Guturaiul – Boala sezonului rece

0
87
Guturaiul - Boala sezonului rece

Guturaiul cunoscut sub numele: viroza respiratorie, raceala, rinita epidemica, infectia cailor respiratorii – este o boala virala a aparatului respirator si are evolutie benigna, deosebindu-se de alte viroze sau chiar de gripa.

Guturaiul este produs de diversi virusi (se cunosc cca. 400). Aceasta boala apare mai ales la persoanele cu sistem imunitar scazut, copii, adulti, batrani. Apare in sezonul rece si mai umed, dar si in alte anotimpuri ale anului. Este favorizat de sinuzita, rinofaringita, curenti de aer uscat, praful, fumul de tutun, frig sau caldura prea mare.

Cand apare guturaiul, bolnavul are o stare de disconfort, senzatie de temperatura, dar fara febra mare si mai mult dureri ale corpului. Se infunda narile nasului, o usoara mancarime in nari, secretie lichida din nas, stranut, uneori poate aparea hemoragie pe nas, scurgere purulenta nazala. In interiorul gatului apare uscaciune, raguseala, mancarimi usoare, tusa fara sa expectoreze, stari de sufocare, afectiune pulmonara la marii fumatori. Narile se inrosesc, la fel si mucoasa nasului. Faringele si amigdalele sunt inflamate, la buze apare de cele mai multe ori herpesul, care poate sa apara si la ochi.

Si la copiii sugari apare guturaiul, care se manifesta printr-o stare de apatie in general (au tonusul vital destul de scazut), copilul refuza chiar sanul datorita durerii de cap, miscarii manutelor in zona capului (si chiar declansarea meningitei). Este necesar sa fie dus la medic urgent, cand apar unele semne (eruptii pe piele), somnolenta, incordarea muschilor fetei, spatelui, cefei. Sunt cazuri in care meningita se instaleaza fara a se observa niste semne la noul nascut, dar ei trebuie observati cu mare atentie de medicul specialist.

Cand guturaiul este instalat la persoanele din jur, nou nascutul trebuie imediat izolat de cei bolnavi. Boala se instaleaza destul de usor la persoanele cu imunitatea organismului scazuta, la persoanele purtatoare de virusi sau la cele aflate in tratamente citostatice, sau cu HIV-SIDA.

Guturaiul poate determina complicatii atat in timpul bolii cat si dupa: coagularea sangelui poate determina accidente vasculare, crize cardiace, boli la ochi, sinuzita, otita si altele. Chiar si medicamentele administrate gresit pot duce la alergii sau astm, pot declansa frisoane si alte complicatii.

persoana bolnava

Aceasta boala este greu de tratat deoarece nu beneficiaza de o anumita terapie. Se vindeca in mod spontan, in functie de tratamentul prescris si urmat. De cele mai multe ori antibioticele sunt inutile si chiar periculoase, daca aceasta boala este produsa de microbi foarte rezistenti la antibiotice.

Este foarte important sa se creeze o rezistenta a organismului la aceasta boala, cresterea imunitatii pe cale naturala. Este complet gresit daca se folosesc medicamente care perforeaza stomacul, intestinele sau cele care nu distrug virusii care au declansat boala. Trebuie mare atentie cand se folosesc picaturi mentolate pentru nas infundat (ele pot ataca mucoasa nazala, o usuca si pot apare infectii microbiene cu raspandire rapida si pierderea chiar a mirosului la copii mici). Nu este corect sa se sufle nasul (ambele nari), se creeaza un efort mare si asupra urechilor sau chiar lacrimarea ochilor.

Citește și:  Vaccinarea este necesară pentru adulți dar și pentru copii

In timpul declansarii acestei boli nu este obligatoriu repausul la pat, doar in cazuri grave acest lucru se impune. Este bine sa se evite iesirea in aerul rece de afara. Aerul din camera nu trebuie sa fie foarte uscat si cald, el trebuie sa fie mai umed si potrivit de cald si aerisita camera de locuit.

Organismul pentru a deveni rezistent la aceasta boala trebuie sa fie vitaminizat natural, imbracarea sa se faca corect (nu cu haine prea groase). Guturaiul fiind o boala molipsitoare este greu de prevenit, si datorita virusilor destul de numerosi care il produc si care trebuie distrusi. Este foarte important sa se evite contactul persoanelor sanatoase cu persoanele bolnave (ceea ce este mai greu de realizat in spatiile comune: tramvai, metrou, serviciu – unde prin stranut, tusa, se transmit usor virusii bolii).

Guturaiul apare usor si datorita acumularii de toxine in organism, atunci trebuie realizata o detoxifiere a organismului, impunandu-se o alimentatie dietetica, usor digerabila, sa predomine lichidele, sa nu fie nici prea reci nici prea fierbinti, sa fie inlaturate bauturile alcoolice, condimentele in mancare care irita, iar tutunul inlaturat total.

Corpul are nevoie de multe lichide, pentru a se evita dezhidratarea organismului. Bolnavii pot face inhalatii cu vapori de apa si sare (intr-un litru de apa, 2 lingurite cu sare) dar care nu trebuie sa fie foarte fierbinti. Dupa aceasta procedura nu se iese afara in aer rece. Este bine sa se faca si bai fierbinti la picioare (in apa cu sare), si gargara cu apa in amestec cu sare (1/2 lingurita cu sare la o cana cu apa) dar se fac doar de 1-2 ori/ zi.

Este important vaccinul antigripal, mai ales pentru persoanele aflate in colectivitate. In cazul acestei boli, antioticele se folosesc doar in cazul aparitiei infectiilor pulmonare. Un guturai banal, o raceala usoara care nu trece in cateva zile, necesita sa se consulte un medic de specialitate (mai ales daca apare febra). Aceasta boala (prin virusii sai) se instaleaza usor la persoanele cu organisme slabite, rodate de un mod de viata necorespunzator, o alimentatie dezechilibrata care intoxica organismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.