Cum te afectează oboseala suprarenală? – De la lipsa de energie la depresie

0
4

Acest sindrom de oboseală suprarenală afectează foarte mulți oameni și apare din cauza stresului cronic și a stilului de viață dezechilibrat. Oamenii pot prezenta diverse semne de oboseală suprarenală, cum ar fi:

  • Oboseală constantă și dificultate de concentrare
  • Durere în corp și stări de iritabilitate
  • Dezechilibre hormonale
  • Dependența de cafea dimineața
  • Surmenaj și depresie
  • Trezire grea dimineața și oboseală pe parcursul zilei
  • Pofta pentru anumite alimente dulci și sărate.

Stresul cronic

Oboseala suprarenală este cauzată de funcționarea glandelor adrenale sub nivelul normal, acest lucru a fost asociat cu un stres intens, suportat timp îndepungat. Datorită stresului, producția de cortizol este afectată, iar glandele adrenale nu mai pot asigura nevoile de hormoni pentru organism și astfel apare oboseala și epuizarea.

Funționarea defectuoasă a glandelor suprarenale poate fi cauzată de diverse afecțiuni și anumiți factori, precum:

  • Stresul cronic poate afecta funcționarea glandelor suprarenale, care trebuie să producă cortizol și adrenalină în mod continuu; asta duce la epuizarea rezervelor glandelor suprarenale și la scăderea lor de a mai funcționa normal, în situații de stres
  • O altă cauză este lipsa somnului, care poate afecta sănătatea glandelor suprarenale; oboseala produce un dezechilibru hormonal, o scădere a energiei organismului și un stres asupra acestor glande
  • Prin consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați se produc fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge și se pune o presiune asupra glandelor suprarenale
  • Anumite traume și tulburări emoționale pot fi factori psihologici de stres, care au un impact asupra glandelor suprarenale, producând epuizarea acestora
  • Și dieta dezechilibrată sau nesănătoasă, ce conține alimente procesate, poate afecta funcția glandelor suprarenale
  • Aportul excesiv de cofeină și munca în exces pot produce dezechilibre ale funcțiilor glandelor suprarenale
  • Tulburările glandei tiroide și ale hormonilor sexuali pot afecta funcționare glandelor suprarenale
  • Anumite probleme de sănătate – precum bolile autoimune, fibromialgia, afecțiunile tiroidei – pot cauza oboseală suprarenală
  • Infecțiile tractului respirator și ale tractului urinar pot afecta funcționarea acestor glande, cât și sănătatea întregului organism.
Citește și:  Care sunt categoriile și tipurile factorilor de risc cardiovascular și cum ne putem proteja de bolile cardiovasculare

Oboseala suprarenală – Surmenajul este un factor major în oboseală și depresie

Glandele adrenale se află deasupra rinichilor și funcționarea lor poate fi afectată din cauza stresului. Asta poate afecta și producerea de hormoni în organism, precum: cortizol, adrenalină și norepinefrină, hormonii sexuali, aldosteron, corticosteron și deoxicorticosteron.

Surmenajul este un factor major în oboseală și depresie, fiind cauzat de un stres prelungit, care forțează glandele suprarenale să producă în mod constant cortizol, numit și hormonul stresului. Prin urmare, surmenajul poate duce la epuizarea glandelor suprarenale, la oboseală suprarenală. Glandele suprasolicitate nu mai pot menține echilibrul hormonal, iar asta duce la oboseală accentuată.

Cum combatem surmenajul?

Surmenajul constant poate fi cauzat de mulți factori, începând de la probleme de rutină și stil de viață nesătos, până la afecțiuni și boli grave.

În acest caz, la persoanele sănătoase, surmenajul dispare prin odihnă. Ele trebuie să se odihnească mai bine, să renunțe la anumite activități, să-și stabilească un program de lucru și un program de odihnă. Sarcinile zilnice pot fi împărțite în funcție de importanța lor.

Pentru a avea un somn mai odihnitor, este important ca înainte de a merge la culcare, să se limiteze vizionarea filmelor și a rețelelor sociale încărcate emoțional. O conversație plăcută cu cei din familie sau citirea unei cărți poate ajuta în relaxare.

Alimentația este de asemenea importantă în combaterea surmenajului. Alegerea dietei se face în funcție de nevoile de vârstă și de consumul de energie. Sănătatea și capacitatea de muncă depind de o alimentație adecvată, sănătoasă și completă. Prin alimente, orice persoană își va reface rezervele de energie, în plus organismul va primi nutrienții necesari pentru funcționarea normală a organelor și sistemelor.

Activitatea fizică zilnică este și ea importantă, deoarece oferă un plus de vigoare și emoții pozitive. Esențial este să se evite sedentarismul și să se facă mișcare în aer liber. De asemenea, trebuie evitate emoțiile negative și experiențele emoționale cu impact negativ asupra sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.