Afectiunile cutanate

0
708
Afectiunile cutanate

Afectiunile cutanate pot afecta increderea in sine a bolnavului si pot produce leziuni permanente la nivelul pielii daca nu sunt tratate la timp. Acneea, keratoza actinica si placardele hiperpigmentate sunt cele mai comune afectiuni care apar la nivelul pielii, acestea fiind acompaniate si de alergii la nivelul pielii provocate de medicamente sau de expunerea la soare.

Acneea este cea mai comuna afectiune cutanata care apare de obicei in timpul adolescentei si se poate prelungi pana la maturitate. Acneea poate avea forme usoare cu modificari minime la nivelul pielii (puncte negre,) insa si forme grave, cu cosuri adanci si dureroase la nivelul pielii, care apar cel mai adesea la nivelul fetei, gatului, pieptului, spatelui. Dintre toate afectiunile cutanate, acneea este mult mai severa la baieti, fetele prezentand eruptii acneice, in special inaintea primului ciclu menstrual, ca urmare a dereglarilor hormonale care se petrec in corpul lor.

Keratoza actinica reprezinta modificarea cutanata cu o culoare diferita de cea a pielii, care apare dupa expuneri prelungite la soare. Desi aceasta nu este o formatiune canceroasa, exista riscuri de dezvoltare hormonala in carcinom spinocelular de cele mai multe ori.

Placardele hiperpigmentate apar la nivelul fetei la femeile insarcinate si dispar dupa nastere. Cauzele acestora nu sunt cunoscute, insa schimbarile hormonale din timpul sarcinii produc schimbari ale pigmentului pielii. Reducerea acestor modificari de pigmentare se poate face prin evitarea expunerii la soare si prin folosirea de creme fotoprotectoare.

Cauzele afectiunilor cutanate

Afectiunile cutanate pot fi produse de urmatoarele:

  1. Reactii la intepaturi
  2. Boli autoimune
  3. Infectii virale
  4. Infectii cutanate bacteriene
  5. Afectiunile hepatice.

Cele mai frecvente modificari cutanate sunt keratozele seboreice, excrescentele cutanate si alunitele. Alunitele sau nevii pot aparea pana la varsta de 40 de ani si pot suferi modificari in timp. Printre modificari se numara relieful si dimensiunea, cresterea unui fir de par la nivelul alunitei, modificarea culorii sau chiar disparitia lor.

Keratozele seboreice se dezvolta in general pe toracele posterior sau anterior, pe fata, gat sau scalp, si reprezinta formatiuni tumorale benigne. Acestea au forma unor mici pete brune care dezvolta la suprafata o crusta asemanatoare negului. Keratozele nu se transforma niciodata in cancer. Excrescentele cutanate fac parte din afectiunile cutanate si apar in general la nivelul pliurilor cutanate axilar si inghinal, sub sani sau la nivelul pliurilor de la gat. Acestea au initial forma unor pete cafenii si nu predispun la cancer cutanat.

In cazul in care apar sangerari, traumatisme sau daca se afla in zone cu probleme, alunitele, keratozele si celelalte modificari ale pielii sunt excizate. Acestea pot fi tratate si in mod conventional.

afectiuni ale pielii

Complicatii

Afectiunile cutanate sunt normale si apar pe masura ce inaintam in varsta, insa unele dintre ele sunt direct legate si de cancerul de piele. Aceasta forma de cancer se poate dezvolta pe un neg sau alta formatiune tumorala care modifica pielea. Spre deosebire de bolile de piele fara riscuri majore, cancerul modifica atat celulele epidermului cat si tesuturile din jur, ajungand sa se raspandeasca si in alte parti ale corpului. Cel mai frecvent este cancerul spinocelular, cancerul bazocelular si melanomul.

Una dintre cele mai riscante afectiuni cutanate, cancerul de piele se poate dezvolta in urma:

  1. Expunerii prelungite la soare (arsuri severe)
  2. Bronzatul la solar sau expunerea la lampi cu ultraviolete
  3. Expunerea prelungita la soare in perioada adulta
  4. Radioterapia.

Cea mai grava forma de cancer cutanat este sarcomul Kaposi, care se intalneste in cazul pacientilor cu depresie imunitara. Aceasta forma de cancer se manifesta prin aparitia unor noduli de culoare rosie-violacee putin supradenivelati, si care se gasesc de obicei pe trunchi, membre, in cavitatea bucala sau pe fata. Descoperirea acestei forme de cancer si tratarea sa la timp evita aparitia altor probleme asociate, iar tipul de tratament se stabileste in functie de tipul cancerului, starea sa evolutiva si localizarea sa la momentul diagnosticului.

Tratamentul afectiunilor cutanate

In functie de dificultatea lor, afectiunile cutanate pot fi tratate mai simplu sau cu implicatii chirurgicale. Nevii, excrescentele cutanate, formatiunile reliefate si petele nu au nevoie de tratament ambulator, insa pot fi luate masuri in vederea ameliorarii sau stoparii simptomelor:

  • Incercarea evitarii zonei de piele afectata
  • Mentinerea unei zone uscate si curate (prin folosirea sapunului si a apei caldute)
  • Evitarea scarpinarii, apasarii sau ruperii formatiunii pielii
  • Lasarea zonei descoperite sau libere de cate ori se poate
  • Ascunderea alunitelor sau semnelor din nastere daca acestea incomodeaza
  • Folosirea unei garderobe adecvate astfel ca afectiunea cutanata sa nu fie iritata
  • Zona afectata ar trebui acoperita de un pansament
  • Folosirea produselor hidratante in timpul perioadelor reci
  • Dusul dupa intrarea in bazine, piscine, mare, si folosirea de lotiuni hidratante dupa dus
  • Autoexaminari periodice in vederea descoperirii imperfectiunilor cu risc ale pielii
  • Mentinerea unei diete echilibrate
  • Consumul zilnic de lichide.
Citește și:  Remedii naturiste pentru discopatia lombară – Cum să combați durerea?

