transformă în vitamina A
  • Astazantină care protejează pielea de îmbătrânire.
Citește și:  Mierea de coriandru întărește sistemul digestiv și imunitatea

Scoicile sunt o sursă excelentă de potasiu. Un studiu realizat de cercetători arată că 100 g de scoici are 628 mg de potasiu.

Consumul de scoici – Beneficii pentru sănătate

Scoicile bivalve, din familia Malusidae, au devenit un aliment nutritiv pentru oameni, foarte delicios și apreciat pentru beneficiile lor pentru sănătate. Sunt bogate în seleniu mineral, care susține imunitatea organismului.

Scoicile au taurină din abundență, ajută la reducerea vâscozității sângelui, la eliminarea excesului de colesterol și prevenirea dezvoltării arteriosclerozei. Scoicile ajută la detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcției acestuia.

Nutriționiștii recomandă consumul de scoici oamenilor care au anumite probleme de sănătate, precum:

  • Hipertensiune arterială
  • Probleme cu trigliceridele
  • Nivel ridicat de zahăr în sânge
  • Anemie și funcție hepatică slăbită.

Consumul de scoici reduce riscul de degenerescență maculară, cauzată de îmbătrânirea organismului și menține sănătatea ochilor. Prin faptul că sunt bogate în minerale (iod, seleniu, potasiu, cupru, fier, zinc, fosfor) scoicile mențin sănătatea oaselor, ajută la funcționarea normală a organismului, la producerea de energie și creșterea imunității.

Scoicile au acizi grași Omega-3 pe care organismul uman nu-i poate sintetiza singur. Acizii grași Omega-3 au multe beneficii pentru sănătate, ajută în reglarea tensiuni arteriale, la funcționarea și dezvoltarea normală a creierului, a retinei ochiului și a măduvei spinării.

Scoicile au puține calorii, dar sunt o sursă bună de proteine și de aminoacizi esențiali. Prin urmare, scoicile pot înlocui carnea și pot fi o sursă de hrană excelentă pentru oameni.

Nutriționiștii spun despre scoici că ar trebui consumate de două ori pe săptămână și că ar fi bine să facă parte dintr-o dietă echilibrată. Ei recomandă consumul de stridii pentru că sunt bogate în zinc, iar acest mineral este esențial pentru sistemul imunitar al organismului. Stridiile reduc riscul de osteoporoză, suprimă generarea de osteoclaste, ce duc la pierderea osoasă. Prin aportul de proteine și minerale, mai ales calciu, stridiile mențin sănătatea oaselor. Fierul din stridii este ușor absorbit de organism și ajută în prevenirea anemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.