Alergi și te dor picioarele? Iată cum să identifici 8 leziuni comune ale alergării

0
3

Dacă te întrebi de ce te dor picioarele în timpul alergării, poți afla în acest articol care pot fi adevăratele cauze. Probabil că uneori simți doar o arsură neobișnuită la călcâi sau o senzație neplăcută asupra mușchilor din spatele genunchiului. Alteori, poți simți o durere mai intensă, pe care probabil o asociezi cu un tip de efort exagerat sau cu o mișcare greșită făcută la alergare.

Pentru a evita durerea și alt disconfort este important să-ți menții picioarele sănătoase. Asta înseamnă să eviți viața sedentară, să faci exerciții de încălzire înainte de alergere, să-ți menții o greutate corporală normală, pentru că excesul de greutate poate pune o povară mare asupra picioarelor tale.

Cum identifici leziunile care îți pot provoca dureri de picioare?

În timpul acestei activități sportive poți suferi anumite accidentări. Iată care sunt principalele 8 tipuri de leziuni ale alergării și simptomele lor:

1. Entorsă la gleznă

Dacă ai suferit o entorsă la alergare, principalele simptome sunt durerea și umflarea. În acest caz apar dificultăți la mers și o deteriorare a ligamentelor. Durerea este intensă, iar în plus instabilitatea articulară este prezentă dacă există o ruptură completă a ligamentelor.

Entorsa este produsă de stabilitatea insuficientă a gleznei, în timpul alergării pe teren denivelat. În acest caz, ai nevoie de terapie cu gheață, ridicarea piciorului, relaxare, bandaj elastic, odihnă și chiar imobilizare pentru a permite ligamentelor lezate să se vindece. Uneori, este nevoie și de kinetoterapie, sau chiar de o reabilitare chirurgicală în cazuri grave.

2. Fasceita plantară – cauza durerii de călcâi

Durerea de călcâi îți poate strica plăcerea de a alerga. Fasceita este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi; este o inflamație a benzii de țesut conjunctiv care trece de la călcâi și până la baza degetelor de la picioare. Prin inflamația ei se produce durere atât în călcâi, cât și în talpă atunci când se atinge solul. Durerea poate fi intensă ca și cum ai avea un cui în călcâi. Ea este însoțită și de furnicături și amorțeală în picior, dar și de edem, uneori.

Durerea se poate ameliora după ce piciorul se încălzește la mers. În unele cazuri, ea se poate agrava dacă mersul este intens și de durată. Afecțiunea apare în general la oamenii în vârstă, fiind însoțită de inflamație. Ea este cauzată de microleziuni cauzate de stres, obezitate și efort.

Citește și:  Morcovii sunt atât de buni pentru organism! – Betacarotenul previne apariția cancerului

3. Inflamația tendonului rotulian sau tendinita rotuliană

Această afecțiune apare frecvent la alergat și sărituri, la suprasolicitare. Ea afectează tendonul rotulian care merge de la rotulă până la partea anterioară a tibiei.

Tratamentul tendinitei rotuliene constă în kinetoterapie, în scopul de a întinde și de a întări mușchii din jurul genunchiului.

4. Leziuni sau ruptură de ischiogambieri

Aceste leziuni apar la alergarea pe distanțe lungi, în cazul în care, inițial nu s-au făcut exerciții de încălzire. Suprasolicitarea poate produce uneori și o senzație de pocnitură sau de ruptură. Asta produce o durere ascuțită în partea de spate a coapsei.

5. Durerea provocată de tendinita lui Ahile

Această afecțiune de tip inflamator este o leziune acută de suprasolicitare a tendonului lui Ahile. Durerea apare sub călcâi și de-a lungul tibiei. Cauza este suprasolicitarea tendonului la alergare, lipsa de tonicitate a mușchilor gastrocnemian și plantar; aceștia nu mai au forța de a absorbi șocul în timpul activității.

6. Fractura de tibie sau un traumatism la gambă

În timpul alergării pe distanțe lungi, poți suferi o fractură de stres a tibiei. Ea produce o durere la tibie și este un traumatism al gambei ce apare drept urmare a presiunii sporite, în timpul alergării.

7. Durerea patelofemurală, pe fața anterioară a genunchiului

Această afecțiune a genunchiului provoacă durere la rotulă și este produsă de compresia rotulei. În timpul alergării sau la sărituri, durerea se poate agrava destul de mult.

8. Sindromul de bandă iliotibială

Această leziune apare atunci când banda iliotibială este încordată și inflamată. Această bandă groasă de țesut conjunctiv, iritată, produce durere radiantă pe partea exterioară a genunchiului atunci când îți miști piciorul înainte.

Fascia începe central la articulația șoldului la creasta iliacă și se termină la articulația genunchiului, la tendonul tibiei, rotulei și bicepsului femural. Sindromul produce iritație și inflamație și apare din cauza suprasolicitării, a slăbiciunii mușchilor și îngroșării preexistente a benzii iliotibiale. Durerea se intensifică dacă se aleargă în jos, ori după o ședere prelungită. Cel mai bun tratament este odihna și o perioadă de abstinență de la alergare. Desigur ajută și terapia cu gheață și tratamentul antiinflamator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.