Protectie preventiva

Pentru a va proteja impotriva aparitiei afectiunilor cutanate si a bolilor pielii este recomandat sa aveti in vedere urmatoarele:

  • Folosirea ochelarilor cu protectie solara
  • Folosirea hainelor protectoare in verile toride
  • Expunerea la soare in afara spatiului temporar zilnic 10 am – 4 pm
  • Folosirea lotiunilor si cremelor de protectie impotriva razelor solare
  • Evitarea solarelor.

In cazul in care modificarea cutanata a pielii prezinta semne de infectie, secretii purulente sau roseata usoara, pacietul ar trebui:

  1. Sa spele usor, de doua ori pe zi, zona afectata cu sapun antibacterian si apa calduta
  2. Sa lase zona afectata descoperita in cazul in care nu este acoperita de secretii sau iritata
  3. Daca zona afectata dezvolta secretii purulente si aspect iritat, pacientul ar trebui sa aplice un unguent cu antibiotic, acoperind mai apoi zona cu pansamente ocluzive
  4. Pansamentul trebuie schimbat de cate ori se murdareste
  5. Semnele de infectie: durerea locala, tumefierea, roseata, febra, caldura locala sau starea de rau general, trebuie recunoscute.

Metode de prevenire

Afectiunile cutanate nu pot fi prevenite, insa puteti urma cativa pasi pentru a preveni aparitia noilor afectiuni ale pielii.

Pentru a evita apritia iritatiilor este recomandat:

  • Sa purtati haine moi din bumbac si sa evitati bretelele care pot traumatiza formatiuni ale pielii
  • Sa nu purtati haine prea stramte
  • Aranjati-va hainele in asa fel incat bretelele, curelele sau elasticele sa nu irite pielea.

Pentru a evita aparitia infectiilor, ar trebui sa urmati pasii urmatori:

  • Sa va clatiti bine dupa dus
  • Sa tamponati pielea pentru a o usca
  • Sa va faceti dus dupa ce ati desfasurat actiuni epuizante
  • Sa evitati sa va stoarceti formatiunile care va apar pe piele
  • Sa evitati folosirea produselor uleioase care astupa porii (puteti alege lotiuni hidratante si hipoalergenice).

Cum prevenim cancerul cutanat?

Desi poate parea ciudat, cancerele cutanate sunt afectiunile cutanate care pot fi prevenite. Ceea ce trebuie  sa faceti este sa aveti grija de pielea dumneavoastra si sa va protejati pielea de razele solare. Pentru a va scadea sansele de aparitie a cancerului de piele si a va proteja pielea impotriva ridurilor, sunt recomandate urmatoarele:

  1. Evitarea razelor solare puternice (intre orele 10 am – 3 pm)
  2. Folosirea hainelor de protectie care acopera pielea si sunt mulate pe corp
  3. Utilizarea ochelarilor cu protectie solara
  4. Utilizarea produselor cu factor de protectie ultraviolete mare in zone tropicale sau la altitudini mai mari
  5. Utilizarea lotiunilor si cremelor protectoare impotriva razelor ultraviolete
  6. Evitati sa petreceti mult timp pe nisip, pe apa sau pe zapada, pentru ca aceste suprafete reflecta razele solare
  7. Evitarea folosirii solarelor pentru bronzat
  8. Evitarea expunerii prelungite la soare, chiar daca folositi lotiuni protectoare anti-UV.

Cum protejam copii de cancer de piele?

Copiii sunt mult mai sensibili la razele solare si ajung sa dezvolte in timp afectiuni ale pielii. De aceea, trebuie sa aveti grija de copilul dumneavoastra cand sunteti la plaja, in vacanta, sau vara la bunici. Studiile spun ca 80% dintre afectiunile cutanate sunt dobandite inainte de implinirea a 20 de ani. Pentru a avea grija de copilul dumneavoastra, ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele:

  • Sa evitati expunerea copilului mai mic de 6 ani direct la soare
  • Sa va invatati copilul sa se protejeze adecvat de razele nocive ale soarelui
  • In timp ce sunt expusi la soare, copiii ar trebui sa fie imbracati pentru a-si proteja pielea, cu palarii si ochelari de soare
  • Folositi o lotiune cu protectie anti-UV pentru copilul dumneavoastra si invatati-l sa o foloseasca
  • Respectati instructiunile de pe eticheta si aplicati lotiunea pe pielea copilului cu 30 de minute inainte de expunerea la soare
  • Reaplicarea lotiunii de protectie din doua in doua ore.

Afectiunile cutanate pot fi, deci, evitate daca sunt urmati pasii necesari unei igiene corecte. Medicii recomanda curatenia si atentia, evitarea razelor solare nocive si, daca va procopsiti cu vreun tip de afectiune la nivelul pielii, trebuie sa curatati zona afectata cu produse adecvate si sa evitati sa o atingeti pe aceasta. In cazul afectiunilor comune, trebuie doar sa urmariti niste pasi simpli pentru a scapa de nabadaiosii „musafiri nepoftiti” ai pielii dumneavoastra, astfel veti evita si complicarea simptomelor resimtite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.