Află cauzele infertilității cu ajutorul testelor de fertilitate pentru femei și barbati

0
204
Află cauzele infertilității cu ajutorul testelor de fertilitate pentru femei și barbati

Atunci când apare dificultatea de a rămâne gravidă se pot face anumite teste de fertilitate de către ambii parteneri, mai ales dacă concepția nu are loc într-o perioadă de un an. Pentru a fi mai simplu ar trebui să se testeze mai întâi bărbatul și apoi femeia, însă se poate face și invers deși acest lucru este mai puțin eficient, având în vedere testele invazive pe care le face femeia și care sunt prezentate mai jos. Infertilitatea este eșecul de a rămâne gravidă după un an de activitate sexuală regulată, realizată în timpul ovulației. De obicei descoperirea cauzei infertilității poate fi dificilă, iar pentru aceasta se folosesc testele de fertilitate.

Testele de fertilitate pentru femei sunt următoarele:

  • Biopsia endometrială
  • Laparoscopia
  • Histerosalpingograma (sau HSG)
  • Test FSH
  • Ultrasunete transvaginale
  • Test postcoital (PCT, test Sims-Huhner)
  • Analiza genetică

În ce constă biopsia endometrială la femei? Medicul va determina cantitatea de progesteron din peretele uterului. Pentru aceasta trebuie luată o mostră mică de înveliș al uterului (mai exact din endometru) pentru a fi testată. Aceasta trebuie prelevată chiar în ultimele zile ale ciclului menstrual. Dacă se concluzionează ca nu există suficient progesteron în endometru înseamnă că este un defect de fază luteală și se impune un tratament cu terapie de hormoni.

Medicul poate observa organele reproducătoare ale femeii, laparascopic, cu ajutorul unei sonde. Prin laparoscopie poate îndepărta eventualele formațiuni endometriale cicatrizate pe care este posibil să le descopere la pacienta sa.

Pentru a vedea dacă trompele uterine și uterul au forma normală, medicul folosește histerosalpingograma. În cadrul acestui test el va introduce în uter și trompele uterine o substanță de contrast și apoi va observa organele reproducătoare feminine cu ajutorul razelor X.

Testul postcoital se aseamănă cu testul Papanicolau și se face la o perioadă de 2-8 ore de la contactul sexual dintre parteneri. Se ia o mostră din mucusul și din țesutul cervical și se examinează în vederea determinării faptului că este sau nu împiedicată fertilizarea de către acestea.

Pentru realizarea testului FSH se ia o probă de sânge pentru analiză. Această probă se recoltează chiar în a treia zi a ciclului menstrual. Dacă nivelul de FSH este mare, femeia poate rămâne greu însărcinată sau chiar deloc.

Citește și:  Hipoglicemia

teste de fertilitate

Analiza genetică se face pentru a vedea dacă femeia are vreun defect genetic care o împiedică să rămână gravidă.

Testul de ultrasunete vaginale implică folosirea unei sonde de către medic. Aceasta este introdusă în vagin cu scopul despistării eventualelor tumori, chisturi ovariene dar și în cazul observării unei sarcini timpurii.

Testele de fertilitate pentru bărbați sunt:

  • Analiza seminală
  • Teste de anticorpi antispermatozoizi
  • Biopsia testiculară
  • Analiza hormonale
  • Teste specializate de funcție a spermatozoizilor
  • Teste genetice
  • Vasografie
  • Examinarea scrotului cu ultrasunete

Cel mai important test de fertilitate la bărbați este analiza seminală. Pentru aceasta se analizează caracteristicile spermei în laborator dar și numărul de spermatozoizi pentru a depista eventualele anomalii ce pot ține de forma lor, de morfologie sau de structură, ori de mișcarea acestora. Medicul poate repeta testul de mai multe ori, mai ales dacă descoperă anumite probleme, infecții sau prezența sângelui.

Uneori capacitatea de funcționare a spermatozoizilor poate fi afectată de anticorpi și de aceea pentru a descoperi dacă aceasta este cauza infertilității se face testul de anticorpi antispermatozoizi.

Pentru biopsia testiculară se colectează o mostră din testicul cu ajutorul unui ac fin. Acest test de biopsie indică faptul că sperma este sau nu normală. Uneori sperma este normală dar poate exista vreun blocaj ce impiedică transportul corect al acesteia.

Testele genetice se fac pentru a observa de către medic dacă bărbatul are vreun defect genetic. Astfel se poate vedea dacă există schimbări ale cromozomului Y.

Testele specializate de funcție a spermatozoizilor se fac pentru a determina modul cum supraviețuiesc spermatozoizii după ejaculare. De asemenea, pot arata modul cum pot penetra membrana ovulului și dacă se pot sau nu atașa ovulului.

Prin vasografie se analizează canalele deferente și astfel se poate depista dacă vreunul este blocat. Se utilizează substanță de contrast.

Pentru examinarea scrotului si a altor structuri din interiorul corpului se folosesc unde sonore de înaltă frecvență prin examinarea cu ultrasunete.

Prin analize hormonale se măsoară nivelul de hormoni masculi și mai ales de tostosteron care pot fi o cauză a infertilității. Se realizează prin analiza sângelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.