Ulei de alune – Hidratează pielea și susține sănătatea organismului

0
6

Alunele sunt fructe delicioase folosite ca desert, gustare între mese, dar și ca ingredient la prăjituri. Alunele au numeroae beneficii pentru sănătate, conțin nutrienți care combat stresul și întăresc imunitatea organismului.

Aroma uleiului vegetal de alune se datorează notelor subtile ale acestor fructe de pădure. Uleiul se obține prin presare la rece, din sâmburii de alune. Culoarea lui este transparentă sau uneori poate avea o tentă plăcută de galben-chihlimbar.

Uleiul de alune – beneficii

Uleiul de alune este folosit în gastronomie dar și în cosmetologie. În medicina populară, uleiul de alune este apreciat pentru proprietățile sale și este considerat un remediu natural foarte eficient pentru menținerea sănătății. Este absorbit 100% de organism atunci când este administrat intern.

În gastronomie, uleiul de alune este utilizat ca ingredient la mâncăruri reci, salate, paste, sosuri, etc. La gătit, acest ulei se folosește în cantitate moderată. Contează și temperatura la care se utilizează la gătit. În general, ar trebui de menținut o temperatură sub 160 de grade Celsius, deoarece în caz contrar, temperatura ridicată va face ca acizii grași din uleiul de alune să își piardă din proprietățile nutritive.

Uleiul de alune se poate utiliza ca ingredient și condiment, în iaurt, lapte, suc, miere, astfel se obține o băutură bogată în nutrienți.

Uleiul de alune folosit în scop medicinal

Acest ulei vegetal are o compoziție biologic activă deosebită. În medicina tradițională, uleiul de alune este folosit pentru a trata multe afecțiuni și boli precum:

  • Tuse, anemie, paraziți intestinali
  • Reumatism, hepatită
  • Boli cardiovasculare, litiază vezicală.

Uleiul de alune este indicat în diete deoarece ajută la pierderea în greutate, conține antioxidanți care ajută oamenii să slăbească. Alunele au grăsimi sănătoase, nutrienți importanți, oferă un plus de energie și chiar ajută la slăbit, deoarece suprimă pofta de mâncare și reglează nivelul de zahăr din sânge.

Uleiul de alune în cosmetică

Uleiul de alune poate îmbunătăți aspectul tenului, îngrijirea corpului, a părului și a unghiilor. Acest ulei se recomandă și în aromaterapie, în diferite produse, deși nu are un miros caracteristic intens. El este folosit și în produse cosmetice, care au un efect hrănitor vindecător asupra pielii. Aceste produse oferă numeroase beneficii pielii dacă sunt folosite în mod regulat, cum ar fi:

  • Reduc dimensiunea porilor dilatați, calmează inflamațiile, curăță pielea
  • Tonifiază și cresc elasticitatea pielii
  • Normalizează sinteza de sebum, reduc edemele și umflăturile pielii
  • Întăresc capilarele subțiri
  • Reduc cearcănele întunecate de sub ochi
  • Neutralizează influența factorilor de mediu agresivi
  • Hidratează, fac tenul mai neted, mai sănătos, mai luminos
  • Reduc adâncimea ridurilor, coșurile și alte simptome ale acneei.
Citește și:  Botox-ul folosit în cosmetică pentru eliminarea ridurilor este o neurotoxina secretată de bacteria Clostridium botulinum

Uleiul de alune este potrivit pentru toate problemele estetice mari ale pielii. Pătrunde rapid în piele și este o alegere populară în îngrijirea pielii sensibile sau îmbătrânite. Este indicat și pentru tenul gras, pentru că are efect hidratant, antioxidant, astringent (datorită taninurilor pe care le conține), îndepărtează bacteriile și îmbunătățește sănătatea pielii.

Acest ulei are o compoziție hrănitoare în substanțe utile pielii, cum ar fi:

  • Vitamine B, C, E, PP care normalizează metabolismul, au efect benefic asupra proceselor intracelulare, combat excesul de sebum, reduc aspectul defectelor vasculare, întăresc pereții vaselor sanguine mici, uniformizează nuanța pielii
  • Acizi grași care reduc ridurile, uscăciunea pielii, descuamarea, ajută la refacerea stratului protector al pielii
  • Are cel mai ridicat nivel de acid oleic, poate depăși în acest sens chiar și uleiul de măsline
  • Minerale care întăresc capilarele, au efect antiinflamator, antiseptic, cresc metabolismul celular.

Uleiul de alune conține o cantitate semnificativă de fitosteroli care ajută la regenerarea pielii, o hidratează în profunzime și îi oferă un aspect tineresc. Prin folosirea lui, pielea va fi tratată cu fosfolipide, iar astfel ea va deveni mai netedă și mai frumoasă. Fosfolipidele din acest ulei protejează colagenul din piele, îmbunătățesc elasticitatea pielii, îi prelungesc tinerețea.

Uleiul de alune conține și proteine vegetale, care fac parte din structura celulară, ajută la vindecarea și refacerea pielii, dar și carotenoizi importanți cu proprietăți antioxidante și imunostimulatoare, care reduc inflamația, deshidratarea, roșeața pielii, procesele inflamatorii ale tenului.

Acest ulei vegetal poate fi utilizat pentru îngrijirea părului, deoarece ajută la protejarea acestuia de factorii exteriori, are efect asemănător unui balsam, hrănește firele de păr, ajută la descâlcirea și pieptănarea părului. Este indicat în diferite produse cosmetice, precum sunt măștile de păr, tonice de stimulare, creștere și fortificare a părului, uleiuri pentru regenerarea părului, sau cremele hidratante naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.