Circumcizia, o tradiție veche sau o necesitate medicală?

0
335
Circumcizia, o tradiție veche sau o necesitate medicală

Cele mai vechi artefacte care dovedesc ca s-a folosit circumcizia provin din Egipt si constau in picturi rupestre care dateaza de cel putin 5000 de ani. Circumcizia este o procedura chirurgicala ce consta in indepartarea partiala sau totala a preputului unui penis. Cam 20% din barbatii din intreaga lume au fost circumcisi din motive religioase sau culturale. In marea majoritate a cazurilor circumcizia se face la scurt timp dupa nastere sau la inceputul adolescentei, cazurile cand se face la varsta adulta fiind rare datorita religiei, acestea realizandu-se mai ales din motive medicale.

cutit pentru circumcizie

Preputul nu este o bucata de piele inutila, acesta acopera capul penisului si este strabatut de numerosi nervi care sunt responsabili pentru senzatia de placere in timpul actului sexual. Astfel, barbatii care au fost circumcisi in copilarie nu observa nicio diferenta sau problema, deoarece acestia nu au avut experiente sexuale cand inca aveau preput. Spre deosebire de acestia, barbatii care au facut circumcizia ca adulti se plang deseori de lipsa totala sau partiala a senzatiilor din timpul actului sexual.

Desi circumcizia se face de obicei fara anestezie, ca parte a ritualului, aceasta implica foarte multa durere, aceasta observandu-se la nou-nascutii in timpul circumciziei, prin monitorizarea reactiilor. Cu toate acestea, circumcizia se practica fara anestezie, desi ar fi foarte usor ca persoana care realizeaza procedeul numit Mohel sa aiba langa el o echipa de anestezisti pentru a evita durerea inutila la un nou-nascut. Cand se realizeaza din motive medicale, de obicei se incearca salvarea unei suprafete cat mai mari a preputului, astfel minimalizand problemele care ar putea surveni dupa operatie si ajutand la pastrarea senzatiilor in timpul sexului.

Circumciziile se impart in 3 categorii principale: cele realizate din motive religioase sau culturale, cele realizate pentru a corecta medical anumite probleme si cele realizate pentru a preveni anumite boli.

Circumcizia ca act religios se practica in principal in Iudaism si Islamism, dar se poate intalni si in multe culturi din Africa si Lumea Noua. In trecut au existat conflicte si ostilitati intre comunitati pentru a pastra dreptul de a putea realiza circumcizii, intr-un timp cand conducatorii din alte culturi interziceau acest ritual. In cartea Geneza, circumcizia era un legamant facut intre Dumnezeu si Abraham impreuna cu descendentii acestuia.

cutit pentru circumcizie
cutit pentru circumcizie

Acest ritual se face de obicei in a opta zi dupa nastere, exceptie facand nou-nascutii care au o problema de sanatate, caz in care se amana pana nu mai exista niciun pericol. In Islamism situatia difera putin, deoarece acest ritual nu apare in Coran, prin urmare ei nu vad aceasta ca pe o conditie necesara celor care vor sa devina musulmani. Totusi, procedura este des intalnita si este vazuta ca un simbol al supunerii fata de Dumnezeu.

Citește și:  Alunga durerile reumatismale cu frunze de urzica

Motivele medicale pentru care se practica acest procedeu sunt: preputul non-retractabil, phimosis (contractia preputului) , balanoposthitis acuta si paraphimosis. Prevenirea anumitor boli este un alt motiv pentru care se realizeaza circumcizii, acesta fiind chiar al doilea cel mai intalnit motiv dupa cel religios. De exemplu, pot fi prevenite urmatoarele boli: cancer al penisului, bolile cu transmitere sexuala, cancerul cervical, infectia urinara. Totusi sunt destui care considera ca prevenirea acestor boli este un mit si ca realizarea circumciziei poate scadea numarul celor care pot avea aceste boli cu doar 0.01% .

Din fericire, complicatiile asociate cu circumciziile sunt rare si includ: reducerea senzatiilor penisului, sangerarea, amputarea glandei (foarte rar), infectii ale sangelui sau septicemia (rar) si deteriorarea uretrei. S-au facut incercari de a reversa procedeul circumciziei inca din antichitate, insa fara rezultate. Tehnicile moderne chirurgicale pot avea mai mult succes, dar deocamdata sunt inca experimentale. Pentru refacerea preputului se poate apela la urolog.

La femei, circumcizia nu este un ritual religios si este practicata in special in Africa, anumite parti ale Asiei si America de Sud. Exista o mare diferenta intre cea efectuata pe la femei si cea efectuata la barbati, intrucat la femei este un procedeu care desfigureaza, mutileaza si este foarte periculos din punct de vedere al sanatatii. Se incearca stoparea circumciziei la femei, vazuta ca un act de cruzime inutil.

In concluzie, circumcizia nu este recomandata de nicio asociatie medicala din lume, din contra, cele mai multe sunt impotriva transformarii acesteia in procedeu uzual si de rutina, acestea spera ca macar sa creasca utilizarea anesteziei la nou-nascuti. Foarte multe circumcizii sunt realizate in Europa si in S.U.A. fara un motiv bun, iar cel mai bine este sa nu fie realizate daca nu este neaparata nevoie. Parintii ar trebui sa ia singuri decizia daca sa faca circumcizie copiilor, bazandu-se pe informatii despre avantaje si riscuri, si nu sa o faca deoarece asta fac altii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.