Afla ce proprietati are merluciul, peste rapitor foarte bun pentru sanatate

0
35565
Merluciu, Foto: papilemofturoase.blogspot.ro

In piete si supermarket-uri se vinde frecvent merluciu congelat, un peste rapitor foarte popular in ultima vreme, care este preferat de cumparatori deoarece costul sau este relativ scazut comparativ de exemplu cu macroul. Astfel 1 kg de merluciu congelat costa in jur de 9 lei iar 1 kg de macrou congelat ajunge la 11 lei sau chiar putin mai mult.

Merluciu, Foto: papilemofturoase.blogspot.ro

Ce proprietati are carnea de merluciu?

In primul rand acest peste este recomandat in curele de slabire deoarece are putine calorii, nu este un peste gras.

Carnea acestui peste are foarte multe elemente active din care un loc important il ocupa compusii de fosfor, sulf si potasiu.

Avand in vedere faptul ca acest peste se hraneste cu calamari de dimensiuni mici, sprot, macrou, sardine, hering si creveti se intelege de ce carnea sa este o sursa de proteine de calitate superioara si de acizi grasi Omega-3. Acest lucru face ca pestele sa fie foarte mult apreciat in gastronomie. Proprietatile sale nutritive se datoreaza componentelor active. Prin consumul de merluciu se previn afectiunile aparatului digestiv, se protejeaza organismul impotriva cancerului, se consolideaza sistemul imunitar si se imbunatateste circulatia sangelui.

Dieta pe baza de merluciu este saraca in grasimi si carbohidrati, are efect benefic asupra sistemului digestiv si circulator, dar si asupra imunitatii intregului corp. De asemenea prin consumul de merluciu se asigura o protectie antioxidanta puternica in organism, creata de acizii grasi nesaturati Omega-3 din compozitia sa. Merluciu este si o sursa de minerale si vitamine, ajuta la cresterea rezistentei organismului. Cei care sufera de tulburari ale glandei tiroide, afectiuni sau boli ale sistemului cardiovascular si digestiv trebuie sa consume frecvent acest peste.

Alimentatia pe baza de merluciu ajuta la imbunatatirea metabolismului, la prevenirea bolilor de inima, hipertensiunii arteriale, protejarea vaselor de sange, reducerea nivelului de zahar din sange si remineralizarea organismului.

In articol prezentam un preparat foarte delicios din merlciu care este recomandat persoanelor ce doresc sa scada in greutate si sa-si imbunatateasca metabolismul.

Citește și:  Poti sa pierzi rapid in greutate sarind coarda, 200 calorii in 15 minute
Merluciu cu rosii si frunze de busuioc
Merluciu cu rosii si frunze de busuioc

Merluciu cu rosii si frunze de busuioc

Pentru realizarea acestui preparat culinar se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • un trunchi de merluciu
  • o ceapa
  • 4 rosii proaspete
  • cateva frunze proaspete de busuioc
  • putina faina de grau
  • ulei de masline
  • sare si piper dupa gust.
Ingredientele folosite
Ingredientele folosite in reteta

Mod de preparare: se spala bine merluciu, se dezoseaza si se taie in bucati potrivite; intr-o tava mare se aseaza bucatile una langa alta, apoi se presara un pic de faina alba de grau pe ambele parti astfel incat carnea sa se rumeneasca cat mai compact, ea fiind foarte frageda si astfel se poate rupe in bucatele daca nu se procedeaza asa.

Pestele presarat cu faina in tava 2
Pestele presarat cu faina in tava
Ceapa, rosiile si frunzele de busuioc se undesc in putin ulei de masline
Ceapa, rosiile si frunzele de busuioc se undesc in putin ulei de masline

Rosiile se spala sub jet de apa si se taie in bucati mici; ceapa se curata de coaja se spala sub jet de apa si se taie cat mai marunt, frunzele de busuioc se taie fin. Intr-o tigaie intinsa se pune putin ulei de masline si se adauga toate ingredientele (ceapa, rosiile si frunzele de busuioc, in aceasta ordine) pentru a fi undite la foc mic; apoi se pune pestele la prajit in compozitia foarte gustoasa din tigaie, dar uleiul trebuie sa fie bine incins iar focul mic; pentru a nu se lipi carnea de tigaie si a se praji uniform nu se recomanda miscarea pestelui cu o lingura de lemn sau o furculita, cel mai bine este sa se miste tigaia incet, cu atentie sa nu sara ulei, astfel incat sa se dezlipeasca bucatile de peste din tigaie; daca se procedeaza in acest fel bucatile de peste nu se rup.

Pestele se prajeste in tigaie peste celelalte ingrediente undite
Pestele se prajeste in tigaie peste celelalte ingrediente undite
Se intorc bucatile de peste pe partea cealalta pentru a se praji complet
Se intorc bucatile de peste pe partea cealalta pentru a se praji complet

Dupa ce pestele s-a rumenit pe o parte se intoarce cu atentie si pe cealalta parte spre a se praji complet. Pestele nu trebuie sa se rumeneasca foarte tare, el se frige foarte repede si are carnea foarte frageda. La sfarsit se pune pe un platou, se adauga deasupra putin sos de rosii, ceapa si busuioc din tigaie, se presara condimente (sare, piper dupa gust) si se serveste cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.