Adevarul si miturile din spatele steroizilor

0
394
Adevarul si miturile din spatele steroizilor

Inca din anii ’30 steroizii anabolici sunt o parte importanta din viata noastra, majoritatea avand macar o cunostinta care a incercat astfel de substante. Considerate un rau absolut de unii, recomandate de altii, aceste produse exploateaza nevoia multora de a arata mai bine, de a fi mai puternici si de a impresiona.

Insa exista o piata intreaga dedicata acestor probleme, de ce ar fi acestea diferite? Raspunsul sta in capacitatea lor de a afecta sanatatea si viata sociala a cuiva, mai ales in cazul abuzurilor. Insa pornind de la cateva efecte demonstrate de stiinta s-a ajuns la o adevarata mitologie care inconjoara efectele steroizilor. Sunt ei insa o plaga a societatii?

Pana la a discuta principalele studii si teorii despre aceste substante, este necesar sa intelegem cum au aparut si cum anume actioneaza. In anii ’30 oamenii de stiinta din mai multe tari au realizat ce potential ar putea avea crearea unor produse bazate pe substantele hormonale extrase din testiculele umane.

A urmat o adevarata cursa a studiilor si experimentelor pana cand prima versiune de steroizi anabolici a fost oferita publicului. Initial a fost folosita pentru tratarea unor probleme precum lipsa poftei de mancare sau intarzierea anormala a instalarii pubertatii, mai ales la baieti.

Efectele erau pozitive in dozele recomandate, asa ca povestea parea sa se sfarseasca aici. Insa s-a observat ca rezultatele puteau fi aplicate si sportivilor si celor care doreau sa isi creasca masa musculara. Mimand efectele testosteronului si dihidrotestosteronului, aceste produse cresc sintetizarea proteinelor in muschi, facand exact acest lucru; in plus, actioneaza la nivelul tesutului muscular ce a avut parte de un efort consistent, ajutandu-l sa treaca peste soc cu cat mai putine dureri.

Pe baza acestor descoperiri, cantitati mari de sterioizi au fost produsi in Uniunea Sovietica, dar si in alte state al blocului comunist, cu scopul de a creste potentialul sportivilor, care ar fi urmat sa obtina mai multe medalii la olimpade. Astfel, mica descoperire medicala a devenit o unealta buna de folosit in Razboiul Rece.

Va mai dura o vreme pana se va intelege exact ce efecte au aceste substante, urmand sa fie interzise in majoritatea competitiilor de profil mai tarziu. Cu toate acestea, industria a prosperat, astazi putand sa alegem intre plasturi, injectii, pastile sau unguenti. Insa, inainte de a face o comanda, sunt cateva lucruri care trebuie stiute:

Steroizii si agresivitatea

steroizi

Desi nu in totalitate falsa, afirmatia conform careia aceste substante ar crea psihopati care pot izbucni instant intr-un acces de manie este total exagerata. Dupa cum au spus mai multi dintre cei care au folosit astfel de produse, s-au simtit mai increzatori si uneori reactionau mai dur decat de obicei, insa fara a deveni un fenomen observabil sau care sa ii raneasca pe cei din jur. Asadar, pana aici, toate bune.

Citește și:  Apa oligominerala, cea mai buna apa plata slab mineralizata

Steroizii si sanatatea

Aceste substante, luate mai ales fara un consult prealabil al unui specialist, pot provoca afectiuni destul de grave. Mai ales luate in exces sau prea multa vreme, aceste produse pot duce la afectarea ficatului, in cele mai grave cazuri facilitand aparitia cancerului. Desi consumul de alcool afecteaza de obicei mai rau ficatul, cand apar excese, situatia se intoarce total. Nici inima nu este in siguranta, nivelul de colesterol daunator din corp crescand odata cu luarea steroizilor. Se recomanda luarea acestora in combinatie cu o dieta mai slaba in grasimi.

Aspectul fizic

Din cauza efectelor hormonale si a compozitiei, aceste substante produc efecte negative din punct de vedere al aspectului fizic. Desi masa musculara ar putea incepe sa creasca, in unele cazuri s-a ajuns la caderea parului si chiar la chelirea totala, atat la barbati, dar si la femei. Un alt efect ce este asociat des luarii steroizilor este aparitia acneei, pe fata, spate si gat, aceasta insa disparand la incheierea curei.

Sexualitatea

In mod clar, s-a aratat ca steroizii au un efect vizibil asupra vietii sexuale, dar si a libidoului. In cazul unor cure mai lungi, s-a putut observa la barbati o micsorare a testiculelor, dar si o scaderea a dorintei sexuale in general. Efecte ascociate sunt pierderea fertilitatii, uneori pentru o perioada de cateva luni. Tocmai de aceea se crede ca formula actuala ar putea fi modificata pentru a crea un contraceptiv eficient dedicat barbatilor.

Cum se vehiculeaza si o dependenta a utilizatorilor de steroizi, dar si o legatura intre renuntarea la aceste substante si multe cazuri de depresie si chiar sinucidere, multi medici recomanda un consult atent inainte, pentru a evita problemele. Cu evaluarea unui specialist si monitorizarea constanta a starii generale, aceste solutii pentru cresterea masei musculare pot fi folosite cu un randament destul de bun, spun unii utilizatori.

Cu toate acestea, multe tari, precum Brazilia, Canada sau Argentina au reguli foarte stricte pentru folosirea lor, in timp ce in Mexic de exemplu pot fi cumparate foarte usor. Competitiile sportive majore insa considera folosirea acestor substante drept trisat si ii descalifica pe toti cei prinsi asupra faptului. Asa ca alegerea este a consumatorului. Important este ca totul sa se faca in mod responsabil si fara excese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.