Află cât de util este zerul pentru sănătate, care sunt beneficiile lui asupra pielii, unghiilor și părului!

0
3885
Află cât de util este zerul pentru sănătate, care sunt beneficiile lui asupra pielii, unghiilor și părului!

Știați că zerul este un produs care nu cauzează formarea celulelor grase în organism, nu contribuie la acumularea de țesut adipos? Zerul este sărac în calorii și are capacitatea de a potoli setea și foamea. Este folosit în dietele pentru pierderea în greutatea deoarece topește grăsimile și oferă o senzație de sațietate.

Un pahar de zer are aproximativ 50 de kcal, se recomandă să se bea câte un pahar de zer cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Zerul combate foamea și setea, oferă substanțe active benefice organismului, vitamine B, niacină, vitamina C, vitamina E, potasiu, iod, calciu, magneziu, bacterii probiotice, lactoză.

Conține proteine de înaltă calitate, albumină, beta-lactoglobulină, lactoferină. Acestea au antioxidanți celulari și de aceea sunt un bun remediu contra efectului nociv al radicalilor liberi ce se formează în organism.

Zerul este o sursă de vitamina B13 sau de acid orotic care oferă energie corpului, celulelor mușchiului inimii, stimulează absorbția substanțelor nutritive esențiale, a calciului și a magneziului de către celule, metabolizează vitamina B12 și acidul folic, crește rezistența organismului la factorii exteriori de mediu, la stres, oboseală, efort, ajută la producția materialului genetic, la combaterea sclerozei multiple, a bolilor de ficat, hepatitei cronice și prevenirea procesului de îmbătrânire prematură a organismului. Alte surse de vitamina B13 sunt ceapa, usturoiul, sfecla și morcovii.

Cum se obține zerul? Acest produs lactat cu proprietăți deosebite pentru organism îl poți realiza acasă. Trebuie să ai lapte de vacă de la țărani și să-l pui la prins. După 12 ore strecori laptele prins și astfel ai obținut zerul și coagulatul din care poți face brânză de vaci. Zerul îl poți păstra foarte bine la frigider, pentru a-l consuma în 2-3 zile.
Zerul se bea proaspăt pentru a putea beneficia de toate substanțele active pe care le conține.

Are efect diuretic și poate fi eficient în tratamentul multor boli și afecțiuni. Este tolerat foarte bine de organism, ajută în normalizarea digestiei, vindecarea tulburărilor tranzitului intestinal, la refacerea florei intestinale prietenoase, la prevenirea și tratamentul demineralizării dentare, a cancerului, bolilor cardiovasculare, hepatitei B, osteoporozei, constipației, bolilor intestinale, tuberculozei pulmonare.

Proteina lactoferină din zer este importantă pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului. De asemenea, datorită proteinelor din zer se menține sănătatea ficatului și a bilei, se stimulează sintetizarea de acizi biliari, se scade nivelul de colesterol din sânge. Persoanele care sunt alergice la lactoză nu trebuie să consume zer deoarece pot suferi de diaree.

zer

Zerul are efect bun asupra funcționării sistemului nervos, combate stresul, normalizează circulația sângelui și starea neuropsihică, previne bolile reumatismale, hipertensiunea arterială, scade riscul ateroscleroză și boli cardiovasculare, ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi, este un adjuvant în tratamentul hemoroizilor, varicelor și constipației.

Citește și:  Plante medicinale pentru revitalizarea organismului

Vitaminele din complexul B din zer stimulează metabolimul carbohidraților și grăsimilor și ajută în combaterea obezității. De asemenea, aceste vitamine combat oboseala, stresul, depresia, cresc memoria, puterea de concentrare, producția de serotonină (,,hormonul fericirii”) și astfel oferă o stare de bine.

Zerul are efect benefic asupra organismului, dar și asupra pielii, unghiilor și părului. Proteinele și alte substanțe active esențiale din zer sunt benefice pentru tegument, ajută la reînnoirea celulară, la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, în tratamentul psoriazisului, acneei, alergiilor, dermatitei, tenului gras. Zerul este foarte bun vara pentru tratamentul arsurilor solare care pot să apară datorită expunerii excesive la radiațiile ultraviolete în zilele caniculare.

Zerul se poate folosi pentru tratamentul părului fragil, ajută la creșterea rezistenței firelor de păr și la combaterea căderii părului. Se spală părul cu zer, se aplică o folie pe cap și se lasă să acționeză timp de 15 minute, apoi se clătește părul cu apă caldă. Zerul are rolul de a hrăni părul, de a stimula procesele metabolice de la nivelul scalpului prin substanțele nutritive pe care le conține – minerale și vitamine – și care sunt benefice și pentru firele de păr și pentru pielea capului.

Vitaminele, calciul, magneziu și potasiul stimulează creșterea părului, previne formarea mătreții, pierderea firelor de păr în exces, vindecă iritațiile și mâncărimile de la nivelul scalpului, combate efectul de păr fragil, care se rupe ușor și are firele cu vârfurile despicate.

Zerul amestecat cu ulei de jojoba ajută în tratamentul unghiilor, la întărirea acestora și prevenirea exfolierii lor. Se țin unghiile în acest amestec timp de 10 minute, apoi se clătesc cu apă călduță și se șterg cu un prosop moale.

Compresele sau măștile faciale cu zer sunt eficiente în tratamentul pielii sensibile, înroșite, cu eczeme, acnee, pistrui și diferite pete care apar cu vârsta, pentru curățarea, împrospătarea și tonifierea tenului. Au efect de reducere a ridurilor și antiîmbătrânire. Se aplică comprese cu zer pe față sau se spală fața cu zer, apoi se lasă să acționeze timp de 20 de minute, după care se clătește fața cu apă călduță.

Zerul albește tenul, catifelează pielea, îi crește elasticitatea, elimină iritațiile, roșeața, iar prin proprietățile antioxidante contribuie la combaterea radicalilor liberi și prevenirea procesului de îmbătrânire prematură a feței, la eliminarea ridurilor fine și prevenirea formării ridurilor adânci, promovarea unui ten sănătos, catifelat și strălucitor. Loțiunea realizată din zer și zeamă de lămâie ajută de asemena în albirea și tonifierea tenului și la atenuarea petelor de pe piele care apar odată cu înaintarea în vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.